Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az idei Pride felvonulás lesz a régi/új szélsőjobboldal főpróbája

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt években lényegében nagyobb ellentüntetés nélkül futott le a Budapest Pride felvonulás. Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy a Jobbik középre húzó stratégiája mentén a párt nem támogatta az esemény megzavarását. Csakhogy a választások óta a szélsőjobboldalon új helyzet állt fel. A Toroczkai László és Novák Előd vezette Mi Hazánk párt ugyanis pont azoknak a csoportoknak a támogatására számíthat és azokat szolgálná ki, akik az elmúlt 10 évben a Pride-ot is megzavarták.

Nem véletlen, hogy az elmúlt évekhez képest rekord mennyiségű ellentüntetés van bejelentve az idei Pride kapcsán. A menetnél lesz a Hősök terén, a Bajza és Jókai utcánál, az Oktogonon, a Deákon és a Kossuth térnél is ellentüntetés. Sőt, a Pride záróbulival szemben, a Budapest Parknál maga a Romantikus Erőszak lép fel.

De az ellentüntető szervezetekben sem lesz hiány. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az Erő és Elszántság nevű identitárius szervezet, Budaházy Edda magyar gyerekek születését támogató mozgalma, és a magyar Önvédelmi Mozgalom is mozgósít, sőt még keresztény szekták is tüntetnek majd a Pride ellen.

A kérdés persze az, milyen sikerrel. Az elmúlt 10 évben ugyanis az erőszakos szélsőjobboldali szervezetek részben a Jobbik akarata, részben a kormány politikája miatt felszámolódtak. Kérdés, most hogyan fog működni a mozgósítás, egyáltalán tudnak-e még tömeget mozgatni ezek a szervezetek.

Ha csak pár száz ellentüntető lesz, akkor az sokat elmond Toroczkaiék esélyeiről is, de durvább esetben ez a Pride lehet az, ahol újra életet lehel magába, a 2000-es évek végén a baloldalt, a liberálisokat, és legfőképp a lakosság értelmes részét terrorizáló új szélsőjobboldal.

Utóbbira pedig azért is van nagyobb esély, mert a Fidesznek érdekes a szélsőjobboldal minél nagyobb megosztása.

Címlapkép: Toroczkai László / Facebook