Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyhangúlag tiltotta be a parlament az egyszer használatos műanyagok használatát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár nemrégiben még úgy tűnt, a koronavírus okozta gazdasági válság ürügyén a kormány elnapolja az egyszer használatos műanyagok betiltását, a kezdeményezés mégsem került le a napirendről. A parlament ma egyhangúlag fogadta el a kezdeményezést.

A kormány az uniós szabályozás miatt terjesztette elő a javaslatot: az Európai Unió ugyanis 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

A törvény értelmében értelmében megszűnik az 50 mikron alatti műanyag bevásárlótáskákra (nejlonzacskókra) és eladótéri zacskókra, illetve a pékáruhoz és zöldségárúhoz használt zacskókra kiszabott környezetvédelmi termékdíj, hiszen az egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát rendeletben lehet tiltani.

A kormány most felhatalmazást kapott, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá eső termékek körét, illetve gyártásukra, forgalomba hozatalukra, felhasználásukra vagy kereskedelmükre vonatkozó részletes szabályokat. Ez mindazokra a termékekre irányul, amelyek egyszeri használat után hulladékká válik, vagy helyettesíthetőek a környezetet kevésbé terhelő alternatívával.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt