Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A mi életünk nem játék, az otthonunk nem az önök játszótere”

Kedd délután tárgyalta az Országgyűlés Kulturális Bizottsága azt a törvényjavaslatot, melynek egy eldugott passzusa értelmében kétszáz önkormányzati bérlakást sajátítana ki október 31-i határidővel az állam Józsefvárosban, hogy azok helyén felépülhessen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanárképző karának kampusza. A projekt nagyjából 500 embert érint, akikkel előzetesen senki sem egyeztetett. A bizottság kormánypárti többsége leszavazta az ellenzéki képviselők módosító javaslatait, Hankó Balázs felsőoktatási államtitkár szerint garantált, hogy jó elhelyezést kapnak majd az érintett józsefvárosiak.

Mint azt a múlt héten megírtuk, a törvényjavaslatra reagálva Pikó András józsefvárosi polgármester elmondta, a kerületet is derült égből villámcsapásként érte a hír. Az egyetemnek kiszemelt tíz épületből nyolc lakóépület, amelyekben kétszáz nagyon nehéz helyzetű család lakik jelenleg. Nekik az önkormányzat a Dió2030 szociális tömbrehabilitációs program keretében minőségibb lakásokat biztosítana – ezt azonban teljesen keresztülhúzná a kormány a kisajátításokkal. Az önkormányzat korábban azt is elmondta a Mércének, hogy úgy értelmezik a lakók elhelyezését nekik kell megoldaniuk, Pikó András szerint ez azonban megoldhatatlan, tekintve, hogy az önkormányzatnak nincs ennyi felújított bérlakása (a lakhatatlan, rossz állapotúakat pedig ilyen rövid idő alatt nem tudják felújítani), de még ha lenne is, és ezekbe be tudnák költöztetni az NKE kedvéért utcára tett családokat, az azzal járna, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak egyetlen egy megpályázható önkormányzati bérlakása sem maradna. Vagyis mindenképp rászoruló józsefvárosi lakosok százai kerülnek bizonytalan helyzetbe rövid időn belül, amennyiben a kormány ebben a formában ragaszkodik a kisajátításhoz.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője (B) és Antal Balázs (K) Diószegi Sámuel utcai bérlő az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén 2024. április 16-án. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin

A mai ülésen felszólalt Józsefváros országgyűlési képviselője, Jámbor András, aki szerint a törvényjavaslat április 2-i benyújtása óta eltelt két hétben is lett volna lehetősége a kormánynak és az NKE-nek tájékoztatni a lakosokat, ennek hiányában viszont

„olyan helyzet állt elő, hogy emberek nem tudnak aludni éjszaka, mert nem tudják, hogy mi fog velük történni.”

Jámbor emlékeztetett, mindeddig jó volt a kapcsolat az NKE és az önkormányzat között, amihez fontos lenne visszatérni. Azt javasolta, vonják vissza a törvényjavaslatot, és kezdjék újra a folyamatot azzal, hogy egyeztetnek az önkormányzattal és az érintett lakosokkal.

„Olyan a világon nincsen, hogy egy törvénybe beleírjuk emberek otthonainak kisajátítását, és semmit nem közlünk velük erről”

– fogalmazott a képviselő.

Egy érintett józsefvárosi bérlő, Antal Balázs is ott volt az ülésen.

„Nekünk egyáltalán nem mindegy, hogy hova, milyen környékre, milyen lehetőségek közé kerülünk ezután”

– mondta, hangsúlyozva, hogy az érintettek egy közösségbe tartoznak.

„Álljanak le a politikai csatározással, a mi életünk nem játék, az otthonunk nem az önök játszótere”

– mondta a megjelent képviselőknek.

Hankó Balázs felsőoktatási államtitkár ezután Antalt arra kérte, hallgasson rá és bízzon benne, mert a kormány háromszoros garanciát ad arra a törvényjavaslattal az érintett lakosoknak. Mindenképp csereingatlant ajánlanak fel első körben. Amennyiben nem fogadják el az önkormányzat által felajánlott lakást, vagy az önkormányzat nem tud lakást adni, a második biztosítékot, hogy jobb körülmények között élhessenek, a magyar állam adja. Az államnak az államtitkár szerint a főváros területén kell csereingatlant ajánlania, méghozzá úgy, hogy a méltó lakhatási körülmények biztosítva legyenek. Ha nem fogadják el egyik csereingatlant sem, akkor pénzbeli kárpótlást kapnak, ez a harmadik biztosíték – sorolta. Az önkormányzat pedig szintén teljes kártérítést kell kapjon.

Mivel Hankó szerint az önkormányzat nem tud mit kezdeni a helyzettel, „szükség van az állam részéről a segítségére”, ezért a jogszabály első körben nem lakott ingatlanokra fog vonatkozni,

a lakott ingatlanok kisajátítását pedig kitolják 2025. január 31-ig.

Korim Balázs, az NKE főtitkára rövid felszólalásában arról beszélt, az egyetem nyitott az egyeztetésre, és arra is, hogy lakossági fórumon beszéljék meg az érintettekkel a részleteket, amit vehetünk ígéretnek is – mondta.

Korim Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára(Balra) ÉS Hankó Balázs (Jobbra) innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár  az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén 2024. április 16-án. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin

Jámbor záró felszólalásában többek közt arról beszélt, a felháborodást és a bizalmatlanságot csak úgy lehet legyőzni, ha újra nekifutnak az egésznek, álláspontja nem változott, a javaslat visszavonását kérte. Emlékeztetett: a DIÓ2030 projekt kereteiben folyamatos tervezés és egyeztetés zajlott a lakosokkal, a szerdára meghirdetett lakossági fórum (amelyet ezúttal tüntetés fog megelőzni) a harmadik lesz, és közbeszerzések is zajlanak már, míg az NKE fejlesztéséről nem láthattunk még konkrét terveket. Hozzátette, a DIÓ2030 keretében Józsefvároson belül, legfeljebb néhány házzal távolabb helyeznék el az érintetteket, magasabb komfortfokozatú lakásokban, míg a kormány törvényjavaslata szerinte nem ad garanciát még csak budapesti elhelyezésre sem, és azt sem rögzíti, hogy milyen komfortfokozata legyen a cserelakásoknak. Azt is fontos szempontnak tartja, hogy nem mindegy, hogy pénzbeli kárpótlás esetén figyelembe veszik-e, hogy vannak, akik több millió forintot költöttek a lakásuk felújítására, amit most egy tollvonással kivennének alóluk.

Hankó Balázs erre reagálva végül hozzátette, mindezt egyéb törvények, így pl. a lakástörvény rögzíti, szerinte garantált, hogy az érintettek megfelelő komfortfokozatú lakásba költözhetnek, méghozzá Budapesten belül.

(Érdemes megjegyezni, hogy nem igazán láttunk még jó példát arra, amikor az állam próbált különféle beruházások miatt embereket kilakoltatni az otthonukból. Elég a Hős utcára gondolnunk, ahol a TEK számára kisajátított területen az állam – és a kormánypárti önkormányzat – évek alatt sem tudta megnyugtatóan rendezni a lakók sorsát, az egykori OPNI-dolgozók és családjaik pereskedésére a Külügyminisztériummal vagy a rákosrendzői mini-Dubaj beruházás miatt kipaterolt MÁV-lakások bérlőire, akiknek első körben elfogadhatatlan minőségű lakásokat és rendkívül rövid kiköltözési időt ajánlottak fel – a szerk.)

A Jámbor András és Csárdi Antal által benyújtott módosító javaslatokat végül leszavazta a bizottság fideszes többsége.

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!

Címlapkép: Hankó Balázs (K) innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár és Korim Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára(J) az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén 2024. április 16-án. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin