Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öncsődöt jelentett a Heti Válasz, megszűnik a nyomtatott lap

Ez a cikk több mint 6 éves.

A korábban Simicska Lajos tulajdonában álló lap a választások után kritikus helyzetbe került. Simicska elkezdte leépíteni médiabirodalmát, így a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet megszűnése, illetve a Hír TV-nél való létszámleépítések után valószínűsíthető volt, hogy új tulajdonos nélkül a Heti Válaszra is hasonló sors vár.

„A régi tulajdonos már nem tudott/akart finanszírozni bennünket, az új meg nem érkezhetett meg.” – írja a főszerkesztő, Borókai Gábor.

Volt ugyan egy amerikai üzletember, aki bejelentkezett a lapért, a „kétharmados erő” azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem engedik majd érvényesülni a lapot a piacon. Először a hazai vállalkozások fordultak el a tárgyalásoktól, majd az amerikai jelentkező is.

Miután Orbán Viktor és Simicska Lajos összevesztek, Borókai elmondása alapján kormányközeli körök próbálták meggyőzni a szerkesztőséget, hogy távozzanak a laptól és alapítsanak „zöldmezősen új újságot” (kormányközelit), amire gáláns ajánlatot is kaptak, ez azonban csak egzisztenciális biztonsággal kecsegtetett számukra. A lap munkatársai  az ajánlat elfogadása helyett inkább próbálták meggyőzni Simicskát, hogy adjon túl a lapon, de ő többszöri kérésükre is nemet mondott, ellenben megígérte, hogy politikai elképzeléseit nem érvényesíti náluk.

„A szerkesztőség ragaszkodott a polgári értékekhez, korábbi önmagához, és erőfeszítéseit mindaddig siker kísérte, amíg a kormány nem zárta le az „együttműködés” minden formáját.” – írja a főszerkesztő.

Először csak a kormányzati politikusok mondtak nemet az interjúkéréseikre, később a tiltás kiterjedt minden rendű és rangú állami szereplőre, majd az állami hirdetési bojkott kiterjedt a piaci reklámokra is.

Úgy érzik, egyre levegőtlenebb és szűkebb térben állították elő az újságot annak ellenére, hogy sokszor támogatták a kormány kezdeményezéseit, viszont kritikával is illették azokat.

„Csakhogy az igazunknak nincs relevanciája. Egyedül a kétharmados többséget hozó győzelenek van relevanciája, amely minden részigazságot mga alá temet, s minden kormányzati cselekedetet visszaigazol.” – írja.

A lap veszteségessé vált, öncsődöt rendelt el, így három hónapot adtak még a gazdasági háttér stabilizálására. A helyzet rendeződéséig a lap utoljára június 7-én jelenik meg nyomtatott formában, jövő héttől pedig csak online lesz elérhető a digitalstand.hu-n