Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Flashmobbal hívták fel a figyelmet a roma gyerekek indokolatlan SNI minősítésére Budapest legforgalmasabb terein

Sajátos nevelési igényűvé (SNI) minősített diákok karácsonyi kívánságait és a roma tanulók indokolatlan fogyatékossá minősítésének hátterében álló problémákat részletező  szórólapokat osztottak aktivisták a Együttnevelés Szövetség 2 hónapos kampányának zárónapján. A főváros legforgalmasabb terein, a Kossuth téren, a Deák téren és a Blaha Lujza téren hangszóróból játszották le érintett gyerekek és szülők történeteit, az arra járókkal beszélgettek a kérdésről, és feldíszítettek egy jelképes karácsonyfát a gyerekek vágyaival.

Az Együttnevelés Szövetség Álmok karácsonya! flashmobja, december 15-én. Fotó: Alföldi Dániel István

A Polgár Alapítvány az Esélyekért (PAE) szakértője, Sztojka Katalin által viselt karácsonyfa jelmezre is gyerekek írták le a hivatalos diagnózisaikat, a szórólapokon pedig olyan, a többség számára lehetséges álmok szerepeltek, ami az SNI- vagy BTMN-minősítésű, azaz beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel diagnosztizált diákok számára elérhetetlennek tűnnek. A Kalocsán élő és dolgozó roma polgárjogi aktivista lapunknak elmondta, hogy

a Kossuth téren néhány arra járó politikus is leállt pár szót váltani velük.

Az Együttnevelés Szövetség Álmok karácsonya! flashmobja, december 15-én. Fotó: Alföldi Dániel István

A megmozdulásokon szinte mindenhol jó hangulat volt, többen megálltak beszélgetni az aktivistákkal, és kisgyermekes szülők is örömmel fogadták el az apró ajándékokat. Az egyedüli lelombozó élményük az volt, amikor a flashmob-sorozat két állomása közti metróúton a szórólapot osztó roma önkéntesek miatt a hangosbemondóba bejátszották, hogy „az állomásokon tilos a kéregetés”.

Az Együttnevelés Szövetség Álmok karácsonya! flashmobja, december 15-én. Fotó: Alföldi Dániel István

Amint arról korábban beszámoltunk, a Polgár Alapítvány által létrehozott, csaknem két éves fejlesztő program, az „oktatási ügykoalíció” szerint indokolatlanul sok roma kisgyerek kap SNI-, illetve BTMN-minősítést az oktatási rendszerben, ami megfelelő tájékoztatás és fejlesztések hiányában lényegében csak megbélyegzi őket, és további akadályokat emel eléjük az amúgy is nehezített pályán. Erre a közös tapasztalatra épül az október közepén indult  kampányuk, amelyben kistelepüléseken vagy szegregált városrészekben közösségi szervező munkát végző aktivisták fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet az ilyen minősítések rendszerhibáira, és annak a romákat kiemelten sújtó következményeire.

A kampány alatt, a gyermekek világnapján Bogdánné Tímeával, az ügykoalíció Nógrád megyei tagjával, és Rézműves Szilviával, a PAE munkatársával beszélgettünk, valamint interjút készítettünk Sztojka Katival és dr. Kegye Adéllal, a Rosa Parks Alapítvány kuratóriumi elnökével és jogsegélyszolgálatának vezetőjével is. Emellett beszámoltunk az Együttnevelés Szövetség szegedi beszélgetéséről is.

A flashmobokat követően a kampány záróeseményére a Kesztyűgyárban kerül sor, ahol a nyitóbeszéd után  Dr. habil. Gyarmathy Éva (phd pszichológus, nevelés lélektani szakpszichológus, az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója) előadása után vitaszínházi előadást mutatnak be az SNI gyermekek, tanulók helyzetéről Balogh Rodrigó rendezésében.

Az eseményt élőben közvetítjük a Mérce Facebook-oldalán: