Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány és a tankerületek is meghunyászkodtak: mégsem „politikai” volt a sztrájk, és igazolatlan sem jár érte

Ez a cikk több mint 2 éves.

Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt héten nyújtotta be fellebbezését a január 28-án meghozott, még elégséges megállapodásról szóló elsőfokú végzéssel szemben – ami törvényesnek ítélte a tanárok január 31-ei figyelmeztető sztrájkját –, melyben a bíróságot és a pedagógusokat egyaránt támadta.

A fellebbezés egyik sarkalatos pontja volt, hogy a sztrájkolók kék szalagot viseltek – ami a Mindenki Magyarországa Mozgalom és így Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt „jelképe” –, azonban ezt a tanárok tagadják, illetve azt hangsúlyozzák, hogy a sztrájk jelképe a kockás ing, nem pedig a kék szalag.

Ezzel szemben a napokban nyújtott be pontosítást az EMMI a Fővárosi Ítélőtáblához a fellebbezésükkel kapcsolatban, ami szerint mégsem fogják a pedagógusokat „pártpolitikai tevékenység támogatásával” vádolni, pontosításukban azt kérik a bíróságtól, hogy fellebbezésük erre vonatkozó részét hagyják figyelmen kívül, tudta meg a Népszava.

Az EMMI nemcsak ezen a téren, hanem a sztrájktárgyalások terén is meggondolta magát. Korábban még azt hangoztatta a kormány, hogy amíg a bírósági eljárás folyamatban van, addig nem tárgyalnak a szakszervezetekkel. Ezzel szemben pénteken mégis tárgyalni fognak a pedagógusokkal, akik készen állnak a március 16-ai határozatlan idejű sztrájk bevetésére, ha a kormánnyal nem fognak tudni megegyezni.

A sztrájk utáni napokban még arról adtak hírt a szakszervezetek, hogy a tankerületek igazolatlan hiányzást könyvelnének el azoknál a diákoknál, akiknek szülei szolidaritásukat kifejezve nem küldték iskolába a gyermeküket a hétfői első két órában.

Azonban az EMMI után a tankerületek is visszavonulót fújtak a tanárok és a sztrájk elleni hadjáratban, ugyanis egy, a szerkesztőségünkhöz eljutott levél szerint a Kréta felületén a szülők igazolni tudják gyerekeik sztrájk idei hiányzását, ami nem fog beleszámítani a félévente felhasználható 5 napnyi szülői igazoláskeretbe.

Címlapkép: PDSZ / Facebook