Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kirúgott szakszervezeti vezető mellett tüntettek a Continental gumigyárnál a Szikra aktivistái

Figyelemfelkeltő akciót tartott a szegedi Continental gumigyárnál a Szikra Mozgalom, majd Jámbor András a Szikra országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót Radics Gábor január végén váratlanul, azonnali hatállyal kirúgott szakszervezeti vezető társaságában.

A gyár parkolójában végrehajtott akció keretében a Szikra aktivistái szórólapokkal, plakátokkal és táblákkal hívták fel a dolgozók valamint az arrajárók és a cégvezetés figyelmét a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnökének méltatlan elbocsátására. Radics nevével számos alkalommal találkozhattak olvasóink, miután a GSZSZ igen harciasan képviseli a dolgozók érdekeit a cégvezetéssel szemben.

A sajtótájékoztatón Radics Gábor emlékeztetett, hogy 27 éves munkaviszony után szüntették meg azonnali hatállyal a munkaviszonyát, miután a GSZSZ elnökeként kiállt a dolgozókért – ráadásul annak ellenére hogy Szegeden nem mérgesedett úgy el a kapcsolata a céggel mint Makón, ott is megszüntették a munkaviszonyát.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakszervezeti tisztviselők munkaviszonyát a törvény is védi, erre hivatkozva nyújtottak be keresetet a céggel szemben.

Elmondta, hogy továbbra is társadalmi munkában látja el a makói és szegedi telephelyek munkavállalói érdekvédelmét – úgy, hogy nem tud bemenni a gyárakba, legfeljebb úgy, hogy egy biztonsági ember kíséri. Kifejtette azt is, hogy a cég zárolta a szakszervezet dokumentumait, többek között a teljes levelezését. Holott amellett, hogy a cégnek biztosítania kell a szakszervezeti titkár számára az elektronikus eszközöket, biztosítania is kell a hozzáférést ezekhez. Arra nincs jogosultsága, hogy elzárja a tisztviselő elől akár a dokumentumokat, akár a munkavégzéshez szükséges eszközöket.

A szakszervezeti vezető úgy látja, offenzívát folytatnak a szakszervezet ellen, valamint vezetőként személyesen ellene is.

A Szikra Mozgalom aktivistái akcióznak Radics Gábor a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség kirúgott vezetője mellett Szegeden, 2024. február 2-án. Fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce

Jámbor kifejtette, követelik, hogy a Continental beszüntesse a jogsértő tevékenységet. Emellett elmondta azt is, aláírásgyűjtést indítottak Radics mellett, valamint adománygyűjtést számára, miután fizetés nélkül maradt. A mozgalom aktivistái eközben a petíció mellé küldött üzeneteket tartották fel transzparenseken, ezeket végül a gyár mellett hagyták az útpadkába rögzítve. Jámbor arra is felhívta a figyelmet, hogy Radics demokratikusan megválasztott szakszervezeti vezető, és egy multinacionális cég sem hághatja át a szabályokat – nem viselkedhet despotaként, kiskirályként.

Mint mondta, erős szakszervezetekre van szükség a társadalmi jólét és igazságosság elősegítéséhez, és meglátása szerint a munkahelyi demokrácia a demokratikus társadalmi berendezkedés egyik alappillére. Ezzel szemben Magyarországon számos helyen még a törvényben garandált, jogszerű védelmet sem biztosítják a szakszervezetek számára.

Makádi Balázs helyi aktivista elmondta, hogy mikor elindították a Szikrát azt remélték, hogy olyan emberek mellett tudnak kiállni, mint Radics. Emiatt szeretnének most neki minél több segítséget megadni.

Az eseményről készült élő videónkat az alább lehet visszanézni.

Radics Gábor a sajtótájékoztató után arra is emlékeztetett, hogy korábban Lázár János építési és közlekedési miniszter is kijelentette, hogy tévút a szakszervezeti vezető kirúgása – bár jelen helyzet megoldása nem a miniszter feladata. Említette, hogy a Continental az autóipar visszaesése miatt világszerte mintegy 7500 dolgozót fog kirúgni.

A Mérce kérdésére pedig elmondta, hogy tudomása szerint „nem a legszebben” beszélnek a vállalatnál a háta mögött, kiemelve, hogy a cég részéről elsősorban nem kifejezetten diplomatikus stílusa miatt támadják. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy azon dolgozók, akikkel – szükségképpen informálisan – kapcsolatba kerül, támogatólag viszonyulnak hozzá.

A sajtótájékoztató után a Szikra aktivistái az elmondottakkal azonos tartalmú szórólapokat helyeztek ki a gyár parkolójában álló autókra.

A Szikra Mozgalom aktivistái akcióznak Radics Gábor a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség kirúgott vezetője mellett Szegeden, 2024. február 2-án. Fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce

Az ügy előzményeit korábban feldolgoztuk a Mércén, Radics Gábor – bár a cég közismerten mostohán bánik a szakszervezettel – 27 év munkaviszony utáni, végkielégítés nélküli, váratlan kirúgása csak az utolsó lépés a régóta tartó küzdelemben. A szakszervezeti vezető lapunknak korábban úgy nyilatkozott,

„Nyilván köpni-nyelni nem tudtam. 20 éve kötök kollektív szerződéseket a szegedi telephelyen, konstruktív ellenzékként viselkedtünk a munkáltatóval szemben, mert jobbára korrekt volt a munkavállalókkal. Mindenki igyekezett kölcsönösen együttműködni, az adott helyzetben a lehető legjobb döntéseket meghozni, egész jól működtünk közösen a szegedi munkáltatóval. Ezek után egy ilyen lépés elképzelhetetlen és váratlan volt.”

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, Radics folytatja érdekképviseleti munkáját a GSZSZ-ben, bár a cég amellett, hogy nem adott nyilvános indokot a kirúgására, akadályozza hozzáférését a szakszervezetet érintő dokumentumokhoz is – ami az általunk megkérdezett jogász szerint biztosan jogellenes.

A makói Continental és a GSZSZ, Radics, valamint Hajdú Roland szakszervezeti titkár között tavaly év vége óta egy per is zajlik, amelyben a cég alperesenként 2, vagyis összesen 6 millió forintot követel, arra hivatkozva, hogy a szakszervezet és nevezett vezetői „rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal” támadják a vállalatot.

A cég azzal is bekerült a hírekbe a közelmúltban, hogy hosszú ideje náluk dolgozó – és a dolgozói mozgalomban nem egyszer aktív szerepet vállaló – dolgozókat bocsátottak el, miközben a szakszervezet szerint olyan munkásokkal – többek között vendégmunkásokkal – helyettesítették őket, akiket munkaerőkölcsönzőn keresztül alkalmaznak, tehát amellett, hogy kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, megszervezni is jóval nehezebb őket. Ezáltal a céget kevésbé fenyegeti a dolgozók nyomásgyakorlása, egyszersmind azoknak is nehezebb dolguk van, akik résztvennének különböző akciókban.

Ez vélhetően nem független attól, hogy a kirívóan rossz munkakörülmények és bérezés, valamint általánosságban a gyár vezetésének hozzáállása miatt 2021-ben a pandémia alatt egyedülálló, többhetes sztrájkot tartottak a munkások. 2021-22-ben kétrészes riportban dolgoztuk fel a makói sztrájkot és utóéletét, és mint 2022-ben beszámoltunk róla, a cég még a vendégmunkás-program meghirdetése előtt élen járt a harmadik országbeli vendégmunkások kölcsönzésében is. Többször is találkoztunk a makói szakszervezettel és a dolgozókkal, egyik alkalommal egy korábbi, franciaországi Continental-sztrájkról szóló filmet is levetítettünk – ami annyira megriasztotta a céget, hogy munkáslázadástól tartva még a rendőrséget is riasztották.

Kiemelt kép: A Szikra Mozgalom aktivistái akcióznak Radics Gábor a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség kirúgott vezetője mellett Szegeden, 2024. február 2-án. Fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce