Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

8 évig tartó szerveződés után a svájci nyugdíjas nők győztek a klímavédelmet elhanyagoló Svájc ellen

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a héten hozott döntésében kimondta, hogy a klímavédelmet illető erőtlen kormányzati politikák megsértik az alapvető emberi jogokat, számolt be a bíróság határozatáról a Guardian.

A döntés jelentőségét az adja, hogy a bíróság első alkalommal hozott ítéletet a globális felmelegedéssel kapcsolatban.

Az EJEB három hasonló jellegű ügyben járt el egyszerre. Elutasította egy francia polgármester Franciaországgal szembeni keresetét, valamint egy portugál fiatalokból álló csoport 32 európai országgal szembeni keresetét is, de kimondta, hogy Svájc megsértette egy csoport idősebb svájci nő családi élethez való jogát azzal, hogy nem teljesítette a klímaváltozás megállítására vonatkozó kötelezettségeit.

A KlimaSeniorinnen, vagyis a klímavédelemért küzdő szenior nők svájci csoportjának tagjai azt állították, hogy több jogukon is csorba esett, s arra panaszkodtak, hogy a koruk és nemük miatt pedig különösen kiszolgáltatottak a klímaváltozással járó hőhullámoknak. Elmondták, hogy a hőhullámok idején nem hagyhatják el az otthonaikat, s emlékeztettek arra, hogy az idősebb nők nagyobb valószínűséggel halnak meg a hőhullámok következtében.

A 2016-ban alapult, mintegy 2400 nőt tömörítő szervezet követelte, hogy Svájc is vegye ki a részét abból a törekvésből, hogy a bolygó ne melegedjen fel a Párizsi Megállapodásban kitűzött 1,5C-os, az iparosodás előtti szintet meghaladó szintre. A KlimaSeriorinnen célja az volt, hogy az Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság kötelezze Bernt az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozottabb csökkentésére.

A bíróság döntése szerint a svájci hatóságok elmulasztottak olyan stratégiát alkotni, amely a kibocsátást csökkentette volna, egyben pedig azt is kimondta, hogy a felperesek keresetét a svájci igazságszolgáltatás nem vette komolyan. Az EJEB nézete szerint a svájci bíróságok nem nyújtottak meggyőző indokokat arra nézvést, hogy miért tartották szükségtelennek a kérelmező egyesület panaszainak érdemi vizsgálatát.

Bár a három ügy három különböző államot érintett, de mindháromban közös, hogy azon a kérdésen alapult, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos kormányzati tétlenség sérti-e az alapvető emberi jogokat.

A kormányok úgy érveltek, hogy az ügyek nem az EJEB hatókörébe tartoznak, hiszen az éghajlat-politikák a nemzeti kormányok illetékességébe tartoznak.

Az ítélet azt jelenti, hogy az Európa Tanács mind a 46 tagja immár perelhető lesz amiatt, ha nem lép fel tevékenyen a klímaváltozás ellen.

(Euronews, Greenpeace, Guardian)

Ha csupán minden kétszázadik olvasónk beszállna egy mozijegy árával, vagy minden századik 1000 forinttal, a tavaszi kiadásainkra már nem lenne gondunk!

Ha a magyar médiatér szerinted is szegényebb és szürkébb lenne a Mérce nélkül, arra kérünk, segíts te is! Szállj be akár 1000 forinttal! Nem luxuskiadásokra gyűjtünk, a működésünk a tét.