Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kína tárgyalást sürget Oroszország és Ukrajna közt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Telefonon beszélt egymással Vlagyimir Putyin és a Kínai Népköztársaság elnöke, Hisz Csi-Ping. Az ukrán válságra adott pekingi válaszreakciókat a krízis kirobbanása óta élénk médiafigyelem kíséri, hiszen Kína és Oroszország geopolitikai érdekei egyaránt ellentétesek a nyugati hatalmakéval és ahogy arra a néhány héttel ezelőtti találkozójuk is rámutatott, Peking és Moszkva egyre inkább szorosabbra fűzi a viszonyt, hogy egységes frontot tudjanak felmutatni az USA vezette tömbbel szemben.

Ennek részeként alapvetően támogatóak egymás külpolitikai irányvonalával szemben: Oroszország Kína mellett áll Taiwan-kérdését illetően, vagyis támogatja, hogy a jogilag ugyan a Kínai Népköztársaság részét képező, de gyakorlatilag teljesen független, erősen nyugatbarát szigetország ismét pekingi fennhatóság alá kerüljön. Ami pedig Kínát illeti, az országot vezető Kommunista Párt határozottan osztja azt az orosz álláspontot mely szerint az olyan védelmi szövetségek, mint a NATO vagy az az Egyesült Királyságot, Ausztráliát és az USA-t magába foglaló AUKUS valójában az amerikai hegemónia fenntartását segítik elő.

Ennek ellenére a kínai állami televízión, a CCTV-n megjelent összefoglaló szerint Hisz Csi-Ping igen visszafogottan fogalmazván kijelentette, hogy Kína támogatja, hogy Oroszország diplomáciai úton rendezze az Ukrajnával szembeni nézeteltéréseit.

Sajtóértesülések szerint Putyin orosz elnök jelezte kínai kollégájának, hogy kész tárgyalni Ukrajnával a legmagasabb diplomáciai szinten.

Minderre azután került sor, hogy Ukrajna elnöke, Vologyimir Zelenszkij tárgyalást kezdeményezett Oroszország vezetőjével.

Az Al-Jazeera szerint a kínai elnök Ukrajnával kapcsolatos óvatossága nem független attól a ténytől, hogy a kelet-európai országnak igen élénk gazdasági kapcsolatai vannak Kínával.

Hszi-Csi Ping azonban arra is figyelt, hogy ne idegenítse el magától Putyint: háború helyett „kelet-ukrajnai helyzetről” beszélt és arra sem szólította fel Putyint, hogy hagyjon fel az invázióval,és arról beszélt, hogy a nemzetközi közösségnek figyelembe kell vennie Oroszország biztonságpolitikai aggodalmait.