Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Január végén kétórás figyelmeztető sztrájkkal törték meg a csendet a tanárok

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hosszú évek után először január 31-én tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot a tanárok. Ennek előzménye, hogy a két legnagyobb pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezet (PSZ) együttműködésben kezdték meg a tárgyalásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI).

Az EMMI szerint a munkabeszüntetés akkor jogszerűtlen volt, mivel a sztrájk megkezdésekkor még csak elsőfokú ítélet született annak jogosságáról.

Ennek ellenére sikeresnek tekinthető az akció, mivel abban akkor több, mint 20 ezer pedagógus vett részt. Az eseményt percről-percre követtük a Mércén.

A sztrájkoló pedagógusokért valóságos szakmákon átívelő összefogás jött lére akkor, számos különböző dolgozói réteget képviselő szakszervezet fejezte ki szolidaritását a mai megmozdulással kapcsolatban. A Magyar Szakszervezeti Szövetség autós felvonulást is szervezett, melynek keretein belül 200 jármű vonult végig a belvároson. A felvonulásról László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökének autójából jelentkeztünk be.

A PDSZ közlése szerint január 31-én több tanár arról számolt be, hogy a sztrájk ellenére munkára kötelezték őket az intézményvezetők. Beküldték őket felügyelni, annak ellenére, hogy már felvették a sztrájkot. Ezzel megsérthették a sztrájkjogot.

A sztrájk utáni napokban még arról adtak hírt a szakszervezetek, hogy a tankerületek igazolatlan hiányzást könyvelnének el azoknál a diákoknál, akiknek szülei szolidaritásukat kifejezve nem küldték iskolába a gyermeküket a hétfői első két órában. Az EMMI pedig fellebbezést nyújtott be a bíróság első fokú ítélete ellen, amiben jogosan ítélték a sztrájkot, és amiben arra hivatkoztak, hogy a sztrájkolók az ellenzéki Egységben Magyarország szimbólumát, a kék szalagot viselték.

Azonban nem sokkal később pontosítást nyújtotta be az EMMI a Fővárosi Ítélőtáblához a fellebbezésükkel kapcsolatban, ami szerint mégsem fogják a pedagógusokat „pártpolitikai tevékenység támogatásával” vádolni, pontosításukban azt kérik a bíróságtól, hogy fellebbezésük erre vonatkozó részét hagyják figyelmen kívül

Az EMMI után a tankerületek is visszavonulót fújtak a tanárok és a sztrájk elleni hadjáratban, ugyanis egy, a szerkesztőségünkhöz eljutott levél szerint a Kréta felületén a szülők igazolni tudják gyerekeik sztrájk idei hiányzását, ami nem fog beleszámítani a félévente felhasználható 5 napnyi szülői igazoláskeretbe.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos