Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Continental munkáslázadástól tartott a szakszervezeti filmvetítés miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Radics Gábor, a makói Continental gyár szakszervezetét is tömörítő Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke az ATV televíziónak adott szerda esti interjújában „szürreálisnak” nevezte, hogy a cég vezetése az október 1-jén Makón tartott rendezvényük ideje alatt kihívta a rendőrséget, megerősítette az őrséget, kocsikkal elbarikádoztatta a telephely bejáratát, és még a minisztériumot is riadóztatta.

A Continental azután járt el így, hogy értesült arról, miszerint a Makói Gumiipari Szakszervezet taggyűléssel egybekötött filmvetítést tart a makói Hagymaházban a cégcsoport francia gyárának bezárásáról és az ottani dolgozók kiállásáról.

Radics Gábor az ATV-nek elmondta, hogy „A contisok” című francia dokumentumfilm makói bemutatóján – amelynek budapesti bemutatóját a Mérce és a Szikra Mozgalom szervezte – részt vett Roland Szpirko, a clairoix-i munkástanács egyik szervezője és a film rendezője, Jérôme Palteau is. A szakszervezet szándéka pedig az volt, hogy egy kihelyezett és kiterjesztett szakszervezeti taggyűlést tartsanak, amelyen a „munkavállalók véleményét” is kikérték volna a szakszervezet és a cég közt zajló kollektív tárgyalásokról. Egyben pedig a film révén szerették volna megmutatni, hogy a franciaországi társaik 2009-ben miként léptek fel a cégvezetéssel szemben, s hogyan vállaltak egymással szolidaritást.

Ugyanakkor a filmvetítést a makói Continental ellenséges lépésként értelmezte. A Mércéhez eljuttatott tegnapi közleményben az eseménnyel kapcsolatban a cég úgy fogalmaz, hogy:

„Információink szerint erre az eseményre olyan francia szakszervezeti aktivistákat hívtak meg, akik korábban radikális lépéseket tettek a véleményük érvényesítése érdekében, többek között gyújtogattak az egyik franciaországi telephelyünkön. Ilyen helyzetben helyénvalónak és szükségesnek tartjuk a biztonsági intézkedések megtételét, munkatársaink és a cég vagyonának megóvása érdekében. Konkrét intézkedéseket nem kívánjuk közzétenni, mert ezek nem nyilvánosak, üzleti titoknak minősülnek.”

A szakszervezeti vezető szerint a Continental a filmvetítés estéjére rendkívüli éjszakai munkát rendelt el a dolgozók egy csoportjának, és megpróbálta megakadályozni, hogy az eseményen mind az ötszáz szakszervezeti tag megjelenhessen.

Radics „szürreálisnak” tartja, hogy a multicég megrettent Roland Szpirkótól, „egy nyolcvanéves aggastyántól”, aki csupán a filmről beszélgetett a megjelentekkel.

A contisok című film jövő héttől egy hónapig elérhető lesz a Mérce oldalán.

A sztrájk lehetősége

Az október 1-jén történteknek különös nyomatékot ad, hogy a gumiipari szakszervezet szerint a Continentallal folytatott idei bértárgyalások – ahogyan tavaly is, amikor sztrájkba kezdtek a dolgozók – feszültek.

A szakszervezet szerint a munkáltató már most meg akarja kötni a jövő évi bérmegállapodást, és a tavalyihoz hasonlóan idén is egyoldalúan úgy döntött, hogy az inflációnál alacsonyabb bérfejlesztést ad. A kollektív szerződésben pedig a szakszervezet szerint semmi garancia sincs egy esetleg a mostaninál is drámaibb helyzet emberséges kezelésére, például a munkahelyek megőrzésére. Az MGSZ ezért 200 ezer forint kompenzációt kért erre az évre a munkavállalók számára.

A makói gyárban tavaly, összesen 84 órányi sztrájkkal, a dolgozóknak sikerült kikényszeríteni a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződés visszaállítását.

A filmvetítést a makói Continental ellenséges lépésként értelmezte, munkáslázadástól tartott. Az eset után a szakszervezet szerint egy titkos belső levélből kiderült, hogy a cégvezetés szélsőségesnek titulálta a szakszervezetiseket, és arra készül, hogy titkon beépíti saját emberét – vagy embereit – közéjük, hogy a szakszervezet minden lépéséről időben értesüljön.

A szakszervezet levélben kérte ki magának, hogy a munkáltató bűnözőként kezelje őket. Mindezek után a GSZSZ-hez tartozó Makói Gumiipari Szakszervezet szerint szerint a cégvezető egyoldalúan lezárta az eredménytelen bértárgyalásokat, és ezzel jogilag megteremtette a sztrájk lehetőségét.

A Mérce kiemelt figyelemmel követi a Continental-cégcsoport dolgozóinak ügyét.

Az elmúlt időszakban két riportot jelentettünk meg a makói Continental 2021-es sztrájkjáról, idén októberben pedig Budapesten a Szikra mozgalommal együttműködve levetítettükA contisok” című francia dokumentumfilmet, amely annak az 1120 francia Continental dolgozónak a történetét meséli el, akik 2009-ben a clairoix-i üzem bezárásának hírére minden számukra megragadható eszközzel szembeszálltak a hatalmas multival, és végül sikerült kiharcolniuk egy elfogadható kompenzációs csomagot.

Roland Szpirkóval, nyugalmazott autóipari munkásával és Hajdú Rolanddal, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkárával készült interjúnk itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor