Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: A fideszes hazugságok ellenére még bírom a zuglóiak bizalmát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Ma tölti utolsó munkanapját zuglói polgármesterként Karácsony Gergely, ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót a kerület elmúlt öt évéről.

A főpolgármester-jelölt elmondta, hogy a fideszes hazugságok ellenére „bírja a helyiek támogatását”. Innen kapta a tavalyi parlamenti és az idei előválasztáson is a legtöbb szavazatot.

„Az újságírók és a fideszes szóvivők hazugságaival szemben az igazság az, hogy nehéz örökséget átvéve, nem csak az elmúlt évek, de az elmúlt évtizedekhez képest is a legjelentősebb beruházásokat, fejlesztéseket hajtottuk végre.”

Ezek közül sorolt fel párat:

  • Az egészségügyben az elmúlt öt évben az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztései zajlottak. Műszerbeszerzések és a legnagyobb orvosi rendelők felújítása. Itt nyílt Budapesten elsőként egészségfejlesztési iroda és alakult az orvosok munkáját segítő praxisközösség.
  • Munkáját azzal kezdte, hogy megszüntette az elődje által kivetett kommunális adót, sőt, Magyarországon egyedülálló módon vissza is juttatta a befizetett összegeket az adóalanyoknak. Annak ellenére, hogy Papcsák azt mondta, betarthatatlan ígéretekkel kampányol.
  • Saját zsebükből, önkormányzati pénzből pótolták önkormányzatoknak korábban biztosított szociális ellátások állami támogatását, amit a kormány 2015-ben megszüntetett.
  • A tavalyi évben Zugló költötte a legtöbbet szociális kiadásokra, az időseknek fűtési támogatást is biztosítanak az országban legmagasabb lakásfenttartási támogatás mellé.
  • Húsz óvodát és bölcsödét újítottak fel, de minden intézményben voltak kisebb-nagyobb beruházások több milliárd forint értékben. Harminc év után új bölcsödét is nyitottak.
  • Különösen fontos a közparkok megújulása, Zugló négy legnagyobb közparkját hozták rendbe, köztük a Pillangó parkot.

„Mindezt úgy sikerült véghez vinni, hogy megőriztük a kerület költségvetési egyensúlyát és szemben az elődökkel, nem vettünk fel hitelt és nem adóztattuk meg a lakosságot.”

Ezután Karácsony bemutatta a Zuglói önkormányzat aznap reggeli folyószámla kivonatát, és azt üzente a kormánymédia hazugságainak hatására kétkedőknek, hogy csak ezt az egy számot nézzék meg. A kivonaton 3 milliárd 412 millió forint szerepelt, de elmondta, hogy több más számlán is szerepelnek összegek, az önkormányzatnak jelenleg összesen 4,2 milliárd forintja van.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás