Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógus-szakszervezetek nagy leleplezése közben csak a tények mellett ment el a kormánysajtó

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Lebukott a PDSZ és a PSZ” – söpört végig a hír a kormányközeli sajtón a napokban. A Magyar Nemzet több portál által szemlézett cikke a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sztrájkbizottsága által kiadott sztrájk-kisokosára hivatkozva lerántotta a leplet a szakszervezetek szupertitkos, bújtatott poltikai kampányáról.

A dokumentum szerint ugyanis a szakszervezetek azt javasolják a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkban részt vevő pedagógusoknak, hogy viseljenek kék szalagot. Miután maga az Emberi Erőforrások Minisztériuma is nyíltan azzal igyekszik hitelteleníteni a béremelésért és megbecsülésért harcoló pedagógusok sztrájkját, hogy folyamatosan baloldali kampányakciónak nevezi azt, a kormányzati narratívát előszeretettel erősítő portálok egyből meg is írták, hogy a kék szalag Márki-Zay Péter kedvenc kiegészítője mostanság, ez a furcsa együttállás pedig nem lehet véletlen:

„Mint ismert, Márki-Zay Péternek, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének az ötlete a kék szalag viselése, elmondása szerint ezzel akarja felhívni a figyelmet az elszámoltatásra és a korrupció elleni küzdelemre. Most úgy tűnik, hogy a politikai akció már az iskolákba is beférkőzne a két pedagógusszervezetnek köszönhetően”

– fogalmaz a Magyar Nemzet.

A leleplező cikkek tényszerűségével csupán két probléma van. Az egyik, hogy a kék szalagot nagy valószínűséggel előbb viselték szakszervezeti tagok, mint Márki-Zay Péter, ugyanis ez hagyományosan a szolidaritás, a szakszervezetiség jelképe.

Számtalan ezt bizonyító példát felidézhetünk az utóbbi évekből – a teljesség igénye nélkül íme néhány: 2015-ben a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara többek közt kék szalag viselését ajánlotta az egészségügyért és a magyar szakdolgozók anyagi megbecsüléséért tartott demonstrációján.

2016-ban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra buzdított, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk napján mindenki tegye le a munkát öt percre az egész országban, aki pedig ezt nem teheti, viseljen kék szalagot, illetve kék zászlóval jelezze szolidaritását. A szolidaritást vállaló szakszervezetek emellett kék szalagos autókkal tartottak forgalomlassító demonstrációt Budapesten.

2018-ban több nagy szakszervezeti tömörülés is kiállt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) „kék sztrájkja” mellett, arra kérve a dolgozókat, hogy viseljenek valamilyen kék kiegészítőt, például szalagot, kitűzőt.

2019-ben ismét sztrájkot szervezett az MKKSZ, az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság pedig arra kérte ágazati tagszervezeteinek tagjait, hogy szolidaritásuk jeleként tűzzék ki a kék szalagot. A sor még hosszan folytatható.

A másik probléma, hogy – mint arra a PSZ Győr-Moson-Sopron megyei szervezete felhívta a figyelmet – a kormányközeli média a sztrájk-kisokos egy korábbi változata alapján adott hírt a szakszervezeteket „lebukásáról”, miközben a jelenleg is nyilvános dokumentumban nem kék szalag, hanem a pedagógus-tüntetések jelképévé vált kockás ing viselésére buzdítják a sztrájkolókat.

„Valójában csak a lakájmédia árulta el újra a szakmát – nem nézett utána a hírnek, valótlanságot állított! Az általuk posztolt „képi bizonyíték” egy olyan ezer éves dokumentumtervezet, amit sem a PDSZ, sem a PSZ ebben a formában sosem fogadott el! (…)Sztrájkra készülünk, nem tántorít el minket a hazugság! A PSZ pártsemleges, szakmai érdekképviselet – több, mint 100 éve!!”

– olvasható a Győr-Moson-Sopron megyei PSZ Facebook-oldalán.