Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánt a volt kommunista ügynökökről kérdezték, „időt kért” a válaszra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bencsik János ex-jobbikos, ma független képviselő, aki szerint törvény kell arra, hogy a pártállami titkosszolgálatok ex-tagjai ne lehessenek a Magyar Tudományos Akadémia és Magyar Művészeti Akadémia tagjai. Mindennek ellenére szerinte Xantus Gábor kolozsvári filmrendezőről is kiderült, hogy a román Securitate tagja volt, mégis maradhatott az MMA tagja.

Azt kérdezte, hogy miért fér bele neki „régi vágású kereszténydemokrataként” hogy volt kommunista ügynökök ülnek a pártjában, és más intézményekben.

Orbán új kedvenc módszerével söpörte le a kérdést az asztalról, felidézve, hogy Bencsik írásban benyújtott kérdésének címe – amúgy szokásos módon – szimplán a „Hogyan tovább?” volt, ő erre majd válaszol.

Bencsik megköszönte a választ, majd felidézte, tizenévesen a Fidesz támogatója volt, főként azért, mert a Fidesz „nem akarta visszaengedni a kommunistákat a hatalomba”, szerinte azonban Orbán „elárulta a polgári Magyarország álmát.

Orbán ismét röviden, foghegyről válaszolt, a Securitatés ügyről tájékozódni kell, majd Kovács Béla ügynökügyére célozva visszakérdezte Bencsiket: „Miért nem volt ilyen érzékeny KGBéla idejében minderre?”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd