Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Apokalipszist vizionál a kormánymédia a holnapi tüntetésre

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miközben több tízezren jelezték már, hogy részt vesznek holnap a Mi vagyunk a többség! címmel meghirdetett tüntetésen, és országszerte, illetve külföldön is több helyszínen tartanak hasonló megmozdulásokat (itt gyűjtjük őket), a kormánysajtó is készül a demonstrációra.

Rohamosztag, gyújtogatás, Hamburg, Gulyás Márton, Soros – ez fogadta ma reggel a Ripost oldalára tévedőket (azóta kicsit lejjebb került a hír). Az írás félelmetes képet fest a holnapi demonstráció várható eseményeiről, legfőbb állítása pedig az, hogy Gulyás Márton, mint a szombati tüntetés egyik, a háttérben megbúvó szervezője, „behívta” „a Ham­bur­got nem­ré­gi­ben lángba bo­rító Soros-ro­ham­osz­ta­go­sok­at” is a demonstrációra, az esemény „főpróbája” pedig tavaly áprilisban volt, amikor a Ripost állítása szerint felmérték „egy erőszakos demonstráció és provokáció lehetőségét”.

Az esemény, amire a Ripost itt utal, a MigSzol csoport Röszkén tartott tiltakozása, amelyet azért szerveztek, hogy felhívjá a figyelmet az embertelen bánásmódra, és a menekültstátuszért folyamodók rendszerszintű kitoloncolására (a tüntetésen egyébként valóban részt vett Gulyás Márton is, de nem szervezőként).

A Ripost szerint „az ANTIFA” azért lesz behívva a holnapi tüntetésre, mert a cél ugyanaz, mint Hamburgban volt: törni-zúzni a szombati demonstráción, kihasználva a csalódott ellenzékiek elkeseredettségét.

A hírt pedig gyorsan átvette az Origo, az EchoTV, a BorsOnline, a Lokál és a Magyar Hírlap is.

Tekintsünk el az olyan következetlenségektől, hogy vajon miként lehetett egy egy évvel ezelőtti eseményt a holnapi demonstráció főpróbájának tekinteni, amikor egy évvel ezelőtt még fogalmunk se lehetett arról, hogy múlt vasárnap nyer a Fidesz-KDNP, méghozzá kétharmaddal, és másnap hajnalban egy diák meghirdeti a holnap esedékes tüntetést…

A biztonság kedvéért felhívtuk Gulyás Mártont, hogy megtudjuk, vajon bármi igazságtartalma van-e a Ripost cikkének.

„Nem szervezem ezt a tüntetést” – válaszolta kérdésünkre.

No, nem mintha ez nagy meglepetés lenne – főleg annak tükrében, hogy ma a nemzetközi sajtó is azon pörög, hogy a közpénzen fenntartott MTVA munkatársai maguk vallottak arról, hogy olyan híreket kellett szakmányban gyártaniuk, amelyeknek nulla valóságalapjuk volt. Akkor mit várhatnánk a többiektől?

Minden esetre az jól látszik, hogy a kormánylapok már előre keltik a hangulatot, de az megdöbbentő, hogy a hamburgi eseményeket hozzák fel példaként (tavaly júliusban német és európai radikális baloldaliak, globalizációkritikus és antikapitalista aktivisták tiltakoztak békésen és kevésbé békésen a G20 hamburgi csúcstalálkozója alkalmából), ráadásul gond nélkül mossák össze Gulyás Mártont a tüntetés szervezőivel (akik egyébként nem titkolják kilétüket).

Mindez, azzal együtt, hogy a rendőrség nagy erőkkel szerel fel térfigyelő kamerákat a Kossuth térre, a kormány kedvenc politológusa, Kisszelly Zoltán pedig arról értekezik a Facebookon, hogy ezek a kamerák „a Soros-hálózat várható ‘szokásos’ provokációinak rögzítését, és az esetleges provokatőrök jobb azonosítását szolgálják”, elég beszédesek. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy G. Fodor Gábor a Mandinernek adott interjújában hogyan sulykolja tovább a provokációs vonalat (az interjút egyébként külön ajánljuk azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy az orbáni szerénységet, ami a győztesek sajátja a miniszterelnök szerint, hogyan értelmezi a 888.hu főszerkesztője).

És hogy a zavar teljes legyen, Németh Szilárd is óva intette a tüntetőket attól, hogy megzavarják a város nyugalmát. És hogy szerinte ki szervezi a tüntetést? Gyurcsány Ferenc. Ki más?

Teljesen mindegy lesz, hogy hányan, miért, és mi módon tüntetnek holnap (a szervezők kifejezetten hangsúlyozták, hogy erőszakmentes eseményről van szó), a kormányzati szócsövek már kijelölték a retorikát: apokalipszis lesz, ha törik, ha szakad. És még akkor is, ha a valóság cáfolja a leírtakat.