Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha átmegy az új törvényjavaslat, Magyarországon jövőre betilthatják a műanyagzacskókat

Ez a cikk több mint 3 éves.

2021 január elsejétől betiltja az Európai Unió az egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat – Magyarországon emellett a műanyag zacskók kivezetését is beleírták a törvényjavaslatba, írja a HVG.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedd este nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében megszűnne az 50 mikron alatti műanyag bevásárlótáskákra (nejlonzacskókra) és eladótéri zacskókra, illetve a pékárúhoz és zöldségárúhoz használt zacskókra kiszabott környezetvédelmi termékdíj, hiszen az egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát rendelet tiltaná. A kormány legutóbb 2017-ben szavazott a zacskókra vonatkozó termékdíj módosításáról, az 57 forintos kilogrammonkénti díjat 1900 forintra emelték volna, de a javaslat nem ment át.

Ha a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadja az országgyűlés, a kormány felhatalmazást kap arra, hogy egy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá eső termékek körét, illetve gyártásukat, forgalomba hozatalukat, felhasználásukat vagy kereskedelmükre vonatkozó részletes szabályokat.

Ez mindazokra a termékekre irányulna, amelyek egyszeri használat után hulladékká válik, vagy helyettesíthetőek a környezetet kevésbé terhelő alternatívával.

Viszont ha egyszerre próbálja meg az összes uniós ország kivezetni az egyszer használatos műanyagokat, akkor nem lesz elegendő alapanyag és alternatíva a helyettesítésükre. Ráadásul a koronavírus-járvány – amelynek nem tudni, eljön-e a második hulláma és ha igen, akkor mikor – jelentősen visszavetette a műanyag- és csomagolásmentesség gyakorlatát. Hiszen ilyet használnak a vendéglátóhelyiségek az ételkiszállításkor, amely jelenleg fennmaradásuk egyetlen záloga és műanyagba csomagolják azokat a kórházban alkalmazott, egyszer használatos eszközöket is, amelyek a gyógyításhoz elengedhetetlenek.

Címlapkép: MTI/Bús Csaba