Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budaházy Edda szerint az ellentüntetők védik meg a meztelen provokátoroktól a budapesti Pride-ot

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hír TV  Reggeli Járat című műsorában fejtette ki az ellentüntetők álláspontját és terveit a szombati budapesti Pride-dal kapcsolatban Budaházy Edda. A műsorvezető kérdésére, miszerint mi szükség van egyáltalán az ellentüntetésre, Budaházy úgy felelt:

„Szerintem nem mi kezdjük ezt a problémát, hanem ez az egész LMBT, és ez az egész meleghónap, ami egy provokáció számunkra, tehát mi csak erre reagálunk. Ha a normális társadalmat nem provokálják egy ilyen eseménysorozattal.”

A moderátor felvetésére, miszerint lehetőségük lenne nem felvenni az állítólagos provokációt, Budaházy rávágta, hogy akkor „százezer ember vonul, úgy ahogy Nyugat-Európában”, majd közeli képeket kért az operatőrtől a stúdióba magával hozott fotókról, amelyeken számára „ijesztő” londoni és párizsi felvonulások meztelenséget is ábrázoló részleteit demonstrálta.

Amikor beszélgetőtársa, Dombos Tamás, a magyar LMBT-szövetség ügyvivője elmondta, hogy Magyarországon egyáltalán nem jellemzőek a Budaházy Edda által kiragadott példák, és az ellentüntetők részéről jellemző verbális és fizikai agresszió még mindig sokkal aggasztóbb probléma ennél. Erre válaszolva a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom vezetője azzal érvelt, hogy

„Budapesten azért nincs ez, mert mi ellenállunk. Nyugat-Európában nincs ellenállás.”

Amikor a moderátor felvette az ellentüntetőkre jellemző erőszak kérdését, Budaházy azzal hárított, hogy „ez már évek óta nem igaz”, és egyébként „munkahelyen, iskolában, mindenhol” azok kerülnek hátrányba, akik ellenzik a Pride-ot, az ellentüntetők célja pedig szerinte az, hogy „a normális emberek nagy tömegei nyugodtan, békésen, de határozottan kiállnának ez ellen a folyamat ellen”.

Budaházy azt is elmondta, hogy szerinte a Pride csak „tiszavirágzása egy komplex problémának”, aminek például az is része, hogy „tanárokat érzékenyítenek, és oktatnak arra, hogyan kell gyereknek a homoszexualitásról és már aberrációkról beszélni”.

Dombos Tamás egyetértett azzal, hogy a probléma komplex, csak éppen abban az értelemben, hogy Budaházy és társai nemcsak a Pride-ot, hanem minden olyan eseményt, alkalmat próbálnak megzavarni és tönkretenni, amelyen a magyar LMBT-közösség igyekszik megszervezni magát. Ezen ponton, bár konkrétan nem nevezte meg, de utalt arra az esetre, amikor nemrég Budaházy Edda testvére, Budaházy György hívatlan vendégként trollkodott szét egy, a Pride-rendezvénysorozathoz kapcsolódó beszélgetést az Aurórában.

Majd amikor a műsorvezető arra hivatkozott, hogy 34 ország nagykövetsége állt ki a budapesti Pride mellett, nyilatkozatukban hangsúlyozva, hogy az alapvető emberi jogok a meleg embereket is megilletik, Budaházy visszakérdezett:

De hát milyen emberi jogaik nincsenek meg a melegeknek? Még államtitkár is lehet belőlük! Ki zavarja őket bármiben?

Erre Dombos Tamás hosszan sorolta az LMBT-embereket sújtó diszkriminációs jogeseteket.

A szombati vonulással kapcsolatban Budaházy Edda elmondta, molinókkal kísérik majd végig az ellentüntetők a tömeget, hogy kifejezzék egyet nem értésüket, valamint ökumenikus istentisztelet is lesz Nagy Imre szobránál, hogy „segítsenek” a felvonulókon.

„Hiszen én tulajdonképpen meg vagyok arról győződve, hogy önök segítségre szorulnak”

– tette hozzá.