Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legújabb sztrájk tegnap kezdődött, a Volánbusz ismét titkosított

Vasárnap már elkezdődött a sztrájk, miután a SZAKSZ a január 16-i Máv-Volán csoportszintű érdekegyeztető tanácson (CSÉT) sem tudta elérni, hogy egy évre hvai 25 százalékos emelést kapjanak a buszsofőrök.

Az elégséges szolgáltatást szabályozó törvények szerint eljáró sztrájkolók már vasárnap tudtak eredményeket felmutatni. Dobi István SZAKSZ-elnök szerint Somogy megyében 100 százalékos, Baranyában 90 százalékos, és Pest megyében is volt olyan állomás, ahol majdnem 100 százalékos volt a leállás.

Hozzátette, szerinte „a részvételi adatokban visszaköszön az előzetes felmérés aránya, látszik a sztrájk 60 százalékos támogatottsága. A Volánbusz ismételten titkosította a pontos számokat, és csak akkor tudnánk ellenőrizni az állításaikat, ha közölnék a kimaradt járatok számát – így az ő adataikat mi nem fogadjuk el”.

Annyi már mindenesetre biztos, hogy az előzetes igényfelmérés alapján a mintegy 10 ezer buszvezető 58 százaléka jelezte, hogy részt venne az akcióban, erre utalt a vasárnap alapján Dobi is, aki jelezte, ha a havi 90 ezer forintos emelési javaslatukat Lázár János építési- és közlekedési miniszter a jelen kétnapos sztrájk után sem fontolja meg, újabb, immár háromnapos sztrájkra jelentik be az előkészületeket.

A hétfői sztrájknapon a szakszervezet 19 325 járat kimaradására számít.