Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtelt a Kossuth tér és a környező utcák: kormányellenes tüntetés Budapesten – percről-percre

Ez a cikk több mint 5 éves.
  • A kormány gyűlöletkampánya ellen, a demokráciáért és új választási törvényért hirdettek meg tüntetést Budapesten és több vidéki városban, illetve külföldön.
  • Már több mint 100 ezren jelezték, hogy érdeklődnek a budapesti esemény iránt.
  • A tüntetés szervezői civilek, a korábbi netadós tüntetéseket szervező Gulyás Balázs, a diáktüntetéseket szervező Gyetvai Viktor és a Puszi Erzsi brandet gondozó Hommonay Gergely. A tüntetéshez minden ellenzéki párt csatlakozott.
  • A tüntetés előtt 16 órától pedig a héten bezárt Magyar Nemzetre emlékeztek.
Címlapkép: A 2018. április 14-i tüntetésen a tömeg megtöltötte a Kossuth teret. / Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Az Origo tökéletesen végigvitte a Gulyás Márton behívja a hamburgi anarchistákat mesét.

Előbb volt arcuk megírni (sokadmagukkal), hogy a „Soros-katona” Gulyás megrendelésére anarchisták fognak tombolni Budapesten hamburgi mintára, majd miután a fantázia értelemszerűen elmaradt, arról az „értesülésükről” számoltak be, hogy Gulyásék lemondták a városfelgyújtást, mivel „megijedtek az országos felzúdulástól”. (Az érintett egyébként másképpen magyarázta a gyújtogatás elmaradását.)

Képkivágás az Origo.hu-ról

Reméljük, Soros kifizeti az anarchistáknak a rendelkezésre állást!

(Az Origo.hu beszámolójában amúgy forrásmegjelölés nélkül használja a Mérce.hu képeit, igazán sajnáljuk, hogy a beígért apokalipszisre nem sikerült kiküldeni egy fotóriportert.)

Zárjuk közvetítésünket.

Nagyon sokan mentek ma utcára Budapesten és több vidéki városban. Emellett több nyugat-európai kivándorló közösség is szervezett tüntetést.

Budapesten talán minden korábbi ellenzéki tüntetésnél sokszínűbb tömeg mozdult meg: a tömegben a baloldali és liberális választók mellett nagyon sok Jobbik-szimpatizáns tűnt fel.

A szervezők bejelentették, hogy jövő héten lesz folytatás. A részletekről természetesen be fogunk számolni a Mércén.

Jó éjszakát!

A Kossuth téren maradó kemény mag a Tankcsapda ikonikus számát énekli.

A 24.hu közvetítése, az Index szerint 100-150-en vannak még.

A mai ellenzéki tüntetésről a Guardian is beszámolt. A csalódott tüntetők egyszerre tiltakoznak a magyarországi aránytalan választási rendszer, és az ellenzék összefogásának kudarca miatti csalódottságuk miatt, írja a lap.

A szerző hangsúlyozza, hogy a Fidesznek elég volt a szavazatok kevesebb, mint felét megszereznie a parlamenti kétharmadhoz. A riportban megszólaltatott alanyok szerint a választások tisztasága megkérdőjelezhető, mert nem voltak egyenlő feltételek az indulók számára (ez a nemzetközi választásfigyelő Ebesz jelentésével is összecseng).

Az Orbán politikai pálfordulását a liberálistól a nemzeti önmeghatározásig összefoglaló írás említést tesz még a Magyar Nemzet megszűnéséről és a kormánypárti médiatúlsúlyról is.

24.hu azt írja, az Oktogonra ment a tüntetők egy kisebb csoportja, helyszíni tudósítónk szerint mások a Fidesz-székházhoz indultak, és néhány száz ember maradt a Kossuth téren is. A tüntetők többsége a rendezvény végének bejelentésével hazament.

A Kossuth téren maradtak közül néhányan a parlament lépcsőjén álló rendőrsorfallal szemben állva még mindig skandálnak, többen átléptek a kordonon is.

A Hírmorzsák tette közzé azt a felvételt, amelyen dublini magyarok szolidarítanak a dublini magyar nagykövetség előtt.

Kép forrása: Hírmorzsák facebook-oldal

A Kossuth téren még kb. 500-1000 ember skandál kitartóan, íme néhány felvétel a hangulatról:

Ki nem ugrál, gázszerelő!

A Parlament előtt álló rendőrsorfal is megkapta a magáét

Meg persze Orbán Viktor

És a Fidesz is

Péntek reggel óta azzal van tele a Fidesz-média, hogy Gulyás Márton és a nemzetközi globalizációkritikus mozgalom felgyújtja a várost, de erre úgy tűnik, nem került sor.

Most végre kiderült, miért nem: a Slejm, Gulyás Márton videócsatornája közzétett egy képet, amelynek tanúsága szerint Gulyást a burzsoázia akadályozza ördögi tervének végrehajtásában.

LELEPLEZÉS!!!! A fotót az origónak készítettük: G. Mártont a gyújtogatáshoz használatos célszerszámmal a kezében a…

Posted by Slejm – a torkon ragadt politika on Saturday, 14 April 2018

Helyszíni tudósítóink szerint néhány ezren skandálnak a Kossuth téren, kb. 50 ember pedig elindult a Fidesz székházához.

Kép: Mérce

A comment.hu végignézte a fideszes médiát, és egyedül a hirado.hu-n talált minuszos híradást a több tízezres ellenzéki tüntetésről. Gyors szemlénkkel mi sem jutottunk másra.

Pedig tegnap még úgy tudták, ma jön el Pesten a világvége.

Frissítés 21.01: A 888 is beszámolt a tüntetésről.

Úgy tűnik, célba ért a szervezők békés tüntetésre való felhívása. A tüntetők egy része még a Kossuth téren van, sokan pedig elindultak haza. Arra kérnek mindenkit, viselkedjenek példamutatóan, szedjék fel a szemetet maguk után.

A tüntetésnek hivatalosan vége, Gulyás Balázs is békére int és arra kér mindenkit, a jövő heti tüntetésre mindenki hozzon magával még egy embert. A Fidesznek pedig azt üzenik: viszlát!

Kép: Mérce

Gyetvai Viktor szerint egy jól szervezett kisebbségből lett kétharmada a Fidesznek. Nagy probléma, hogy nincs szabad sajtó, ezért a vidékieknek esélyük sincs arra, hogy hiteles információk jussanak el hozzájuk. Nekünk, magyar állampolgároknak dolgunk van ebben az országban.

Eskütételre hív: tegye fel a kezét, aki képes és hajlandó kiállni azért, hogy Magyarországon újra legyen demokratikus érdekképviselet, ahol minket képviselnek és nem a fideszes oligarchákat. 

Szükség van közös ellenzéki stratégiára, egyetlen közös ellenzéki jelöltre. Arra kéri az ellenzéket, most nézzen jól körbe a tömegen. A rendszer ellenzőinek és támogatóinak nem találkozik a hangja, ezért az ellenzéknek szerinte kötelessége vidékre mennie és meghallgatni az emberek problémáit, akik nem tudják, hogy holnap a számlát vagy a kenyeret fizessék ki. Nekik kell igaz válaszokat adniuk a fideszes hazugságok és megfélemlítés helyett! Békés tüntetésre hív fel most és jövő héten is, hogy a Fidesz médiájának ne legyen igaza.

Nem félünk! – kiált Homonnay Gergely, és a tömeg skandál.

Magyarország az EU teljes jogú tagja, és az is marad, mondja a Puszi Erzsi brandról ismert újságíró. Már megtapasztaltuk, mi a szabadság, és ezt nem adjuk. Nem kérünk sokat, csak három dolgot. Homonnay három követelését a tömeg ovációja kíséri.

Ezek: a választási törvény megváltoztatása, hiszen az csak a Fidesz hatalomban tartását célozza. Polt Péter legfőbb ügyész leváltása, hiszen amíg ő Magyarország legfőbb ügyésze, nincs remény a korrupció felszámolására. – „Polt Péter, takarodj” skandálja erre a tömeg.

És végül: a közmédiát függetleníteni kell  a kormánypárttól!

Jövő héten legyünk még többen! – fejezi be beszédét Homonnay.

A hódmezővásárhelyi polgármester üzeni, senki nem lát a jövőbe, senki nem tudja megmondani meddig tart ez a rendszer és hogyan lesz vége, de vége lesz! Vége lett a kommunizmusnak is, pedig akkor nem volt EU, nem volt internet és itt voltak az orosz tankok. Az egymással marakodó ellenzék halálra van ítélve. Ahogy Vásárhelyen, úgy mindenhol az összefogás a lényeg. A választás megmutatta, hogy a kormányváltást akarók vannak többen.

Arra buzdít, hogy álljunk ki egymásért, fogjunk össze. A netadó és a vasárnapi boltzár ellen is fel tudtunk lépni, ami azt mutatja, még ebben a rendszerben is lehet nyerni. Szerinte népszavazásokkal lehet a jövőben eredményeket elérni, illetve szeretné, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

„Legyen békesség köztünk mindenkor!”

– zárja üzenetét.

Gulyás Balázs is senkinek nevezi magát a Fidesz gyűlöletkampányára utalva.

„Mára a Fidesz a gyűlölet, a hazugság, és a lopott vagyon pártja lett”

– mondja. A lopott pénz tartja ösze a pártot a szónok szerint, és a pénz az, amiért ők már mindenre képesek.

Az, hogy a pálya ennyire lejtett a fidesznek, és az anyagi túlsúly fényében kérdezi, vajon csalás történt-e vasárnap? A nemzeti választási bizottság százmilliókat adott kamupártoknak, magyarul sem beszélő emberek tömegei szavaztak a határ mentén, a választási törvény túlkompenzálja a győzteseket, és ez csak néhány pont a Gulyás által felsorolt bűnlastrom tételei közül. Vajon mindez tisztességes volt-e? Kérdezi, de folytatja is: a választási bizottság is elítélte a kormány és a kormánymédia szabálytalan kampányát, miközben az ellenzéki pártok nem jutnak médiafelülethez –  ez mind csalás, és a csalásnak már az iskolában is bukás volt a következménye.

Az ismétlő vizsga új választás kiírása lehetne. Gulyás a parlament feloszlatását kéri – a tömeg skandál: „Új választást.”

Gulyás felhívja Áder Jánost, hogy elnökként tegye a dolgát – a tömeg bajszos szar skandálásban tör ki.

Gulyás jövő szombatra a Kossuth térre újabb tüntetést jelent be, a tömeg ismét hosszan skandál.

Gulyás a kormány felelőssége után az ellenzéket is kárhoztatja, és Márki-Zay Péter levelét felolvasó ? Kristófnak adja át a szót.

Szabó Gábort helyszíni tudósítónk szúrta ki.

Kép: Mérce

A tüntetésen érkezett a bejelentés: jövő szombaton is lesz békés kormányellenes tüntetés a demokráciáért és az új választásért!

Kép: Mérce

Szendrő Németh Tamás ügyvéd blogger így kezdi beszédét: „Inkább vagyok egy senki, mint egy Fidesz-bérenc.” A választások után érezzük, milyen is fideszes demokrácia természete. Számunkra viszont a szabadság olyan, mint az oxigén – nem tudunk és nem is akarunk szabadság nélkül élni.

Sokakban felmerül a kérdés: hogy fogunk túlélni újabb 4 év fideszes diktatúrát? Vannak, akik elhagyják az országot, vannak akik befogják a szemüket és a fülüket és vannak akik most a Kossuth téren vannak. Az igazi kérdés az, mit tenne egy szabad ember? Itt az ideje, hogy feltegyük magunknak ezt a kérdést. Arra kér mindenkit, hogy ne hagyjuk, hogy kijátszanak bennünket egymás ellen, mert csak akkor tudjuk kivívni a szabadságunkat, ha összefogunk. „Aki a demokráciában alszik, diktatúrában ébred” – fejezi be.

Azért tüntetünk most, mert szeretjük ezt az országot. Összességében legalább annyian vagyunk, mint akik ennek a hatalomnak a maradására szavaztak – mondja Lukácsi Katalin, és hozzáteszi:

„Orbán Viktor a mi szolgálatunkra is fel fog esküdni, hiszen a nemzet mi mindannyian vagyunk, és a haza nem lehet ellenzékben”.

A KDNP-t otthagyó fiatal kereszténydemokrata politikus a kormányt nevezi a magyarországi kereszténységre leselkedő legnagyobb veszélynek, és keresztényietlennek nevezi az egyházak sakkban tartását, és az uszító korménypropagandát is.

A beszédben a kormány korábbi szlogenjeivel operál, azt mondja, hogy a kormány az út szélén hagyta a vidéket, és ezt kihasználva félelemmel, szavazatvásárlással söpörték be a szegényebb vidékiek szavazatait.

Kép: Mérce

Együtt kell dolgozni tisztességes konzervatívoknak és liberálisoknak a következő négy évben, amikor a fidesz ellen szavazók az oszágot védő bástya – Dobó István örökösei nem a fideszben ülnek, hanem az ország egységéért küzdők őrzik az európaiság eszméjéért küzdve.

Lukácsi a beszéde végén kitartásra, öszefogásra buzdított.

Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője az első felszólaló. Szerinte csak addig vagyunk fontosak a kormánynak, amíg bemegyünk a szavazófülkébe és behúzunk egy ikszet. Orbán Viktor elfelejtette, hogy honnan jött, honnan kezdte, de mi ezt nem engedhetjük meg magunknak. Az ő édesapja is gázszerelőként végzett, mégsem milliárdos a családja, mert nem Orbán Viktor barátja. Befejező gondolata az, hogy ha nem egységként küzdünk, elveszítjük a harcot.

Kép: Mérce

Elkezdődött a Kossuth tér színpadán a demonstráció programja. Eddig a kivetítőn fideszes politikusok botrányfelvételei mentek, először  G-ras fog zenélt élőben a beszédek előtt, a tömeg skandál: „elegünk van”. A zene előtt a konferanszié a tömeget békés tüntetésre, és a rendőrség munkájának tiszteletben tartására kéri. (Taps.)

Kép: Mérce

A zenész élete legjelentősebb fellépésének nevezi a mai estét, hiszen most arról van szó, hogy a saját sorsunkat vegyük a kezünkbe, és valódi demokráciában élhessünk, mondja, majd ő is erőszakmentességre szólít mindenkit.

Szentesi Éva rákellenes aktivista, újságíró szerint a Fidesz rendszere nem olyan mint a rák, annál sokkal súlyosabb. Viszont a gyűlöletnél nincs rosszabb, ő pedig csakazért sem fogja gyűlölni a Fideszt.

… ha a népakarat ellenében kormányoz, és az emberek létérdekét veszélyezteti – mondta a fiatalabb Orbán, aki a félperces videóban az egészségügyről, és oktatásról beszélt.

Ma a tüntetők sok molinója ugyanezeket a kérdéseket feszegeti, ez a videó megy a színpad kivetítőjén a Kossuth téren. Sokan fújolnak, Lázár János elhíresült „akinek nincs semmije, annyit is ér” mondatát is idézték.

Kép: Mérce

Megtelt a Kossuth tér, az Alkotmány utcában is végeláthatatlan a tömeg. A menet vége valahol a Bajcsy Zsilinszky út-Andrássy út sarkánál tart.

Miközben a Kossuth tér lassan megtelik, a tömeg vége még az Andrássyn halad.

Kép: Mérce

Az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetésén több ellenzéki párt tagjai megjelentek, a szervezők is várták a pártok csatlakozását. A Mérce helyszíni tudósítója Juhász Péterrel és az Együtt több tagjával és aktivistájával is találkozott a tömegben, akik a párt számára gyűjtenek: A választási törvény nemcsak azt eredményezi, ami a mostani tüntetés fő apropója, hogy az intenzív nyerteskompenzáció hatására a szavazatok közel felével juthatott kétharmados parlamenti többséghez Fidesz, de ugyanez a rendszer hívta életre a „legerősebb ellenzéki jelölt” rendszert is, aminek az Együtt áldozatául esett.

Kép: Mérce

A pártnak, amelyik szisztematikusan visszaléptette erős politikusait is, hogy egy körzetben egy jelölt maradjon, vissza kell fizetnie a kampánytámogatásként megkapott 150 millió forintot. Több magánszemély és a párt vezetősége is közadakozást kezdeményezett a Facebookon a kampánytámogatás visszafizetésére. Ha nem sikerül összegyűjteni a szükséges összeget, a párt elnöksége, Juhász Péter, Hajdu Nóra, Szabó Szabolcs, Pataki Márton és Szigetvári Viktor saját vagyonukkal felelnek.

Köszönöm, hogy eljöttetek, de én nem hozzátok akarok beszélni. Mi már ismerjük egymást jól, akkor is, ha sose találkoztunk, pontosan tudjuk, hogy mit érez a másik, és azt is tudjuk, hogy nem tudunk egymásnak sok okosat és bíztatót mondani.

Azokhoz szeretnék beszélni, akik a fennálló rendszert, bizonyára mint kisebbik rosszat, de támogatták és támogatják. Tudom, hogy könnyű a szavaimat lepattintani, hiszen ti vagytok a győztesek, tietek az ország, a hatalom és a dicsőség, még az is lehet, hogy mindörökké, amit nem is vitatok el. Mégis egy perc tűzszünetet kérek, amikor tudunk egymással beszélni.

Magyarországon most senki sem érzi jól magát. Ti sem. Ennek elég oknak kell lennie arra, hogy néhány dolgot újra gondoljunk.

Azt szeretném mondani és kérni, hogy ne az ellenséget lássatok azokban az emberekben, akik nem a kormányt támogatták. Ez a rendszer jórészt a lopásról, csalásról, hitegetésről és félelemkeltésről szól, azt ti is tudjátok, a legtöbben „csak” azért támogattátok, mert cserébe legalább megvéd a menekültektől. Én azt mondom, hogy nem szabad azokat ellenségként kezelni, akik a sok lopás és a menekültek állítólagos veszélyének kombinációjából más következtetést vontak le. Ferenc pápát idézném: a közel-keleti háborúk és az afrikai nyomor elől menekülő nagyszámú ember által előidézett helyzet valóban kelthet félelmet, én magam is azt gondolom, hogy ebből még nagy bajok lesznek.

Ettől még nem szabad őket gyűlölni, többek között azért se, mert a helyzetükben szinte biztos, hogy mi is ugyanazt a döntést hoztuk volna amit ők. És még kevésbé szabad azt gyűlölni, aki a jézusi parancsot követve menedéket adna a háborúból menekülőknek. Azt se szabad gyűlölni, aki nem hitte el a tévéből és az újságokból áradó tengernyi hazugságot arról, hogy ezek az emberek milyen veszélyesek, és ezért nem gondolta jó ötletnek elnézni a kormány sok lopását. Elnézést, hogy ezt mondom, de az mind tényleg hazugság volt, hihettek nekem, egy olyan városból mondom ezt, amelyik egy évben 80 ezer menekültet fogadott be, és egy olyan fizimiskával, amivel könnyen megtalálnak azok, akik nem sajátították el az európai értékrendet. Nem szabad gyűlölni azokat a honfitársainkat, akik erre a helyzetre más választ adtak. Egyébként pedig senkit sem szabad gyűlölni.

Ezek ellen a honfitársaink ellen, köztük számos egészen csodálatos ember, a barátaim és volt szerelmeim ellen most olyan terveket sző a kormány, amik vörös vagy náci diktatúrák bevezető szakaszaiban volt szokás a diktatúrák ellenségeivel szemben.

Hazaárulóknak mondják őket, de nem azok.  Csupán olyan emberek, akik a menekültekkel való riogatás ellenére sem fogták be a szájukat, ha valakit igazságtalanság ért, amikor a számláikat fizető szegény embereket akar kilakoltatni az önkormányzat.

Ha az iskolákban a gyerekeinket évtizedek óta elavult tudással gyötrik agyon. És az orvosok szerint többen halnak meg a kórházakban elkerülhető, ott beszerzett fertőzések miatt mint közlekedési balesetben. Azért ez durva, ugye? Itt nem csak az én családtagjaimat fenyegető veszélyről van szó, hanem a ti életetekről és a ti szeretteitekről is.

Biztos, hogy gyűlöletet érdemel az, aki a menekültektől való félelemnél fontosabbnak tartja, hogy több a patkány a műtőkben mint az orvos? Biztos, hogy gyűlöletet érdemel az, aki nem akarja félteni a gyermekét, csak azért mert az egy azonos nemű embert szeret?
Erre kell és lehet leszűkíteni a mostani közös problémánkat.

Nem kérem tőletek, hogy változzatok meg, és nem kérem tőletek, hogy tagadjátok meg az elmúlt éveiteket. De azt igenis kérem, hogy senki ne gyűlöljön senkit, tehát a mostani választáson alulmaradottaktól is kérem, hogy bármennyire dühösek és kétségbeesettek is, ne gyűlöljenek benneteket. Tőletek a győztes felelősségére, a hatalom birtokosának felelősségére emlékeztetve kérem, hogy ne gyűlöljétek azt, aki másmilyen országban szeretne élni. Nem ellenségek, nem hazaárulók ők, csupán más problémákat látnak fontosnak és más megoldásokat keresnek.

Van itt egy barátnőm, ő mesélte, hogy se ő, se két testvére nem él Magyarországon, mert úgy érezték, hogy megfojtja őket ami otthon van. A szüleiknek a szavazáskor mégis inkább az volt a fontos, hogy ne jöjjenek be a menekültek, mint hogy a gyermekeik hazajöjjenek. Ugye mindannyian érezzük, hogy ez milyen abszurd? És hogy milyen szükségtelen?

Arra kérlek benneteket, hogy ha azt látjátok, hogy ellenségként, sorosbérencként, hazaáruló zsoldosként beszélnek bárkiről, ne higgyétek el. Akiken „elégtételt akarnak venni”, azokban lássátok meg a gyereketek kedvenc tanárát, a volt szerelmeteket. Akikről azt mondják, hogy az ellenségetek, azok általában csak az elesetteket és a jogfosztottakat akarják segíteni.

Ne fogadjátok el szitokszónak a jogvédőt, a liberálist, a baloldalit, mert ha jól megnézitek, semmi olyat nem csinálnak, amit ne tartanátok magatok is jónak vagy fontosnak. Ebben biztos vagyok. Próbáljátok minél közelebbről megnézni a másikat, ne higgyetek a közvetítőknek és a híreknek – és ezt azoknak is tanácsolom, akik a Fidesz-szavazókat egy sötét, gyűlölettel teli tömegnek gondolják.

Akiket a kormány most mint Soros-ügynököket el akar üldözni a hazájukból, azok azért dolgoznak, hogy ne verjenek kéthetente három nőt agyon Magyarországon párkapcsolaton belül. Ugye ti is érzitek, hogy ez egy fontos kérdés? Azért dolgoznak, hogy ne lehessen kirúgni embereket a munkahelyükről a politikai véleményük miatt. Ugye tudjátok, hogy ez még nektek is fontos lehet? Azok a diákok, akik ellen most az esti tévéműsorokban uszítanak, csupán olyan dolgokat akarnak tanulni, amikkel boldogulni tudnak az életben. Ugye tudjátok, hogy a ti gyerekeitek jövőjét is az oktatás határozza meg? Azok az újságírók, akiknek befogatják a szájukat, megszüntetik a munkahelyüket, azok azért dolgoznak, hogy a befizetett adóinkból ne termálvizes lówellnessközpont épüljön (ilyen tényleg épült, kétmilliárdból) és ne újabb üres stadionok épüljenek, hanem arra jusson, ami az embereknek fontos: hogy legyen elérhető jó iskola a gyerekeknek és legyen elég orvos és nővér, ha kórházba kerülünk. Ez ilyen egyszerű. Ezek az emberek azért küzdenek, hogy Magyarországon maradhassanak, hogy itt jobb legyen az élet.

Ne engedjétek, hogy mint Soros-ügynökök üldözzék őket, mert a gyűlölet boldogtalanná tesz benneteket is és őket is, és a termálvizes lówellness-központok között, szegényen és kiszolgáltatva, a menekültektől félve, az ország egyik felét elüldözve senki se lesz boldog.

Mert amikor az állítólagos Soros-hálózat emberei elleni harcról van szó, akkor a ti unokátokról beszélnek, vagy ha nem is, a ti unokátok fog Magyarországon jobbágysorban élni. Mert a ti gyerekkori barátotokról van szó. Vagy ha nem róla, akkor ő fogja az országból elmenekült gyermekeit és már kint született unokáit évente párszor látni.

Ne felejtsük el, összetartozunk, és mivel ti vagytok többségben, ti vagytok az erősebbek, ezért most ti tudjátok lefogni az ütésre lendülő kezeket.

A szöveg a Freie Ungarische Botschaft berlini szolidaritás-demóján hangzott el

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

 

A tömeg Bödőcs Tibor kormánykritikus paródiáival hangolódik.

Lezárták a  Bajcsy Zsilinszky utat is, özönlenek az emberek. Helyszíni tudósítónk szerint több ezren már a Kossuth téren várják a tüntetést. A vonuló tömeg hamarosan befordul az Alkotmány utcára.

Magyarországon kifordult sarkából a politika.

Kép: Mérce

Rengeteg embert mozdított meg az esemény, jelenleg az Oktogontól a Deák térig ér a kormányellenes tüntetésre érkező tömeg. A tömeg igencsak sokszínű, mivel az összes ellenzéki párt képviselteti magát a helyszínen.

A budapesti tüntetéssel egyidőben egyébként vidéken  Győrben és Szekszárdon is zajlanak tüntetések, holnap pedig Pécsen és Debrecenben is utcára várják az embereket. Külföldön éppen Berlinben, Brüsszelben, Dublinban, Krakkóban, Londonban, Párizsban, Varsóban, Máltán és Lisszabonban is tüntetnek a magyar demokráciáért.

A Magyar Nemzet ma egy külön számmal és megemlékezéssel készült az olvasóknak. A ma kiadott ingyenes számhoz már nem használhatták az eredeti nevet, ezért Szamizdat Magyar Nemzet néven jelent meg, a nyomtatást pedig a pozsonyi Új Szó és egy váci nyomda vállalta el.

A megemlékezésen felszólalt a lap alapítója, Pethő Sándor dédunokája, aki szerint az első szó a fájdalomé, a második a köszöneté. „Érzékelhetően fogy körülöttünk a levegő” – kezdett bele beszédébe. Szinte mindennapossá vált, hogy provokálják, támadják őket, hazudnak róluk és még azt is megpróbálták megakadályozni, hogy tudományos konferenciát tartsanak a Magyar Nemzet születésének 80. évfordulójáról. Szerinte meg kell őrizni a higgadtságunkat, nem szabad felülni a provokációnak. Az újság utolsó 3 évéről azt mondta, egyre viharosabb ellenszélben küzdött az igazáért, az ország igazáért, és ebben a küzdelemben nem a Magyar Nemzet esett el, még bízik a visszatérésben.

Kép: Mérce

Torkos Matild, a lap újságírója a választás eredményével kezdte mondandóját: ebben a választási rendszerben Orbán Viktor nyert, és bár történtek csalások, a végső eredményt nem befolyásolták. Viszont ezek a csalások ahhoz éppen elegek, hogy megingassák az emberek bizalmát abban, hogy a választás tisztességes volt. A nyertesek nem képesek örülni a győzelemnek, bosszúszomjasan elégtételt vesznek azokon, akikek ellenségnek tartanak. Ők sorosbérenceznek, akiknek Soros segített a külföldi tanulmányaikban, ők kommunistáznak, akik a hatalmat megszerezve régi MSZMP-s pártállami titkosszolgálati tisztekkel bástyázták körbe magukat, mert ők így érzik jól, biztonságban magukat és ők árulózzák most le a bezárt Magyar Nemzet munkatársait.

Felsorolta a kormány bűneit: arról nem volt szó 2014-ben, hogy Putyinnal, vagy kétes hírű arabokkal, körözött bűnözőkkel kötnek üzletet, sem a gyűlöletkampányról, az oktatás és az egészségügy tönkretételéről. Úgy gondolja, nem a Magyar Nemzet munkatársai az árulók.

Történelmi pillanat: helyszínen lévő tudósítónk szerint mindhárom típusú zászlóból rengeteg van a Deák és az Opera közt.

A tömeg „Orbán takarodj”-ot, „Ria-ria-Hungáriát” és „Mocskos Fideszt” és „Hazaárulók”-at kiabál.

Információink szerint legalábbis:

  • Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője (Sóskút)
  • Lukácsi Katalin, a Viszlát Kétharmad aktivistája (Jászjákóhalma)
  • Dr. Szendrő-Németh Tamás (Szombathely)
  • Gulyás Balázs, az internetadó tüntetés szervezője
  • Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (ő levelet küldött)
  • Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár
  • Nyáry Luca diák saját versét Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője mondja el

Itt írtunk arról, mit kell tenni, ha erőszakkal, vagy provokátorokkal találkozunk.

Az Operától haladnak majd a tüntetők a Kossuth térre.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}