Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeretnének, de nem tudnak részt venni a sztrájkban a sopronkövesdi vendégmunkások

Szerdán délelőtt 10 és délután 4 között hatórás sztrájkba léptek a Autoliv autóipari beszállító sopronkövesdi gyárának dolgozói, miután a részvételi adatok alapján sikeresnek nyilvánították a március 21-i, kétórás figyelmeztető sztrájkot.

Noha a cég egyoldalúan – tehát anélkül, hogy megállapodott volna a cégnél működő Vasas szakszervezettel megállapodott volna – béremelést jelentett be, ez csak részben találkozik a szakszervezet követeléseivel.

Ezek jelenleg a következők:

2024 január 1-jei bevezetéssel:

  • az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak részére 15%-os bérfejlesztést,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12%-os bérfejlesztést,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15 000 forint összegben,
  • évi 160 000 forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

Telefonon értük el Marsitsné Horváth Mariannát, az Autolivnél működő Vasas alapszervezet titkárát. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a sztrájkban szinte a teljes műszak – több mint 500 ember – részt vesz, legalábbis a magyar munkavállalók. A cégnél ugyanis jelentős számú külföldi – fülöp-szigeteki – munkás is dolgozik.

Noha  a figyelmeztető sztrájkhoz hasonlóan a vendégmunkások ezúttal is szerettek volna résztvenni a munkabeszüntetésben, ezt saját elmondásuk szerint megtiltotta nekik a munkaerőközvetítő cég – ami ha így van, teljes mértékben jogszerűtlen.

„Azt mondták nekik, nem vehetnek részt a sztrájkban (…) ők emiatt szomorúak voltak, mert szerettek volna résztvenni (…) dolgoznak, be vannak állítva munkára, takarítanak, üldögélnek a soron, de hivatalosan nem sztrájkolhatnak”

– mondta el a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a fülöp-szigeteki munkások látják, hogy ők is jobban járnak, amennyiben sikerrel jár a magyarországi dolgozók bérharca – mivel ők is ugyanazokat a béreket kapják – ezért is támogatják annak ellenére, hogy megtiltották nekik a sztrájkban való részvételt.

„Én még ekkora összefogást nem láttam. Nem nemzeti alapon [sztrájkolnak az emberek], itt egység van”

– fejtette ki Marsitsné Horváth Marianna, aki azt is elmondta, a Vasasnál törekednek a külföldi munkavállalók megszervezésére. Így például a sárvári Flex autóipari cégnél számos Fülöp-szigeteki és ukrajnai tagjuk is van. Az Autolivnél is szerettek volna csatlakozni a külföldiek, de

„azt mondták nekik, hogy ha aláírják [a belépési nyilatkozatot], kitoloncolják őket (…) a kölcsönzőcég nem engedi nekik”

– ismertette a helyzetet Marsitsné, ahogy azt is kifejtette, hogy ez teljességgel jogszerűtlen eljárás – bizonyítani azonban egyelőre nem tudják, az érintett munkások beszámolói alapján értesültek a Men at Work közvetítőcég eljárásáról.

A céget kerestük a vendégmunkások sztrájkjogával kapcsolatos kérdéseinkkel, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Marsitsné azt is elmondta, hogy a cég vezetése nem ült tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel, az igazgató elutazott, miután bejelentették az egyoldalú béremelést. Holott mint mondta, a visszamenőleges béremelésből nem engednek, ugyanis „nem tíz hónapra szerződtek, hanem 12-re”, pláne hogy a korábbiakban is így működött a cégnél a béremelés. Amennyiben nem sikerül megállapodniuk a cégvezetéssel a fenti követelések teljesítésével kapcsolatban, úgy a szakszervezet újabb, ezúttal határozatlan idejű sztrájkról dönthet.

Miképp a Vasas központi Facebook-oldalán is közzétette, a csehországi, szlovákiai és német partnerszakszervezetek támogatják az Autoliv dolgozóinak küzdelmét, de cég külföldi egységeinél működő üzemi tanácsok is szolidaritásukról biztosították őket.

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Kiemelt kép: Összeszerelő csarnok az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. sopronkövesdi üzemében, 2015. február 23-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI