Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Magyar Ellenállásra” szólítottak fel szélsőjobboldali szervezetek a Budapesti Pride-dal szemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormánytól várja, hogy tiltsák be a „Soros-szervezetek által finanszírozott és szervezett egyhónapos Budapest Pride-ot” a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). A Jobbikból frissen kizárt Toroczkai László állta alapított mozgalom szerint „a hagyományainkat meg kell védeni a modern deviációkkal szemben.”

A HVIM közleménye szerint amennyiben a kormány nem tiltja be a Budapest Pride-ot, akkor ők fognak Magyar Ellenállás keretében fellépni a rendezvénnyel szemben.

A vármegyések egyébként a kormány mellett a pártokat és a történelmi egyházakat is felszólították valljanak szint a „homokos felvonulás” kérdésében. Ferenc pápa alig 3 hete mondta egyébként egy meleg férfinak, hogy „Isten tett ilyené téged”

A HVIM tavaly is megpróbált fellépni, az egyébként először kordonok nélkül vonuló felvonulás ellen, és bár időlegesen lezárta pár tucatnyi tüntető a Lánchidat, a rendőrség végül profin és szabályosan eltávolította az ellentüntetőket, a felvonuláson résztvevők pedig semmit sem érzékeltek az ellentüntetők jelenlétéből.

Utoljára 2008-ban és 2009-ben sikerült nagyszámú szélsőjobboldali ellentüntetőnek megzavarnia a Budapest Pride felvonulást. Akkor Molotov-koktélokkal, köveket dobálva támadtak a felvonulókra. 2008-ban 13 rendőrautót is megrongáltak az erőszakos ellentüntetők. Azóta még pár összetűzés akadt az ellentüntető szélsőjobboldaliak és a rendőrök között, de valójában megváltoztak az erőviszonyok. Míg a 2000-es évek végén még öt-hatszáz felvonuló állt szemben kb. ezer ellentüntetővel, a 2010-es elején már több ezer felvonulóval szemben volt pár száz ellentüntető, hogy 2016-ra eljussunk odáig, hogy tizenötezer felvonulóval szemben Budaházy György pár barátja és egy hugyos matrac képviselje a magyarnak mondott ellenállást. Tavaly bár többen, talán százan is voltak az ellentüntetők, de a tízezres tömeghez képest ez mégis elhanyagolható volt.

Címlapkép: Facebook / Budapest Pride