Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mozgalmas éjszaka Ukrajnában, riporterünk a záhonyi menekültközpontban aludt

Ez a cikk több mint 2 éves.

kijev, záhony Az éjszakai órák is igen mozgalmasak voltak Ukrajnában, mellyel szemben Oroszország tegnap hajnal négy óra magasságában hivatalosan háborút indított. Az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij az éjjeli órákban elrendelte az általános mozgósítást amely országszerte minden sorköteles és tartalékos katonát érint.

A kijevi kormány emellett rendeletbe foglalta, hogy a 18 és 60 év közötti férfiaknak a háborús készültségre hivatkozva tilos elhagyniuk Ukrajnát.

Ez már csak azért is fontos fejlemény, mert a háború kezdete óta tízezrével menekülnek az emberek a szomszédos országokba, köztük hazánkba is. Erre válaszul a magyar kormány tegnap este tíz órakor kormányrendeletben határozott arról, hogy minden Ukrajna felől érkező menekültet beenged az országba. Ugyanakkor a kijevi kormány mozgósítása értelmében az Ukrajnában élők csak léphetnek be Magyarországra, ha ukrán-magyar kettős állampolgárok és a magyar útlevelükben van ukrán belépési pecsét. Ez az eljárás igen nehéz helyzetbe hozza az Ukrajnában élő kettős állampolgárokat, akik általában Magyarországra menet a magyar, Ukrajna fele pedig az ukrán útlevelüket használják.

A tegnapi nap folyamán a Mérce egyik újságírója is az ukrán-magyar határ legfontosabb átkelőhelye, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhony felé vette az irányt. Kollégánknak a város polgármesterével, Helmeczi Lászlóval is sikerült beszélnie, aki elmondta, a tegnapi nap folyamán körülbelül háromezer ember jött át Magyarországra a határ ezen szakaszán. Közülük sokakat a város művelődési házában szállásolnak el, azonban az önkormányzat befogadókapacitási végesek, információink szerint körülbelül 600 embernek tudnak jelenleg menedéket nyújtani.

Menekültek Záhonyban. Forrás: Mérce

Eközben Ukrajnában tovább mélyül a háború, az orosz hadsereg folyamatosan vonja támadás alá az ország fővárosát, Kijevet, amelynek térségében már a tegnapi napon is élénk harcok bontakoztak ki. A harcok ma ma már a város lakónegyedeit is érintették. Ahogy az alábbi képen látszik, egy kelet-kijevi emeletes ház teljesen megrongálódott egy tűzben, amit egy közelben lelőtt orosz katonai repülőgép törmelékei okozhattak.

Eközben tegnap Brüsszelben összeült az Európai Unió 27 tagállamának elnök-és kormányfőjét tömörítő Európai Tanács hogy az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan újabb szankciókat vezessen be a háborút kezdeményező Oroszországgal szemben.

A Tanács által elfogadott szankciók érintik az orosz  energetikai, közlekedési és pénzügyi szektort, azonban egyes EU-s kormányfők, mint például a Lengyelországot vezető Mateusz Morawiecki szerint nem mennek elég messzire, hiszen nem érintik közvetlenül Vlagyimir Putyint és az orosz bankokat sem zárják ki a globális pénzügyi tranzakciók alapját szolgáló SWFIT-rendszerből. Az uniós válaszreakciót Zelenszkij is elégtelennek ítélte, szerinte Ukrajna magára maradt az Oroszországgal szembeni küzdelemben.