Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varju László a szakszervezetek helyzetét kérte számon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Varju László elmondta, a Magyar Szakszervezeti Szövetség levelet kapott a miniszterelnökség részéről, melyben arról írnak, forrást vonnak el a munkás érdekvédelmi szervezetektől,

az indoklás szerint azért, mert az ellenzék oldalára álltak a szakszervezetek, botrányt keltettek az utcán, miegymás – utalva ezzel a rabszolgatörvény-ellenes tüntetésekre és szakszervezeti akciókra.

Ezzel kapcsolatban Varju megkérdezte: nem léphet fel törvényes eszközökkel munkavállalókat védő szervezet? A politikus szerint a levél

„zsarolás, fenyegetés, maga a diktatúra, miniszterelnök úr”.

Mint mondta, a kormány el akarja hallgattatni az embereket, „örüljenek ha kaphatnak valamit, élhetnek, tüntetni ne merészeljenek”.

Orbán erre annyit mondott, „ha jól értem arról van szó, hogy a szakszervezetek pénzt kérnek a központi költségvetésből”.

Varju szerint a kérdés nem a szakszervezetekről szól, hanem azokról a dolgozóktól, akiket képviselnek. Mint mondta, éppen száz évvel a fehérterror után a legelvetemültebb szemlélet, amit a kormány képvisel. Véleménye szerint ez a kormány soha nem fog a munkásoknak, bányászoknak, szociális dolgozóknak lehetőséget adni a felemelkedésre, ellenben keleti befektetőknek szolgáltatják ki a bérből élőket.

Orbán állítása szerint nem értette teljesen Varju mondanivalóját, azonban emlékeztette, hogy a politikus a gazdasági minisztérium államtitkára volt, és mint mondta 8 év MSZP-s kormányzás alatt valamivel több, mint 23, míg a Fidesz-kormány idején több, mint 87 evarjuzer forinttal emelkedett a minimálbér.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi