Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

​​​​​​Novák Katalin ajándékot csomagolt hajléktalan embereknek – és ez minden, amit valaha is tett értük

Novák Katalin a minap sűrű elnöki napirendjébe bepréselte a református szeretetszolgálat hajléktalanszállóján való adventi önkéntes munkát is – tudhattuk meg a Facebook-oldaláról.

Az MTI beszámolója szerint „a köztársasági elnök segítségével elkészített csomagokba készételek, konzervek, sós harapnivalók, csokoládé és szaloncukor, immunerősítő készítmények és pipereeszközök kerültek. Novák Katalin a segélyszervezet zöld kabátjában érkezett a helyszínre, a csomagolás közben a szeretetszolgálat adventi programjairól kérdezte a szervezet munkatársait. A köztársasági elnök az ajándékok összekészítése után a szeretetszolgálat mikrobuszával indult tovább a hajléktalanszállóra.”

Ez volt aztán az értékes köztársasági elnöki megnyilvánulás! Novák Katalin Facebook-kedvelőinek legalábbis biztosan. A hajléktalan embereknek annál kevésbé. Novák ugyanis határozottan jobb pr-csapattal dolgozik, mint elődje, munkássága mégis legalább annyira semmitmondó, mint Áder Jánosé. Novák a mesterien felépített, mindenkivel törődő, mindig kedves szuperelnök, aki fáradhatatlanul járja az országot, meglátogat mindent és mindenkit, a kisemberek közé ereszkedve tájékozódik a problémáikról. Eközben egy fotós minden szögből dokumentálja az eseményeket, majd kikerül az egészről egy teljesen jelentéktelen poszt Facebookra, amiben semmit nem tudhatunk meg a köztársasági elnök álláspontjáról, véleményéről, terveiről.

Nem meglepő módon Novák munkásságában, a demokrácia fölötti állítólagos őrködése közben sem láthatjuk viszont azt az emberséget, amit fáradságos munkával igyekszik sugározni a külvilág felé az általa tett látványlátogatásokon.

Novák Katalin a Magyar Református Szeretetszolgálat adventi ételosztásán. Forrás: Novák Katalin/Facebook

Ugye emlékszünk? A hajléktalanszállón ajándékcsomagot összeállító, néhány kép erejéig mosolyogva teát osztogató Novák Katalin ugyanaz a Novák Katalin, aki országgyűlési képviselőként megszavazta a hajléktalanságot büntető, rendőri vegzálást eredményező embertelen törvénymódosítást; aki úgy védte a családokat családügyi államtitkárként, majd miniszterként éveken át, hogy egyszer sem szólalt fel a gyermekes családok hajléktalanná tétele ellen; nem indítványozta, hogy a kormány ne zárja ki a családtámogatási rendszerből a rászorulókat, vagy hogy fordítson több forrást a szociális ellátásokra. Köztársasági elnökként aláírta a szociális törvény módosítását, melynek értelmében a kormány szinte teljesen áthárította a legkiszolgáltatottabb embertársaink iránti felelősségét a társadalomra és magukra az érintettekre. Egész politikai pályafutása során még soha nem tett javaslatot, vagy szólította fel az országgyűlést emberséges lakáspolitika kidolgozására, melynek része lehetne sok más mellett az állami bérlakásépítés és az emberek ezreit utcára rakó végrehajtók teljhatalmának visszavágása is.

Az ellentmondásokat fokozza, hogy Novák jótékonykodása még a kormánypárti lapokat is elvarázsolta, amelyek „normális esetben” minden adandó alkalommal változatos módokon alázzák a hajléktalan embereket cikkeikben –  főleg, ha a kormány érdekei éppen úgy kívánják. De, ha Novák Katalin látogat el egy hajléktalanszállóra, ugyanezek a lapok egy rossz szót sem szólnak a máskor gátlástalanul szapult emberekre. Sorra beszámolnak Novák angyali tettéről, de szigorúan rá koncentrálva, véletlenül sem elmerülve a hajléktalanellátás társadalmi-szakpolitikai hátterében – hiszen az elnökasszony sem tett így, tehát szerencsére nekik sem kell.

A szeretetszolgálat közleménye viszont még így is átcsúszott például a Magyar Nemzet szűrőjén: a lap, számos másik kormányközeli médiumhoz hasonlóan nemrég a józsefvárosi Fidesz hajléktalanok és hajléktalanellátók ellen uszító közleményét lehozva többek közt a kormánypárt követeléséről is beszámolt, miszerint be kellene tiltani a józsefvárosi ételosztásokat, mert a hajléktalan tömegek akár más városokból is „Józsefvárosba özönlenek az ingyen ételért”. Most viszont, amikor a Novákot fogadó szeretetszolgálat nyilatkozik arról, hogy az utcán élőket melegétel-osztásokkal, élelmiszercsomagokkal, teajárattal segíti a leghidegebb napokon, sem a „hajléktalanokat tömegével vonzó” ételosztással, sem az utcán éléssel nincs baja a kormánypárti sajtónak.

„A karácsonyi készülődés idején még többet gondolunk azokra, akik szükséget szenvednek”

– írta Novák Facebook-oldalán. Nehéz azonban azt is elhinni, hogy a köztársasági elnök a hajléktalanszállón megejtett pr-eseményen kívül gondolt egyáltalán ezekre az emberekre, amióta döntéshozói hatalommal bír.