Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országszerte több száz iskola pedagógusai kezdtek polgári engedetlenségi akcióba a sztrájkjogért

Ez a cikk több mint 2 éves.

A január 31-e és március 16-a között eltel másfél hónap sem telt eredménytelenül a közoktatásban. Látván, hogy a kormányzat az Alaptörvényben rögzített sztrájkjog csorbításával kíván megálljt parancsolni a szerveződő pedagógusok érdekérvényesítésének, számos iskola tanári kara döntött úgy, hogy polgári engedetlenségi akcióval áll száll szembe a kormánnyal.

Az országosra duzzadt tiltakozáshullám azután vette kezdetét, hogy február 14-én a Budapest X. kerületében található Szent László Gimnáziumban 12 tanár nem vette fel a munkát. A kőbányai gimnázium pedagógusai így akarták kifejezni tiltakozásukat a kormány február 12-én kelt rendelete ellen, amely úgy lehetetleníti el a sztrájk intézményét az oktatási szférában, hogy a sztrájk alatti minimális szolgáltatás jogcímén arra kötelezi a tanárokat, hogy ne csak gyermekfelügyeletet biztosítsanak, hanem oktatói munkát is végezzenek a munkabeszüntetés ideje alatt. Mivel sztrájk alatt nem jár fizetés, ezt ráadásul ingyen kéne megtenniük a tiltakozó pedagógusoknak.

A „lászlósok” példáját azóta 300-nál is több oktatási intézmény tanárai követték. Számos tiltakozásról mi is beszámoltunk.

A Civil Közoktatási Platform interaktív térképén nyomon követhető, hogy eddig mely intézmények tanári karából csatlakoztak a megmozduláshoz. A polgári engedetlenség jelentőségével kapcsolatban Kiss Soma Ábrahám  és Kocsis Árpád  publicisztikáját ajánljuk olvasóink figyelmébe.