Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghátráltak a tankerületek, mégse büntetik igazolatlan órával a sztrájk alatt otthon maradt gyerekeket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mégse számíthat igazolatlan hiányzásnak, ha egy tanuló otthon maradt a múlt hétfői pedagógussztrájk idejére – írja a Népszava egy tankerületi levélre hivatkozva. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez előrelépés a korábbi utasításhoz képest, amellyel sok diáknak könyvelhettek volna el mulasztást.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Mércének arról számolt be a sztrájkot követően, hogy számos módon próbál retorziót alkalmazni a kormány a pedagógusokon, de attól sem riad vissza, hogy a gyerekeken bosszulja meg a tanárok akcióját.

Ugyanis a sztrájk utáni napokban még arról adott hírt a szakszervezet, hogy a tankerületek igazolatlan hiányzást könyvelnének el azoknál a diákoknál, akiknek szülei szolidaritásukat kifejezve nem küldték iskolába a gyermeküket a hétfői első két órában. A szülők igazolhatják ugyan ezt a hiányzást, de erre egy évben csak limitált mennyiségben van lehetőség, így lettek volna gyerekek, akik igazolatlan hiányzást kaptak volna. Emellett több tanárt is azért fenyegettek büntetéssel, mert értesítette a szülőket a sztrájk tényéről, amit a tankerület próbált tagadni.

Mint arról beszámoltunk, a tankerületek azt is követelték az iskolaigazgatóktól, hogy ne töröljék az adminisztrációból a két elmaradt tanórát, mint ahogy azt egyébként tanítási szünetben szokás. Ha ezt elvégzik az iskolák, a sztrájknak nem marad nyoma az iskolák adminisztrációs rendszerében, és ebből kifolyólag azt állíthatná a hatalom, hogy az adatok szerint nem is volt nagy a hétfői sztrájk – ez azonban a PDSZ szerint közokirat-hamisítás.

Ezt a rizikót végül nem vállalta még a sztrájkot folyamatosan gáncsolni igyekvő  oktatásirányítás sem, ugyanis a módosított utasítás már arról szól, hogy ezeket az órákat elmaradtként kell adminisztrálni.

Emellett arra is felhívták az intézményvezetők figyelmét, hogy a sztrájk miatt egyetlen gyermeket sem érhet hátrány, így nem hiányozhatnak igazolatlanul akkor sem, ha a szülők nem igazolták a távolmaradást

– írja a Népszava. Ebben az esetben az intézményvezetőknek kell igazolást adniuk a vonatkozó kormányrendelet alapján, mely szerint a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a tanuló hatósági intézkedés vagy „egyéb alapos indok miatt” nem tudott jelen lenni – a sztrájk pedig alapos indoknak számít.

A szakszervezetek szerint a január 31-ei kétórás figyelmeztető sztrájkban több mint húszezren vettek részt, jobb fizetéseket, munkakörülményeket, és azt követelve, hogy a munkáltató, vagyis a kormány a parancsai alanyai helyett tárgyalópartnernek tekintse őket.

Címlapkép: PDSZ / Facebook