Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy perces néma csönddel mutatták meg a diákok, hogyan hallgattatja el őket a közmédia

Ez a cikk több mint 1 éves.

Budapest A szervezők közölték a tömeggel, hogy nem kaptak választ az ultimátumukra a közmédiától. Az MTVA-tól azt kérték, hogy hívják meg őket a stúdióba, hogy beszámolhassanak a közoktatás helyzetéről és a tüntetők követeléseiről. „Némán, gyáván hallgatnak a kiállásokról” – fogalmazott a felszólaló. Majd egy perces néma csöndre szólította fel a tüntetőket, hogy megmutassák, a közmédia hogyan hallgat a tüntetésekről és sztrájkokról.

Szolidaritási tüntetés a sztrájkoló pedagógusok mellett – 2022. november 18.
Fotó: Alföldi Dániel István

Ezt követően felsorolták az Egyesült Diákfront követeléseit:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű tanaynagot!
  • Figyelemt az oktatásra!
  • A sztrájkjog azonnali visszaállítását!
  • Az iskolai szegregáció azonnali felszámolását!

Hozzátették: a Nemzeti Alaptantervet (NAT) is át kellene alakítani, mert megfosztja a tanárokat a szakmai és szellemi autonómiától. Eközben demonstratíven széttéptek egy NAT-os molinót.

Hangsúlyozták, az oktatás átalakítása egy hosszabb folyamat, de el kell indítani, és ennek a pedagógusbérek emelésével kell kezdődnie. Felháborítónak nevezték, hogy a kormányzat még most sem képes komolyan vehető ajánlatot tenni a tanároknak. Szerintük, miközben az EU-ra mutogatnak, más dolgokra nem sajnálják a forrásokat. „Nem lehetne azokat értelmes célokra költeni?” – tették fel a kérdést.

Címlapkép: Az Egyesült Diákfront tagjai rövid beszédeket tartanak a sztrájkoló pedagógusok melletti szolidaritási tüntetésen – 2022. november 18. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin / Mérce