Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy Erzsébet (PDSZ): a kormány fenyegetése ellenére sikeres volt a sztrájk

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagy Erzsébet, PDSZ országos választmányának tagja a sztrájkot értékelő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy sikeres volt a mai megmozdulás, annak ellenére, hogy az oktatási tárca és az iskolákért felelős tankerületek komoly erőket mozgósítottak meg annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék a szakszervezetek által szervezett tiltakozást. Nagy tudomása szerint voltak olyan iskolák, ahová a helyi tankerületből egy egész delegáció vonultak ki, hogy megakadályozzák a pedagógusokat a sztrájkhoz való csatlakozásban –ez a szakszervezeti vezető szerint fenyegetésként is értelmezhető. Az is előfordult, hogy sztrájkoló tanárokat osztottak be diákok felügyeletére, ezzel ellehetetlenítvén a munkabeszüntetésben való részvételt.

Ráadásul számos iskolaigazgató terjesztette – a PDSZ szerint jogellenesen – azt az információt a szülők körében, hogy az intézményük nem vesz részt a mai sztrájkban és arra kérték őket, hogy a megszokott időpontra vigyék iskolába a gyermekeiket. Nagy Erzsébet szerint az oktatási kormányzat így akart nyomást gyakorolni a pedagógusokra és a szülőkre, ezért a szakszervezeti vezető köszönetet mondott azoknak a szülőknek, akik nem küldték iskolába reggel nyolcra a gyermekeiket.

Nagy az EMMI azon vádjára is reagált, miszerint a sztrájkot engedélyező pénteki bírósági ítélet még nem lépett hatályba, így a sztrájk valójában nem is jogszerű. A szakszervezeti vezető elmondása szerint

ma reggel 10-ig –vagyis a sztrájk végéig – nem érkezett fellebbezés a döntés ellen, vagyis szerintük a bíróság nem fogja másodfokon tárgyalni a szakszervezetek és a kormány közötti legfőbb vitás pontnak számító „még elégséges szolgáltatás” kérdését.

A PDSZ országos választmányának tagja úgy látja, jogi eszközök hiányában a kormány inkább a pedagógustársadalom elleni támadásokkal akarta ellehetetleníteni a mai akciót. Szerinte ez a sztrájk nem csak a pedagógusok helyzetéről, hanem a magyarországi sztrájktörvények gyakorlati alkalmazásáról és tágabb értelemben a demokrácia hazai állapotáról is szólt.

Címlapkép: Mérce / Tremmel Márk