Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába van magyar útlevelük, beléptető pecsét nélkül nem engedik a férfi menekülteket Magyarországra – helyszíni tudósításunk Záhonyból

Ez a cikk több mint 2 éves.

záhony Tegnap még öt kilométeres kocsisort alkottak a záhonyi határátkelőnél a magyarországi belépésre váró, Ukrajnából érkező – leginkább kárpátaljai – háborús menekültek, pénteken azonban már elenyésző számban érkeztek csak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre.

A záhonyi vasútállomás péntek (február 25.) délelőtt. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

Helyszíni tudósítónk, Kiss Soma Ábrahám arról értesült, hogy jelenleg csak azokat engedik ki Ukrajna területéről az ukrán hatóságok, akiknek magyar útlevelük is van, és van benne ukrán beléptető pecsét is, tehát tudják igazolni, hogy korábban ezzel az úti okmánnyal beléptek az országba. Miután azonban a kettős állampolgárok jelentős része az ukrán útlevelét használja az Ukrajnába történő belépéshez, sokukat most feltartóztatják az ukrán hatóságok.

A Magyar Hang tudósítója, aki a tiszabecsi határ ukrán oldalán tartózkodik, szintén arról számolt be, hogy az ukrán határőrök magyar útlevél birtokában is csak azokat engedik ki, akiknek van belépő pecsétjük az útlevelükben. A lap úgy tudja, a nőket és gyerekeket átengedik ennek hiányában is, csak a katonakorú férfiakat tartóztatják fel.

A határátkelői gyakorlatban azt követően állt be változás, hogy a kijevi kormány tegnap este rendeletbe foglalta, hogy a 18 és 60 év közötti férfiaknak a háborús készültségre hivatkozva tilos elhagyniuk Ukrajnát. Ugyan a magyar kormány tegnap este tíz órakor kormányrendeletben határozott arról, hogy minden Ukrajna felől érkező menekültet beenged az országba, azt azonban az ukrán határőrök döntik el, hogy kit engednek ki az országból.

Csütörtökön Helmeczi László polgármester becslése szerint csak vasúton nagyjából háromezer menekült érkezhetett Záhonyba. A településre érkező menekültek túlnyomó többsége rögtön továbbhaladt – előre egyeztetett fuvarral vagy vonattal – Magyarország  belseje felé, azonban így is mintegy 70 menekült éjszakázott a záhonyi művelődési házban. A záhonyi önkormányzat és a lakosság jelentős része besegít a menekültek fogadásába: a tegnapi nap folyamán felállítottak egy humanitárius segélypontot a művelődési központban a menekülteknek, ahová a polgármester felhívására rengetegen vittek pokrócokat és élelmiszert az éjszakára.

Menekültek Záhonyban. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

A Mérce munkatársa beszélt Mártha Mihály Tiborral, Fényeslitke polgármesterével, aki elmondta, hogy csütörtök este a képviselőtestület eldöntötte, hogy az ő településük is befogad menekülteket, amennyiben érkeznek.

Egyelőre 30 főnek állítottak fel szállásokat a művelődési házban, és ebédet, a gyerekeknek pedig óvodai felügyeletet is biztosítani fognak. Tolmáccsal is készülnek, és tesztelik az érkezőket – mondta a polgármester, aki arra számít, hogy akik az első hullámot követően indultak el Kijevből, azok mostanában fognak megérkezni. Az ugyanakkor továbbra is bizonytalan, hogy kiknek sikerül átjutniuk az ukrán oldalról.

Helyszíni tudósítónk a csapi átkelőről, a határ ukrán oldaláról péntek kora délután azt jelentette, hogy mintegy 150 ember próbál ebben a pillanatban is átjutni Magyarországra.

Csütörtök éjjel Jónás Tiborral, az Országos Roma Önkormányzat helyi képviselőjével is beszéltünk, aki a tegnapi napon többször is élőben jelentkezett be (amelyet valós időben mintegy 5 ezer néző követett a közösségi médiában) a záhonyi vasútállomásról és a művelődési központ elől. Jónás kérte a közvetítés nézőit, hogy aki teheti, a helyszínen élelmiszerrel vagy fuvarral segítse a menekülteket, aki pedig helyben nem tud segíteni, az akár szállással, akár csak a videó megosztásával próbáljon hozzájárulni a segítségnyújtáshoz.

„Láttuk a szerveződést, és úgy gondoltuk, segítenünk kell, amiben tudunk” – mondta Jónás, akinek a saját becslése szerint a menekültek mintegy háromnegyede nő, kisebb részük férfi, illetve idős vagy gyermek.