Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakács: Mészáros 11 milliárdot vett ki a cégéből, miközben 17 milliárdnyi támogatást kapott

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szakács László MSZP-s képviselő Orbánnak címezve elmondta, hogy a válság hatásait csökkentő intézkedések tárgyalása során sokat beszéltek a munkahelyek megtartásáról, munkahelyteremtésről, és a cégek a támogatások során vállalták, hogy munkahelyeket tartanak meg – és sok cég így is tett.

Ezzel szemben a Mészároshoz tartozó cégek 850 embert rúgtak ki, ennek ellenére a kormány a Kisfaludy program keretében 17,7 milliárd forinttal támogatta a cégeket, de azóta is kaptak a kormánypárti oligarcha vállalkozásai támogatást felújításokra.

Megkérdezte hát, hogyan fordulhat elő, ha valaki ennyi embert kirúg, ilyen támogatáshoz juthat?

Orbán elmondta, nem érzi feladatának, hogy az egyes támogatási formákra vonatkozó kérdéseket ismertessen, ugyanakkor megjegyezte, a Kisfaludy program egy turizmusfejlesztési program, a válságkezeléshez semmi köze, a fejlesztésért jelentkezőknek nem kell munkahelyek megtartását vállalniuk.

Szakács erre szembesítette a miniszterelnököt, hogy a hírek és nyilvántartások alapján Mészáros ezt a pénzt akkor nyerte, mikor 11 milliárd osztalékot vett ki a cégéből. Ezután felemlegette, hogy a kormány arra hivatkozott, azért nevelték ki a nemzeti tőkésosztályt, mert mikor baj van, akkor ki tudják segíteni a magyarokat és a kormányt – ehhez képest most nem ezt látjuk. Ahogy azt is megjegyezte: sokat beszél a kormány a szolidaritásról, így kérdés, helyes-e ez a támogatás?

Orbán erre a kérdésre sem adott értelmezhető választ. Azt ugyanakkor kifejtette, vélyeménye szerint a társaságok nyereséges működésének nincs köze az eddig említett kérdésekhez, majd

elbüszkélkedett azzal, hogy a „vörös bárókat” is támogatják, és a gazdaságot nem lehet pártállás alapján építeni.