Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kecskemét után Sopronkövesden is sztrájkolnak az autóiparban

Kétórás figyelmeztető sztrájkot jelentett be a sopronkövesdi Autoliv Kft.-nél a Vasas sztrájkbizottsága – írja a szakszervezet kedden kiadott közleményében. A 2024-es bértárgyalások időszaka során rövid idő alatt ez a második autóipari telephely az országban, ahol a Vasas helyi alapszervezete sztrájkot hirdetett: a múlt héten a kecskeméti Mercedesnél került sor ugyancsak kétórás figyelmeztető munkabeszüntetésre. 

A szakszervezet közlése szerint a gépjármű-utasvédelmi berendezéseket fejlesztő és gyártó, stockholmi székhelyű Autoliv sopronkövesdi üzemének dolgozóit a bértárgyaláson képviselő Vasas már március 14-én sztrájkbizottságot alakított, mivel a szakszervezet nem tudta elfogadni a munkáltató ajánlatát. Az érdekvédelem értékelése szerint a cég ajánlata csökkentené a béren kívüli juttatás összegét, a béremelés mértéke pedig nem lenne elég a dolgozók jelenlegi életszínvonalának fenntartásához.

A stockholmi székhelyű Autoliv a cég honlapján elérhető információk szerint a világ legnagyobb gépjármű-utasvédelmi berendezéseket – biztonsági öveket, légzsákokat, kormánykereket, radar-, képfeldolgozó- és egyéb biztonsági rendszereket – gyártó cégcsoportja. A vállalatcsoport 27 országban 64 000 főt foglalkoztat. A cégcsoport magyar tagja, a sopronkövesdi székhelyű Autoliv Kft. Európa legnagyobb biztonsági öveket gyártó üzeme. Az 1990-es alapítás után a termelés 1991-ben indult el Sopronban, majd 1993-ban Sopronkövesden kezdődött meg az új üzem építése, ahol 1995-ben megindult a termelés több mint száz alkalmazottal. Az ezt követő években jelentősen bővült az üzem területben, kapacitásban és foglalkoztatotti létszámban egyaránt. A vállalatnál jelenleg az elérhető cégadatok alapján körülbelül 1 600 fő dolgozik. Az Autoliv Kft. 2023-as adózás előtti bevétele 65 és fél millió euróra, azaz nagyjából 23 és fél milliárd forintra rúgott.

Az álláspontok azóta sem közeledtek, így a március 19-i tárgyalások után az Autoliv Kft.-nél működő Vasas alapszervezet bejelentette a kétórás figyelmeztető sztrájkot március 21-ére,13 és 15 óra közöttre.

A dolgozók az alábbi követeléssekkel vágnak bele a munkabeszüntetésbe, amelyeket visszamenőlegesen, 2024. január 1-jei hatállyal szeretnének bevezettetni:  

  • az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak részére 15%-os bérfejlesztést, • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12%-os bérfejlesztést,
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800.000 forintos alapbérig 8%-os, 800.000 forint felett 5%-os bérfejlesztést,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15.000 forint összegben,
  • évi 160.000 forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

A szakszervezet szerint követeléseik nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit sem, de – ahogyan fogalmaznak – elsősorban a dolgozók életkörülményeinek alakulását tartják szem előtt: azt, hogy „mennyivel emelkedtek az élelmiszer-, valamint üzemanyagárak, az üzemi étkezdében történt 17 százalékos emelést vagy a bankok és mobilszolgáltatók által bejelentett áremeléseket”.