Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerda délután sztrájkot tartanak a kecskeméti Mercedes-gyárban

Figyelmeztető sztrájkot tartanak a dolgozók kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél – írja keddi közleményében a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyben működő alapszervezete. A munkavállalók a kecskeméti üzem három szervezeti egységénél (présüzem, fényezőüzem, összeszerelő üzem) szüntetik be a munkát 2024. március 13-án 15 és 17 óra között, hogy érvényt szerezzenek a 2024. évi bérköveteléseiknek. 

A munkabeszüntetésre azt követően kerül sor, hogy 2023 októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, ám mind a mai napig nincs bérmegállapodás 2024-re.

A munkáltató ráadásul a szakszervezet szerint  ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, február 26-án sztrájkbizottság alakult a telephelyen. A szakszervezet szerint az alábbiak szerint megfogalmazott követeléseikkel a munkavállalók döntő része egyetért:

  • 14%-os alapbéremelés 2024-re
  • 12%-os alapbéremelés 2025-re
  • Mindkét évben 600.000 forint cafeteria kifizetés
  • A vakáció juttatás 600.000 forintra emelése
  • kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás
  • 8 nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkeznek
  • 2025-ben egyszeri bruttó 250.000 forintos kifizetés
  • 2026-ban egyszeri 500.000 forintos kifizetés
  • A Munka Törvénykönyve által a szakszervezet részére biztosított munkaidő-kedvezmény mértékén felül 20 % munkaidő-kedvezmény biztosítása.

A sztrájkbizottság várja a munkáltató új ajánlatát és javaslatát a következő tárgyalás időpontjára.

A sztrájkbizottság február végi megalakulásakor az szakszervezet helyi alapszervezetének vezetője, Kovács-Besenyi Kitti a Mércének azt nyilatkozta, béremelési követeléseik valamennyi dolgozóra, így a termelésben és az irodai munkakörökben foglalkoztatottakra is kiterjednek. Kovács-Besenyi szerint a kecskeméti Mercedes dolgozóinak szervezettsége jelenleg nagyjából 30 százalékos – ugyanakkor mivel kollektív szerződésben rögzítendő követelésekről van szó, az eredmények valamennyi dolgozóra vonatkoznak majd. A kecskeméti gyárban egyébként a 2016-os sztrájk idején 77 százalékos volt a sztrájkhajlandóság, ekkor 7 helyett 10 százalékos béremelést sikerült kiharcolniuk a dolgozóknak.

A szakszervezeti vezető szerint cég arra hivatkozott a tárgyalóasztalnál, hogy ilyen mértékű bér- és juttatásfejlesztést nem engedhet meg magának. Ugyanakkor mint 2023-as pénzügyi kimutatásukból kiderül, 19,7 milliárd eurós (2022: 20,5 milliárd euró) kamat- és adófizetés előtti csoportszintű nyereséget (EBIT) és 153,2 milliárd eurós (2022: 150,0 milliárd euró) árbevételt könyvelhettek el a tavalyi évben. Korábbi megkeresésünkre a Mercedes azt írta, a folyamatban lévő bértárgyalásokra való tekintettel nem kommentálják a szakszervezetek akcióit. 

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor