Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megindult a retorzió a sztrájkoló pedagógusok ellen, az elmaradt két tanórát megtartott óraként regisztráltatják

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)  közleményt adott ki arról, hogy egyre több hírt kapnak „túlkapásokról”, a hétfői pedagógussztrájkban résztvevőket érő retorziókról. A szakszervezet arról számolt be, hogy a tankerületek igazolatlan hiányzást könyvelnének el azoknál a diákoknál, akiknek szülei szolidaritásukat kifejezve nem küldték iskolába a gyermeküket a hétfői első két órában. A szülők igazolhatják ugyan ezt a hiányzást, de egy évben csak limitált mennyiségű hiányzást igazolhat szülő. Emellett több tanárt is azért fenyegettek büntetéssel, mert értesítette a szülőket a sztrájk tényéről, amit a tankerület próbált tagadni. A helyzet felmérésére a PDSZ kérdőívet is indított, ahol az érintettek beszámolhatnak az őket érő retorziókról.

Telefonon kerestük Nagy Erzsébetet, a PDSZ Országos Választmányának tagját, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy a tankerületek azt követelik az iskolaigazgatóktól, hogy ne töröljék az adminisztrációból (az úgynevezett „Krétából”) a két elmaradt tanórát, mint ahogy azt egyébként tanítási szünetben szokás.

Ha ezt elvégzik az iskolák, a sztrájknak nem marad nyoma az iskolák adminisztrációs rendszerében, és ebből kifolyólag azt állíthatná a hatalom, hogy az adatok szerint nem is volt nagy a hétfői sztrájk. A PDSZ közleménye állítja viszont, hogy ez törvénytelen eljárás:

„Természetesen ez teljesen illegális, utólag meghamisítani ezeket az adatokat közokirathamisításnak számít.”

Nagy Erzsébet szerint iskolaigazgatók is felkeresik a szakszervezetet azzal a kérdéssel, hogy rendben van-e az, hogy azt kérik tőlük, regisztrálják ezeket az órákat megtartott vagy esetleg elmaradt órákként, ahelyett, hogy egyszerűen kihúznák őket.

„Erre mondjuk azt, hogy ez természetesen nincs rendben és ezt ne tegyék, és egyébként nincs is a tankerületi központnak erre semmiféle joga, hogy ő utasítsa ilyesmire, hanem a valóságnak megfelelően kell ezeket feltüntetni” – állítja a szakszervezeti tisztségviselő. 

Ez a fajta retorzió nem csak adminisztrációs jellegű. Ugyanis ha be van írva az óra a Krétába – magyarázza Nagy Erzsébet – már a szülőket is lehet piszkálni, hogy igazolják gyermekük hiányzását. Ez nem csak azért probléma, mert a szülő nem igazolhat akárhány órát egy évben, de ahogy Nagy Erzsébet is kiemelte, fenyegetettségét érzését is kelti:

„A szülőknél ugyancsak félelmet és egyúttal dühöt is okoz az, hogy most akkor mi van a gyerekemmel, a gyerekemnek lesz ebből retorziója, hogy ha az igazgató itt ugrál ezen a sztrájkon, és én nem küldtem be erre a két órára? Ugyanakkor dühös is, hogy egyáltalán ez a kérdés fel tud merülni.”

Nagy Erzsébet szerint arra is van példa, hogy a tankerületek az intézményvezetőkön keresztül bekérnek olyan nyomtatványokat, amin a sztrájkszervezők adatai szerepelnek. Ezeket a nyomtatványokat a szakszervezetet töltette ki a szervezőkkel, a PDSZ oldaláról lehetett őket letölteni. Sokan fordultak a szakszervezethez sztrájkszervezők, intézményvezetők is, hogy jogszerű-e egyáltalán ezeknek a nyomtatványoknak a begyűjtése – természetesen nem.

A tankerületek intézményvezetőkre való nyomásgyakorlásának  úgy tűnik, nem marad majd írásos nyoma, míg az intézményvezetők cselekedeteinek igen:

„Mindig mindent szóbeli információ alapján csinálnak [a tankerületek], hogy ne maradjon nekik írásos nyoma. Aztán ha bármi ebből történik, például az intézményvezetőnek hátránya lesz ebből, mert a szakszervezet eljár, akkor egyedül az intézményvezetőn tud csattanni ez az egész, mert ő volt az, aki láthatóan eljárt az ügyekben. Ő volt az, aki a kitörölt órákat visszaíratta…” – meséli Nagy Erzsébet.

Arra a kérdésre, hogy a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájk után ez milyen hatással lesz a március 16-ára tervezett határozatlan idejű sztrájkra; olaj a tűzre a tankerületek viselkedése, vagy megfélemlítő hatása van, a szakszervezeti vezető azt mondta: „is-is”. Nagy Erzsébet szerint a sztrájkszervezőknek gyakran el kell, hogy semmiféle retorzió nem érheti őket, csak a jogaikkal élnek, a szervezők mégis attól félnek, hogy hátrány fogja őket érni, mer közben  folyamatosan vegzálják őket. A PDSZ munkatársa ennek kapcsán azt mondta:

„Nem földalatti ellenállókról van szó, hanem békés pedagógusokról, akik nincsenek ahhoz szokva, hogy állandóan a fejükre olvassák, hogy törvénytelen akcióban vesznek részt.”

A retorzió viszont visszájára is elsülhet, mert sokakat cselekvésre sarkall:

„Nagyon sokakban az csapódik le, hogy igenis tartsunk ki, és igenis csináljuk tovább, mert azért ez így elképesztő. Ezen a rendszeren változtatni kell, ez nem maradhat így. Egészen abszurd és nonszensz, hogy ilyen ügyeket művel a kormány egy demokráciában teljesen normális eseményből, ami ráadásul egy figyelmeztető sztrájk, gyermekfelügyelettel. Mindenkinek azért lejön, hogy ez valami egészen elképesztő, szürreális. Ebből az is lejön, hogy a demokrácia állapota ma Magyarországon milyen, hogy ha ezt kormányzati irányítással lehet művelni, ami folyik.”

Címlapkép: Mérce / Tremmel Márk