Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ÁSZ szerint milliós kárt okozott a Közös Ország Mozgalom, Gulyásék viszont 25 ezer forintért mosatták le a festéket

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Szerdán kora délután megtámadták az ÁSZ műemléki védelem alatt álló épületét, összefestékezve a homlokzatot. Az ÁSZ műemlékvédelmi szakvéleményeket kért a károk felmérése érdekében, ami az első becslések szerint több százezer forintra tehető, de akár elérheti a milliós nagyságrendet is. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a támadás elkövetői a közvagyont rongálták meg, az adófizető állampolgároknak okoztak kárt. Az ÁSZ vizsgálja a további jogi lépések szükségességét az ügyben” – áll az Állami Számvevőszék mai közleményében.

Narancssárga festék az ÁSZ épületén (Forrás: ÁSZ)

Mint arról tegnap mi is beszámoltunk, a Közös Ország Mozgalom aktivistái narancssárga festékkel festették be az Állami Számvevőszék épületét, elmondásuk szerint azért,

mert az intézmény a Fidesz-KDNP kormány hatalmi eszközévé vált.


Gulyás Márton az akció után azt is elmondta, hogy ezzel a lépéssel nyilvánvalóvá akarták tenni, hogy az ÁSZ egyszerű politikai eszközzé vált a kormány kezében, amely nem végzi el közfeladatait.

A festékezés viszonylag gyorsan véget is ért, ugyanis az épületből kijöttek a Készenléti Rendőrség egységei, akik elrángatták a Közös Ország aktivistáit a faltól, és igazoltatták őket.

Nem sokkal később pedig megkezdődött a fal letakarítása is egy, az ÁSZ épületéből kivezetett magasnyomású vízsugárral.

Narancssárga festék az ÁSZ épületén (Forrás: ÁSZ)

Mindeközben a KOM aktivistái kihívtak egy erre szakosodott takarító céget, hogy az ÁSZ épülete melletti étterem falát, amit szintén összefestékeztek, letakaríttassák, saját költségükre.

Ezért a munkáért a cég egészen pontosan 25.400 forintot kért el (20 ezer + ÁFA).

Mindeközben az ÁSZ akár milliós nagyságrendű kárról beszél.

Gulyás Márton a Mércének azt nyilatkozta, hogy az akcióhoz diszperzit alapú festéket használtak, amely vízzel eltávolítható.

„Direkt olyan festéket vásároltunk, ami nem okoz tartós elváltozást” – mondta Gulyás, aki szerint az általuk kihívott cég „gyönyörűen lemosta” az étterem faláról a narancssárga festéket.

Narancssárga festék az ÁSZ épületén (Forrás: ÁSZ)

Tény, hogy fal és fal között is van különbség, mint ahogy az is, hogy az étterem falára kevesebb festék jutott, mint az ÁSZ-éra. Úgy tudjuk azonban, hogy a műemlékvédelmi besorolás mindkét falra azonos mértékben vonatkozik, ugyanis ugyanannak az épülettömbben helyezkednek el, amely mivel a Duna-part látképéhez tartozik, világörökségi helyszínnek számít.

Így viszont már felvet kérdéseket, hogy vajon az, ami az egyik fal esetében 25.400 forintból megoldható volt, a másik fal esetében miért jelent „milliós nagyságrendet”?

Narancssárga festék az ÁSZ épületén (Forrás: ÁSZ)