Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szétszedték Orbán klímatervét a hazai zöld szervezetek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megúszósnak és „zöldre festésnek is kevésnek” tartják a hazai környezetvédők és ellenzéki pártok az Orbán Viktor által vasárnap bejelentett klímavédelmi akciótervet. Idézzük fel, mit is vállalt az ország nyilvánossága előtt a kormányfő évértékelő beszédében:

Megúszós, hiányos kirakatintézkedés

Perger András, a Greenpeace klma- és energiakamapány-felelőse az ATV Reggeli start című műsorában kedden kiemelte, sok újdonság nem volt az akciótervben, és a részletekkel továbbra is adós maradt Orbán. Azt ugyanakkor lényegesnek nevezte, hogy a miniszterelnök sokat beszélt a klímaválság témájáról, mivel innentől sokkal inkább számonkérhető a kormányon a klímapolitika. Az akcióterv meghirdetése egyúttal arra is apropót ad Perger szerint, hogy azt is meg lehet kérdezni a kormánytól, hol maradnak az igazán ambiciózus, valódi válallások a klímasemlegessék érdekében.

A Greenpeace azt várja a kormányzattól, hogy valóban kezdje el a klímavédelmi intézkedéseket, és ne csak beszéljen róluk. Az Orbán-féle csomag Perger szerint kicsit „vegyes vágott”, mert a klmívédelem címszó alá kever más környezetvédelmi problémákat, illetve intézkedéseket is.

Ami szerinte igazán hiányzik a a csomagból az az, hogy a lehető leggyorsabban, a legalacsonyabb költséggel kellene a szén-dioxid kibocstátást csökkenteni az épületek energiafelhasználása terén, ilyesfajta szándék azonban nem tükröződik a mostani bejelentésekben – a 40%-os csökkenés vállalása 2030-ig Perger szerint nem teszi tarthatóvá a 2050-es klímasemlegességi cél elérését.

A péntekenként Budapesten is rendszeresen klímatüntetésket szervező Fridays For Future keddi közleményében kiemelte, Budapest minden politikai szereplőtől a jelenlegieknél sokkal ambíciózusabb törekvéseket vár. Üdvözölik ugyan, hogy a kormányzat végre elismeri fontos ügyként a klímavédelmet, de szerintük ez még kevés a túléléshez. Az akciótervvel kapcsolatban megjegyzik: az kiemel néhány régóta kezeletlen problémát, amelyekben a felsorolt intézkedések javulást hozhatnak – de ezekről azt gondolják, nagyon kevésnek bizonyulnak majd a problémák megoldásához

Az FFF értetlenségét fejezet ki amiatt, hogy az akciótervből hogyan hiányozhatnak olyan égető kérdések, melyekre a mostani döntéhozóknak kell sürgős választ találnia:

  • Hogyan alakítjuk át a mezőgazdaságunkat fenntarthatóvá, hogy biztosítsuk az élelmiszerbiztonságot az egyre szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között – ráadásul kellő gyorsasággal?

  • Hogyan alakítjuk át a vízgazdálkodásunkat időben, amikor az a jelenlegi formájában képtelen az víz megtartására az országban?

  • Hogyan készítjük fel a fiatalokat a válsághelyzetre, hogyan integráljuk az oktatásba a környezeti válság kérdését?

  • Hogyan őrizzük meg a fennmaradásunkhoz létfontosságú, természetközeli erdeinket és élőhelyeinket, amelyeket képtelen pótolni a faültetés?

A klímaaktivisták elvárjék a kormánytól, hogy ne próbálják elhitetni az emberekkel, hogy néhány egyszerű lépéssel megoldható az ökológiai- és klímaválság.

Ehelyett szerintük arra lenne szükség, hogy az Orbán-kormány az újabb természetpusztító beruházások támogatása és a fogyasztás ösztönzése helyett az emberek valódi jóllétéért és a természet megőrzéséért tenne meg mindent.

Zöldre festésnek is kevés

A Párbeszéd vezető politikusai kedden délután egy kétórás pódiumbeszélgetésen vesézték ki pontról pontra, hogy hány sebből vérzik Orbán klímaterve. Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviseletének párbeszédes vezetője elmondta, akár jó hír is lehetne, hogy a kormány végre a klímaválsággal foglalkozik, ha érdemi cselkvéssel is párosulna a kommunikáció, de szerinte erről szó sincsen. Jávor szerint a vasárnapi bejelentések egy része üres és tartalmatlan ígéret, részben nincs közük a klímaváltozáshoz, részben pedig egyszerű uniós követelmények klímacélként csomagolása.

A korábbi EP-képviselő arról is beszélt, szerinte a klímaválság leküzdése érdekében tett közösségi cselekvések közül az egyik legfontosabb, ha politikusokat választunk döntéshozóknak, akik látszatintézkedések helyett valódi klímavédelmi lépéseket tesznek.

Így szerinte a legklímabarátabb intézkedés első körben a Fidesz-kormány elzavarása lenne.

Még „zöldre festésnek” is kevésnek tartja az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet a miniszterelnök által „tízévnyi károkozás” után bejelentett klímavédelmi akciótervet. Schmuck szerint csupán szavazatokat kíván szerezni a kormány az „éghajlatvédelmi szempontból rendkívül gyenge” intézkedésekkel.

A társelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az illegális szemétlerakatok felszámolását eddig is törvény írta elő, és a műanyagok használata ellen is csupán akkor emelnek szót, amikor arról már egységes akarat van az Európai Unióban. Hiába bírálja a multicégeket jelentős szennyezés miatt a kormány, ha közben a nagymértékű támogatásokkal maga segíti elő ezt a szennyező tevékenységet – sorolta, hozzátéve: egymillió fa sem segíti érdemben az éghajlatváltozás megfékezését, főleg, ha közben a kabinet tétlenül nézi védett erdőrészek tarra vágását.

A politikus a naperőművi kapacitás meghatszorozását is „zöldrefestésnek” tartja, mint mondta, az energiamix átalakításával pedig csupán Paks II.-t kívánják legitimálni.

Schmuck Erzsébet szerint ehelyett a hazai kis- és közepes vállalkozások „zöldülését” kellene támogatni. Az LMP álláspontja, hogy mind a termelést, mind a fogyasztást át kell alakítani a kevesebb energia- és anyagfelhasználásért, és dinamikusan kell növelni a megújuló energiaforrások használatát.

A párt alapot hozna létre a lakóingatlanok energiakorszerűsítésére, és arra is forrásokat biztosítana, hogy a mezőgazdaság átállhasson olyan élelmiszertermelésre, amely ellenállóbb a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben. Az LMP társelnöke kijelentette: ha a kormánynak valóban fontosak lennének a zöldügyek, nem szüntette volna meg a környezetvédelmi tárcát.

Kiemelt kép: Fridays For Future Globális Klímasztrájk Budapesten 2019. november 29-én. Fotó: Mérce