Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz szerint a mai sztrájk csupán a baloldal kampányakciója

Ez a cikk több mint 2 éves.

45 szó, 318 karakter – pontosan ennyi volt a Fidesz  hivatalos reakciója a mai pedagógussztrájkra. A két, nem túlzottan összetett mondatból álló sajtóközlemény szerint a mai megmozdulás nem több mint a baloldal ‘kampányakciója”. A nagyobbik kormánypát szerint megint a „baloldal” használja ki és hergeli a pedagógusokat, miközben ők voltak azok, akik vidéki iskolákat zártak be, pedagógusokat bocsátottak el, akiknek ráadásul jóval alacsonyabb volt a fizetésük amikor több mint egy évtizeddel korábban a baloldal volt kormányon.

kormánypárti sajtó igyekszik a tanárszakszervezetek sztrájkját ellenzéki kampányakciónak feltüntetni, és így hitelteleníteni. A tanárszakszervezek azonban következetesen távol kívánnak maradni a pártpolitikától, a sztrájk szervezésében nem kérték az ellenzéki pártok segítségét. A nagy leleplezés alapja, hogy a tanárok is kék szalagot hordanak (a kockás ing mellett), hasonlót, mint Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt követői.

Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke viszont elmondta, hogy a kormány nem tud a tények szintjén vitát folytatni a szakszervezetekkel, ezért betolta a tanárok kérdését a politikába.

A kék szalag talán már akkor a tanárok és a szakszervezetek szolidaritásának szimbóluma volt, amikor Márki-Zay Péter talán még az országban sem élt. Ráadásul most kockás szalag volt, direkt, hogy elkerüljük a félreértéseket.

Az oktatásért felelős tárca ennél valamivel bőbeszédűbb, címmel együtt 83 szavas és 622 karakteres közleményében arról beszélt, hogy az előzetes adatok alapján a pedagógusok valamivel kevesebb mint ötöde vett részt a mai sztrájkban, amivel kapcsolatban megismételték azon állításukat, hogy jogszerűtlen volt, hiszen csak elsőfokú bírósági döntés született pénteken. Ez utóbbival kapcsolatban a PDSZ részéről Nagy Erzsébet a szakszervezetek mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

ma reggel 10-ig –vagyis a sztrájk végéig – nem érkezett fellebbezés a döntés ellen, vagyis szerintük a bíróság nem fogja másodfokon tárgyalni a szakszervezetek és a kormány közötti legfőbb vitás pontnak számító „még elégséges szolgáltatás” kérdését.

A PDSZ országos választmányának tagja úgy látja, jogi eszközök hiányában a kormány inkább a pedagógustársadalom elleni támadásokkal akarta ellehetetleníteni a mai akciót.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd