Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Narancsszínűre mázolták az Állami Számvevőszék épületét Gulyás Mártonék

Ez a cikk több mint 6 éves.

Narancsszínű festékszórókkal mázolták össze, azaz „Fidesz-színűre” festették az Állami Számvevőszék épületét a Közös Ország Mozgalom tagjai ma délután. Gulyás Márton szerint erre azért van szükség, mert az intézmény a Fidesz-KDNP kormány hatalmi eszközévé vált. Gulyás szerint azzal, hogy a Számvevőszék büntetésekkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat, megtagadta, hogy az embereket szolgálja.

Gulyás azt is elmondta, az akcióval nyilvánvalóvá akarja tenni, hogy az ÁSZ egyszerű politikai eszközzé vált a kormány kezében, nem végzi el közfeladatait, és arra kéri a polgárokat, ők is hozzá hasonló módon fejezzék ki azt, ha ezzel nem értenek egyet.

Az épületre néhány transzparens is kikerült „Orbán markában az ÁSZ” és „Pártállami Számvevőszék” feliratokkal.


A festékszórós akciót másodpercek alatt berekesztették a Számvevőszék épületéből kivonuló Készenléti Rendőrség egységei, akik elrángatták a Közös Ország aktivistáit a faltól, ott sorfalat álltak, azután pedig megkezdődött az akcióban résztvevők igazoltatása is.

Gulyás a Mércének elmondta, a festékezésért ő vállalja a felelősséget, és arra számít, szabálysértési eljárást indítanak ellene és az aktivisták ellen. Mivel az akció alatt véletlenül jutott festék az ÁSZ-szal szomszédos étterem falára is, ezt a Közös Ország aktivistái onnan letörölték.

Ezek után a Számvevőszék épületéből is kijött egy karbantartó, aki magasnyomású vízsugárral elkezdte megtisztítani a szalagokkal a rendőrség által lezárt festékes falat. Gulyás Mártonék eközben még mindig a helyszínen, rendőrök koszorújában várakoznak.

A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék tavaly november és december folyamán vetett ki jelentős bírságot először a Jobbikra tiltott kampánytámogatás vádjával, majd sorban a többi ellenzéki pártra is. Ezek közül a Jobbik 660 milliós büntetése a legkirívóbb, a többi ellenzéki párt 16 és 2 millió közötti büntetéseket kapott. Több párt is aláhúzta, a büntetés alapját képező jelentések nem indokolják egyértelműen a büntetési összegeket. A Fidesz és a KDNP nem kapott semmilyen büntetést.

A Jobbik novemberben pénzgyűjtésbe kezdett, és utcára is vonult a büntetés ellen tiltakozva. Az LMP pedig közölte, nem fizeti ki a szerintük jogtalan büntetést. A feszültségek csökkentése céljából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten bejelentette, a büntetések kifizetését a választás utánra halasztják.

Frissítés (16:00) – ÁSZ: több százezer forint kárt okozott a Közös Ország Mozgalom

Az MTI-nek reagált a KOM akciójára az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője. Horváth Bálint azt mondta, az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.

Nem tudjuk, hogyan számolta ez ki Horváth, az akció után ugyanis egyből elkezdték lemosni az ÁSZ dolgozói a vízalapú festéket, az pedig minden nyom nélkül el is tűnt.