Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében jelentette be a kormány 8 pontos klímavédelmi tervét, azonban több pont megvalósításának módja, illetve annak időpontja is homályos volt.

Ilyen volt az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltása is, amivel kapcsolatban most Palkovics László innovációs miniszter bejelentette: 2021-ben már meg is fog történni, illetve minden szükséges intézkedést megtesznek majd azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel.

Emellett támogatják a vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére, gyártására, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot energiává alakítják át, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel.

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás során kiemelt figyelmet fordítanak a hazai vizek védelmére – mondta a miniszter, aki szerint nem engedhető meg, hogy a külföldről származó, folyókon keresztül ide érkező, felelőtlen környezethasználatból származó hulladék tovább károsítsa a természeti, nemzeti értékeket, folyókat, vizeket és azok élővilágát. 2021-ig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről, az erdős terület pedig 2030-ra 27 százalékra nő az országban – tette hozzá.

Palkovics ígérete szerint az egyébként a multinacionális cégekkel jó kapcsolatot ápoló kormány szigorúan fellép majd velük szemben, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak, a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) megújuló energiatermelését pedig 32 milliárd forinttal támogatják.

A terv része az is, hogy a Mátrai Erőművet lignites egységeit fokozatosan kivezetik, 2025-öt követően pedig a széntüzelést is leállítják. A lignittüzelés fokozatos megszüntetésével párhuzamosan fejlesztik a földgáz alapú, illetve a napelemes áramtermelés, a villamosenergia-tárolás, illetve az erőmű hulladékégető kapacitásának növelése.

Az akcióterv szerint 10 év alatt hatszorosára növelik a napenergia-termelő kapacitást, a  háztartások napelemes áramtermelését kedvezményes hitellel és a nettó elszámolás rendszerével támogatják: 2022-ig 3 ezer, 2030-ig legalább 6 ezer megawatt napenergia-termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzik, kiemelten az egyéni fogyasztóknál, valamint a nagyméretű, erőművi energiatermelés területén.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy 2030-ra az országban előállított energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz, amit elsősorban atomenergia és napenergia biztosít majd.

A kis és olcsó autók nagyobb támogatást kapnak, töltésükre pedig minden új építésű társas-, és irodaházban lehetőség lesz, illetve a tömegközlekedésben is támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését.

A rengeteg ígéretet azonban érdemes alaposabban is tanulmányozni, és fenntartásokkal kezelni. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, amellett, hogy Orbán Viktor magához képest egészen sok mondatot szentelt évértékelőjében a klímavédelemnek, a zöld szervezetek komoly kritikával illették a 8 pontos akciótervet. A Greenpeace és a Fridays For Future szerint ugyanis sok újdonság nem volt az akciótervben és a klímavédelem címszó alá kever más környezetvédelmi problémákat, illetve intézkedéseket is.

A Fridays For Future szerint több fontos kérdés is megválaszolatlanul maradt:

  • Hogyan alakítjuk át a mezőgazdaságunkat fenntarthatóvá, hogy biztosítsuk az élelmiszerbiztonságot az egyre szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között – ráadásul kellő gyorsasággal?
  • Hogyan alakítjuk át a vízgazdálkodásunkat időben, amikor az a jelenlegi formájában képtelen az víz megtartására az országban?
  • Hogyan készítjük fel a fiatalokat a válsághelyzetre, hogyan integráljuk az oktatásba a környezeti válság kérdését?
  • Hogyan őrizzük meg a fennmaradásunkhoz létfontosságú, természetközeli erdeinket és élőhelyeinket, amelyeket képtelen pótolni a faültetés?

A szervezet szerint a probléma elismerése még nem elég a túléléshez, és elvárják a kormánytól, hogy ne próbálják elhitetni az emberekkel, hogy néhány egyszerű lépéssel megoldható az ökológiai- és klímaválság. Ehelyett szerintük arra lenne szükség, hogy az Orbán-kormány az újabb természetpusztító beruházások támogatása és a fogyasztás ösztönzése helyett az emberek valódi jóllétéért és a természet megőrzéséért tenne meg mindent.