Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komoly balhé nélkül, szabadon vonult a 23. Budapest Pride

Ez a cikk több mint 5 éves.

Immár 23. alkalommal rendezik meg Budapesten is a meleg, leszbikus, biszexuális, transz, queer és interszex emberek felvonulását. Az esemény idén a Magyarországon először megrendezett Pride-hónapot zárja, amely számos különböző programmal 30 napon keresztül hívta fel a figyelmet a magyar LMBTQ-közösség helyzetére. A „Merj nagyot álmodni!” néven futó felvonuláson Facebookon előzetesen közel 4 ezer ember jelezte részvételét, és további 7,3 ezer ember érdeklődik iránta. Támogató jelleggel pedig 35 ország , köztük az Egyesült Államok, Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, nagykövetsége állt a rendezvény mellé.

Noha a felvonulás 2017-ben, története során először rendőrségi kordonok nélkül zajlott, idén több szélsőjobboldali szervezet is jelezte, ellentüntetéssel készülnek. Kormánytagok és a kormánypárti média pedig a megszokottnál élesebben ítélték el a Pride egyes alapeszméit.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Egyes félelmekkel szemben idén sem jelent meg pár tucatnyinál több homofób ellentüntető, így a 23. Büszkeség Napja kisebb atrocitások mellett békésen, és vidáman zárult. Kordonok ugyan voltak, de az Andrássy út egyes szakaszait leszámítva, 2017-hez hasonlóan most is alig volt rájuk szükség.

Köszönjük kitartó figyelmeteket!

… ahol a Pride-menetet a Hatvannégy Vármegye pár aktivistája zavarta meg.
Az ellentüntetőket, akik egy „A bűn nem lehet büszekség tárgya” feliratú molinóval álltak be a menet mellé, egyre több vonuló vette körbe, majd a a dobosok is eléjük álltak hangszereikkel. Később némi lökdösődésre is sor került a rendőri beavatkozásig.

Nagy-Britanniában is ma ünneplik a szexuális kisebbségek egyenlőségét. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt szocialista vezetője köszöntő beszédet tett közzé facebook-oldalán. Corbyn felidézi a brit és nemzetközi LMBT-mozgalom történetét, és kiemeli, hogy

a homoszexualitást büntető brit törvény 51 évvel ezelőtti eltörlése „nem felülről jött, a haladás sosem jön felülről.”

Corbyn arról is beszél, hogy sok még a teendő: az LMBTQ-gyerekek bántalmazása ma is mindennapos a szigetországban, és a szexuális kisebbségek tagjai elleni erőszakos támadások száma is növekszik. És miközben a világban számos ország üldözi állampolgárait szexuális jogaik gyakorlásáért, a brit kormány gyakran visszaküldi a menedékjogot kérő üldözötteket ezekbe az országokba.

Londonban kora délután több tízezren vettek részt a Pride-on, köztük Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere.

Sadiq Khan a londoni Pride-on, kép: Sadiq Khan facebook-oldala

Miután a menet végét is bevárták, Steiner Kristóf ragadta magához a mikrofont aki köszöntötte a vonulókat, megköszönte nekik a részvételt, a rendőrségnek pedig azt, hogy tavaly után ismét szabadon, kordon nélkül vonulhatott a Budapest Pride.

Ezt követően egy szimbolikus lánykérésnek lehetett tanúja a térre zsúfolódott több ezer ember: a színpadra lépett Lilla, aki arról beszélt, hogy első alkalommal vett részt a Pride-on, mégpedig azért, mert másfél éve megismert egy lányt, akinek a személyében megtalálta az igazit. Lilla felhívta párját a színpadra, aki előtt letérdelt, majd megcsókolták egymást, ezzel hatalmas ovációt kiváltva a tömegben.

Lillát Ádám követte a színpadon, aki a transzneműeket képviselte. Arról beszélt: egyszerre boldog és dühös. Boldog, mert itt van, ennyi emberrel, és mert újra megvalósulhatott a szabad Pride, de dühös, mert olyan országban él, ahol az LMBTQ-emberek számára alapvető feltételeket nem biztosítanak a nyugodt élethez, és ahol a rendszer a saját ideológiáját erőlteti rá a társadalom egészére. Ezután a politikusokhoz szólt: azt követelte a vonulók nevében, hogy az állam önrendelkezési alapon biztosítsa a nemi tranzíció lehetőségét, az azonos neműek házasságának és gyermekvállalásának engedélyezését.

Zárásképpen Ádám úgy fogalmazott: van egy álma, amelyben Magyarországon is rövid időn belül a gyűlölet helyett a szeretetet, az elutasítás helyett pedig az elfogadást választják. „Merjünk magunk lenni bátran és szabadon, ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni!” – így búcsúzott a tömegtől.   

17 óra magasságában a résztvevőkelérték végállomást, a tömeg most bevárja a menet végén vonulókat. Partihangulat és napfény az Országház előtt!

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Ők már többen is voltak kb 30-an, de a rendőrség sikeresen kordonok mögé szorította őket a menet elől. Azért összeszólalkozásokra, lökdösődére is sor került.

kép: Mérce

kép: Mérce

Toroczkai László szélsőjobbos ifjúsági mozgalma még egy molinót is kifeszített a menet fölé. A rendőrök az ellentüntetőket előállították, és elvitték, a többi szélsőjobbos a menettől távol, kordonok mögött tüntet tovább.

Az Oktogonra érve a Pride-hoz sokan csatlakoztak, maroknyi ellentüntető távolabbról, kordonok mögül figyelhet csak.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Habár Budaházy György testvére a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom lángoszlopaként számos módon és alkalommal kifejezte ellenszenvét a melegek és az őket elfogadók irányában, a jelek szerint az gyűlöletére így is lehet szeretettel válaszolni.

Budaházy Edda péntek reggel a Hír TV-ben beszélt arról, hogy az ellentüntetők szerinte tulajdonképpen hatásos ellensúlyként tartják kordában a budapesti a Pride-ot, és csupán ennek köszönhető, hogy – Párizzsal vagy Londonnal ellentétben – a magyar főváros melegfelvonulásán nem futkároznak meztelen provokátorok.

„Undorító a másságotok!” – hirdeti a velük hozott kisebb transzparens. Rendőrök állják az útjukat.

Kép: Mérce

A helyszínt biztosító rendőrök, és a Kodály köröndnél ugyancsak megjelenő rendőrségi vezetőkön (itt korábban tévesen rendészeti államtitkárt írtunk, de nem ő van a képen, elnézést kérünk ezért olvasóinktól) kívül egyébként a teljes forgalmat és a járókelőket is kiterelték az Oktogonról, két oldalon pedig lekordonozzák a teret.

kép: Mérce

kép: Mérce

 

Kép: Mérce

Vagyis a képmása. Bár Bősz Anett külön meghívta a rendezvényre, nem valószínű, hogy fizikai valójában is tiszteletet tenné a Pride-on a családügyi államtitkár, ahogyan azt a szívélyes meghívásra reagálva ő maga is leszögezte.

Novák nem mulasztotta el egy héttel a Pride előtt hangsúlyozni, hogy „vannak fenyegető jelek”, amelyek a nő-férfi házasság szentségét veszélyeztetik, de a kormány éberen őrködik a többség érdekei felett. Szerinte a családhoz márpedig l egy nő és egy férfi kell, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi.

 

A Budapest Pride élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Saturday, 7 July 2018

 

 

Hamarosan eldördül virtuális startpisztoly, és elindulnak a résztvevők a Városligeti fasorról, akik között képviseltetik magát a szépirodalmi műveltség terén erényeket csillogtató Magyar Kétfarkú Kutyapárt…

Kép: Mérce

…valamint a homofóbia elleni harc jegyében az LMBT-közösséggel szolidaritást vállaló, a kirekesztés ellen tiltakozó Antifasiszták is:

kép: Mérce

Hosszú történetre tekint vissza a magyarországi szexuális kisebbségek küzdelme. A rendszerváltás utáni évek legfontosabb momentumait szedtük össze.

  • Az LMBT+-közösség Magyarországon először 1992-ben szervezett olyan eseményt ahol megmutathatják magukat, és nemi identitásuk és szexuális orientációjuk felvállalására bátoríthatták a többieket. Ekkor rendezték meg a „Pink Pikniket” ahova az ELTE Meleg Akciócsapata, a Homeros Egyesület, a Lambda Budapest Baráti Társaság, a Mások szerkesztősége, a Miskolci Homeros és a Vándor Mások civil szervezetek a „meleg és leszbikus” közösséget várták. Szeptember 13-án, a Hármashatár-hegyen akkor 300-an jelentek meg.

    Az első „Pink Piknik” a Hármashatár-hegyen, 1992 szeptember 13-án. Fotó: Mások folyóírat – Háttér Archívum, Wikipédia

  • A Pink Piknikek 1997-ben alakultak át a Pride-dá, az 1993 óta megrendezett Meleg- és Leszbikus Filmfesztivállal összeszerveződve. Ekkor volt az első vonulás is, a Dunakorzón ugyancsak kb. 300 ember részvételével.

    Büszkeség Napja 1997, a Mások címlapján / Fotó: Budapestpride.hu

  • A Pride felvonulások a 2000-es évekre a budapesti eseménynaptár egyre kiemelkedőbb, szervesebb részévé váltak: 1999-től a liberális SZDSZ politikusai is beszédet tartottak a vonulás előtt (1999-ben Pető Iván, majd 2000-ben Rajk László, 2001-ben pedig az akkor még párttag Tamás Gáspár Miklós). A hivatalos politikai elit végül 2002 heves csatározásokkal övezett évében állt bele a Pride-ba teljesen, ekkor Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere nyitotta meg a vonulást.
  • A 2006-os budapesti utcai harcok után növekvő hatalmú magyar szélsőjobboldal 2007-ben, amikor a Pride-ot Szetey Gábor államtitkár „comingoutja” és szinte a teljes kormány jelenléte kíséretében nyitották meg, aktívan megzavarta a menetet az Andrássy úton, majd később az esti Rainbow-party közben is többeket súlyosan bántalmaztak. A szervezők szerint a rendőrség akkor „nem védte meg” az LMBT+-közösséget a fizikai erőszaktól.
  • A helyzet 2008-ra még inkább elmérgesedett: ekkor meleg szórakozóhelyekre dobtak Molotov-koktélokat, a felvonulókat pedig dühödt ellentüntető tömeg dobálta tojásokkal, petárdákkal és kövekkel, néhol komolyabb sérüléseket is okozva.

    Fotó: Szigetvári Zsolt, budapestpride.hu

  • 2007 után a Pride egyre növekvő létszámú LMBT- és támogatói közösséget hozott össze, de évről-évre nagyon komoly szervezés, és biztonsági intézkedések kellett, hogy megelőzzék a nyári felvonulást, amely innentől jelentős rendőri biztosítás és kordonok között zajlott.
  • Ez a trend csak tavaly, 2017-ben tört meg. Ezt jelezte már egyfajta áttörés 2014-ben is, amikor budapestiek tízezrei vonultak fel az LMBT közösséget addig nem látott mértékben támogatva. Az események sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult az akkor induló „Nyitottak vagyunk” – kampány is, amely nagy multinacionális cégek és civil szervezetek tucatjait vonta be a Pride melletti kampányba. 2017-ig a részvétel felívelő volt, és az ellene való tiltakozások alábbhagyni látszottak. Ezért a tavalyi eseményt szinte már körbe sem kellett kordonozni.

    A 2017-es Pride a Kossuth téren / Fotó: Csoszó Gabriella, Freedoc

Ők hivatalosan – a Pride felvonulás útvonalához elég közel – de a 907-es pozsonyi csatáról emlékeznek meg épp, amikor honfoglaló eleink legyőzték a rájuk támadó német-római sereget. Néhány tucat demonstráló vesz részt ezen a rendezvényen.

Megemlékezés a pozsonyi csatáról, 2018 július 7 / Fotó: Mérce

A megemlékezésre már órákkal korábban elkezdtek gyülekezni a motorosok (és a jelmezes vendégek) a Vörösmarty utcánál:

 

2 órától gyülekeznek a Pride Felvonulás résztvevői a Városiligeti Fasoron, a menet a terv szerint 3-kor indul majd, az Andrássy út, a Nagymező utca, a Bajcsy-Zsilinszky utca és az Alkotmány utca után a Kossuth térre érkezik majd, a terv szerint 5 óra körül. A program a Budapest Parkban folytatódik majd.

forrás: Budapest PrideA tavalyi menet sikeres kordonszegény lebonyolítása után a szervezők idén is azt tervezik, hogy a tüntetésbe menet közben és a Kossuth téren is be lehet majd csatlakozni. Ez persze azon is múlik, hogy a rendőrségnek mennyire sikerül majd biztosítania a menet biztonságát, és az erőszakos szélsőjobboldali szervezeteknek sikerül-e megakadályozniuk a szabad vonulást.

A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy fokozottan kövessék a menetkísérők utasításait, és ne üljenek fel az ellentüntetők provokációinak.

Az elmúlt években lényegében nagyobb ellentüntetés nélkül futott le a Budapest Pride felvonulás. Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy a Jobbik középre húzó stratégiája mentén a párt nem támogatta az esemény megzavarását. Csakhogy a választások óta a szélsőjobboldalon új helyzet állt fel. A Toroczkai László és Novák Előd vezette Mi Hazánk párt ugyanis pont azoknak a csoportoknak a támogatására számíthat és azokat szolgálná ki, akik az elmúlt 10 évben a Pride-ot is megzavarták.

Nem véletlen, hogy az elmúlt évekhez képest rekord mennyiségű ellentüntetés van bejelentve az idei Pride kapcsán. A menetnél lesz a Hősök terén, a Bajza és Jókai utcánál, az Oktogonon, a Deákon és a Kossuth térnél is ellentüntetés. Sőt, a Pride záróbulival szemben, a Budapest Parknál maga a Romantikus Erőszak lép fel.

De az ellentüntető szervezetekben sem lesz hiány. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az Erő és Elszántság nevű identitárius szervezet, Budaházy Edda magyar gyerekek születését támogató mozgalma, és a magyar Önvédelmi Mozgalom is mozgósít, sőt még keresztény szekták is tüntetnek majd a Pride ellen.

A kérdés persze az, milyen sikerrel. Az elmúlt 10 évben ugyanis az erőszakos szélsőjobboldali szervezetek részben a Jobbik akarata, részben a kormány politikája miatt felszámolódtak. Kérdés, most hogyan fog működni a mozgósítás, egyáltalán tudnak-e még tömeget mozgatni ezek a szervezetek.

Ha csak pár száz ellentüntető lesz, akkor az sokat elmond Toroczkaiék esélyeiről is, de durvább esetben ez a Pride lehet az, ahol újra életet lehel magába, a 2000-es évek végén a baloldalt, a liberálisokat, és legfőképp a lakosság értelmes részét terrorizáló új szélsőjobboldal.

Utóbbira pedig azért is van nagyobb esély, mert a Fidesznek érdekes a szélsőjobboldal minél nagyobb megosztása.

Üzente a fesztivál megnyitóbeszédében Nagy Szilvia még június 8-án. Hozzátette:

Bármit csinálsz, kérdezd meg magadtól: ezzel hidat építek vagy falat emelek? Közelítek vagy távolítok? Segítem a probléma megoldását vagy hátráltatom? Igen, akkor is, amikor épp posztolni készülsz Facebookon.

A teljes beszéd szöveges változatát akkor mi is közöltük:

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}