Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszakozott a kormány, egyelőre nem tiltják be az egyszer használatos műanyagokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kedden délután az Országgyűlésben bejelentették, hogy visszavonják a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát – írja a HVG.

Az Országgyűlés mai ülésnapján már csak annyi lett volna hátra, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadják, ám ekkor a levezető elnök bejelentette, hogy a kormány visszakozott.

A jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról csak annyi derül ki, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig ma, május 19-én történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy:

„az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.”

A HVG információi szerint a fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet úgy tudja, a kormányoldal képviselőitől, hogy az ITM egyik államtitkára azt válaszolta neki, dolgoznak még a törvényszövegen, de azt nem tudta megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra, az államtitkár egyéb részlettel nem szolgált.

A kormány az uniós szabályozás miatt terjesztette elő a javaslatot: az Európai Unió ugyanis 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Orbán Viktor februári évértékelő beszédében jelentette be a kormány 8 pontos klímavédelmi tervét, amelynek egyik homályos pontja volt az egyszer használatos műanyagok betiltása. Palkovics László innovációs miniszter akkor úgy pontosított: 2021-ben ez már meg is fog történni, illetve minden szükséges intézkedést megtesznek majd azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium múlt héten kedden nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében megszűnne az 50 mikron alatti műanyag bevásárlótáskákra (nejlonzacskókra) és eladótéri zacskókra, illetve a pékáruhoz és zöldségárúhoz használt zacskókra kiszabott környezetvédelmi termékdíj, hiszen az egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát rendelet tiltaná.

A kormány legutóbb 2017-ben szavazott a zacskókra vonatkozó termékdíj módosításáról, az 57 forintos kilogrammonkénti díjat 1900 forintra emelték volna, de a javaslat nem ment át.

Ha a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadta volna az országgyűlés, a kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy egy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá eső termékek körét, illetve gyártásukat, forgalomba hozatalukat, felhasználásukat vagy kereskedelmükre vonatkozó részletes szabályokat. Ez mindazokra a termékekre irányult volna, amelyek egyszeri használat után hulladékká válik, vagy helyettesíthetőek a környezetet kevésbé terhelő alternatívával.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt