Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A megígért, de meg nem adott fizetésünket a menekültekre fordítsák!” – üzenik a pedagógusok a kormánynak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tanárok érdekvédelmi törekvéseire a háború árnya vetül (mint mindenre). Korábban Nagy Erzsébettel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagjával beszélgettünk a háború és a pedagógussztrájk viszonyáról.

Nagy Erzsébet elmondta lapunknak, hogy a háborús helyzet csak felnagyítja azokat a nehézségeket, amelyek ellen küzdenek. A menekültekkel együtt újabb diákok érkeznek a hazai közoktatásba, akiket kötelességük ellátni, azonban az egyre súlyosbodó tanárhiány közepette ez még inkább lehetetlennek látszik. Sőt a háborút követi válság nyomán az infláció tovább rontja a tanárok fizetésének értékét, mégtöbb embert pályaelhagyásra szorítva.

„mi hetekkel ezelőtt, a háború kitörése előtt szóltunk a kormánynak, hogy a menekültek ellátása súlyos fennakadásokat okozhat a közoktatásban, akkor még azt mondták, ez a szempont nem reális.”

Most pedig, amikor kikerülhetetlenül reálissá vált, a kormány úgy érvel, hogy nincs erre már idő – ahogy erről a PDSZ képviselője beszámolt lapunknak. A tárgyalásokon egyenesen ez volt a kormányzat felütése, kétségbevonták a sztrájk helyességét a háborús helyzetben.

De ugyanígy a parlamentben Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormányzat szerint

„a legpraktikusabb az, ha a tanárok (…) nem a gyerekeket és a szülőket akarják megbüntetni”

a koronavírus válság után – úgy tűnik, a két válság egyszerre fenyegeti a pedagógussztrájkot a kormány nézete szerint.

De Nagy Erzsébet nem csak arra mutatott rá, hogy a sztrájk most mindezek ellenére szükséges, hanem arra is, hogy a megszervezett tanártársadalom a menekültek melletti aktivizmusba is be tud segíteni.

A sztrájk indulását ma reggel közös énekléssel köszöntő 6 iskola tanárai például azt követelték a kormánytól, hogy

„a pedagógus életpályamodell bevezetésekor megígért, de meg nem adott fizetésünk és az aktuális fizetésünk különbözetét karitatív tevékenységre, menekültekre fordítsák!”

Sztrájkoló gimnáziumi tanárok 2022. március 16-án. (Fotó: Bogdán Erik / Mérce)

Nagy Erzsébet szerint az is szerencsés, hogy a tanárok már jóideje szerveződnek, hisz készen áll egy szolidarítási hálózat. Ezek után nem meglepő, hogy az egyik éneklésben részvevő iskola, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium tanára, Weszely Kinga lapunknak elmondta, hogy

a sztrájk ideje alatt szendvicseket fognak gyártani. 100-150 szendvics készül így önköltségen, amelyeket a Budapest Bike Maffia segítségével a gyáli hajléktalanszállón fognak kiosztani.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt