Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénteken újra az utcára mennek a 21. századi oktatásért tüntető diákok!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Január 19-én vonultak először az utcára idén a diákok, a túlterheltség a rosszul működő oktatási rendszer miatt. A tüntetést órási sajtó és állampolgári érdeklődés fogadta, végül határidők vitára hívások után most február 23-án pénteken 17 óra 30 perctől újra az utcára vonulnak!

A tüntetéseket szervező Független Diákparlament története 2014-ben kezdődik, amikor először választották meg a diákságot a mindenkori kormányzattól függetlenül képviselő tagjaikat. Már az is órási siker volt, hogy akkor szerte az országból sikerült képviselőket és szavazókat delegálniuk. Azóta minden évben idén negyedszerre is megválasztják tisztségviselőiket.

De a közvélemény számára ismertebbé a szervezet akkor vált, amikor 2016-ban csatlakozott a Tanítanék tüntetéseihez, illetve a Kockás inges mozgalomhoz. Már akkor is részt vettek a diáksztrájk szervezésében. A kormány média pedig azóta is kevés sikerrel próbálja őket sorosozni.

De az igazi nagy dobás tavaly szeptember volt, amikor pár diák ne menjünk suliba nap címmel hirdetett meg esemény január 19-re, azzal a céllal, hogy tiltakozzanak a leterheltség és az oktatás minőségének romlása ellen. Ezt a kezdeményezést karolta fel a Független diákparlament, és ennek következtében ment ki több ezer ember január 19-én az utcára tüntetni egy jobb oktatásért.

A diákok követelései / Kép: Mérce

A tüntetésen egy 12 pontos követeléscsomagot fogalmaztak meg és azt kérték, a minisztérium üljön le velük tárgyalni január 31-ig. Január 31-én pedig emelték a tétet, és azt követelték Orbán Viktor az egykori fiatal demokrata álljon ki velük vitázni az oktatás jövőjéről.

Mivel erre se kaptak választ, most pénteken, február 23-án, azaz pénteken ezért mennek az utcára. A menet 17 óra 30 perckor indul a Deák térről, a Kossuth térre!

A tüntetések után pedig a kormánypropaganda rászállt a tüntető diákokra, az Echo Tv egyik műsorvezetője például annyira belelovalta magát az egyik diák alázásába, hogy később a csatornának le kellett tiltania a mémé vált felvételt, és minden abból készült újabb videót és mémet.

A szervező Független Diákparlament pedig nem csak a diákokat várja, hanem a tanárokat, szülőket nagyszülőket is, hiszen szerintük közös ügyünk az ország jövője!

Címlapkép: Tóth Fruzsina / Mérce