Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay lelkiismerete tiszta, bár a modell nem volt sikeres

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay a Partizánnak adott éjjeli interjújában válaszolt a kudarccal kapcsolatban felmerülő alapvető kérdésekre.

Míg valamivel korábbi beszédéből látványosan hiányoztak az önkritikus mondatok, kérdésre válaszolva készséggel elismert, hogy hibázott, sok hibát elkövetett, de az elmúlt 4 évben mindent megtett. És abban is biztos, hogy senki másnak nem lett volna esélye a Fidesszel szemben.

Az egyesült ellenzék jelöltje kissé ellentmondásosan magyarázta az eredményt. Egyrészt szerinte az utóbbi 4 évben felépített stratégia az egyetlen esélyes stratégia volt. A teljes hatpárti összefogás mellé oda kellett állítani a civileket, a cigányságot, a konzervatívokat és a fiatalságot. „Senki más nem tudta ezt megtenni, nekünk sikerült” – állapította meg a politikus. Ennek ellenére lett gyászos ez az eredmény. Szerinte ha bárki más az előbb említett csoportok nélkül próbált volna győzni, az eredmény sokkal-sokkal rosszabb lett volna.

Gulyás Márton azt firtató kérdésére, hogy

vajon rossz stratégia volt-e az összefogás, ha 2018-hoz képest most több mandátuma lehet a Fidesznek, MZP azt válaszolta, hogy bár elsőre ez így tűnhet, és nehéz ezzel vitatkozni, de szerinte az elemzők majd ki fogják számolni, hogy összefogás nélkül még rosszabbul alakult volna a szereplés.

Később mégis úgy fogalmazott, hogy a „modell nem volt sikeres”, amit 4 év alatt felépítettek. Ha kisebb lett volna a lemaradás a Fideszhez képest, akkor az magyarázható lenne a többi felvetett kritikával. Az általa halmozott szerepekkel: azzal, hogy túl sok volt számára a hódmezővásárhelyi polgármesterség, az egyéni jelöltség és a miniszterelnök-jelölti kampány. Márki-Zay szerint, a polgármesteri teendőket ugyan tudta delegálni, de a másik két feladatra magánál jobb jelöltet nem talált. A vásárhelyi körzetben rendkívül csalódott az eredmény miatt, és ő is úgy látja, hogy nem koncentrálta idejét és energiáját ide, hanem az országban kampányolt elsősorban.

Hasonlóképp, arra a kérdésre, hogy Jakab Péter, illetve Dobrev Klára kampányolhatott volna intenzívebben is, MZP azt felelte, hogy jobban szerette volna, ha többet kampányolnak – de 1-2% különbség esetén lehetne rá mutogatni, lehetne rájuk mutogatni. Ennél azonban sokkal súlyosabb a helyzet.

Akkor ő miben is látja az alapvető problémát? Egyrészt Orbán megtalálta az „új migránst” a háború képében, de lehetséges, hogy Hadházy Ákosnak volt igaza, aki a köztévéhez szervezett tüntetéseket, ugyanis „abszolút racionális döntés lett volna” a választások bojkottja, ha a sajtót nem teszik igazságosabbá. Nyilván egyenlőtlen volt ez a küzdelem az agymosás és a hazugságpropaganda mellett – szerinte ez az információs egyenlőtlenség volt a meghatározó.

Márki-Zay elmondta, hogy saját kérésére volt a színpadon csupán családja társaságában, hogy azoknak üzenjenek, akik jogos elkeseredésükben azt fontolgatják, hogy elhagyják ezt az országot. „Mi maradunk”, szögezte le, mert még egy nem szabad és nem demokratikus Magyarországon is ki kell tartani”.

A politikus úgy véli, hogy a továbbiakban is azokat kell „képviselniük és támogatniuk”, akik „nem a gyűlöletben, nem a lopásban, nem a becstelenségben, nem a hazaárulásban” hisznek.

Még nem döntött arról, hogy felveszi-e a mandátumát. Előbb egy év után kialussza magát.

Lelkiismerete szerint mindent megtett, és búcsúzásképp köszönetet mondott mindazoknak a hősöknek, magyar testvéreinek, akik kitartottak ebben a 4 évben, akiken „biztos nem múlott, hogy Magyarország visszataláljon a nyugati útra”. Majd milliók nevében a Partizán teljes stábjának is megköszönte, amit hősként ők végeztek.

Az interjú körülbelül 6 óra 46. perctől látható:

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor