Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pintér minisztériuma előtt tüntet kedden a Roma Parlament a Mi Hazánk uszító demonstrációja ellen

A Mi Hazánk „cigánybűnözés” ellen hirdetett tüntetése előtt egy órával ellendemonstrációt tart a Belügyminisztérium épülete előtt a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom augusztus 29-én kedden, délután 5 órakor – írja a mozgalom a tüntetéshez létrehozott Facebook-esemény leírásában.

Az ellentüntetés szervezői felháborítónak és aggasztónak nevezik, hogy a magyar rendőrség „a párt nyilvánvaló alkotmányellenes céljai ellenére” tudomásul vette a Mi Hazánk akcióját.

A Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom képviselője, Horváth Aladár csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy közösség elleni uszítás és közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke ellen. Toroczkaiék a pártelnök Twitterén, Facebook-oldalán (utóbbin szimplán csak „bűnözés” elleni tüntetésnek hirdetve a demonstrációt) és YouTube-csatornáján szervezik a szélsőjobboldali megmozdulást a Maglódi útra, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai börtönének közvetlen közelébe annak apropóján, hogy a közelmúltban egy – a párt vezetőjének meggyőződése szerint  roma – férfi megkéselte a biztonsági őrként dolgozó Szabó Sándor küzdősportolót egy békéscsabai hotelben. A tüntetés napját egyúttal a  „cigánybűnözés” áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná a Mi Hazánk.

Horváth aladár csütörtöki sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett: a 2008-2009-ben cigányok sérelmére elkövetett újnáci terrorcselekményeket – melyeknek hat halálos áldozata volt – a Mi Hazánk elődje, a Jobbik és a Magyar Gárda cigányellenes médiaháborúja, uszító propagandája előzte meg. A magyar államnak, a magyar társadalomnak és annak cigány magyar közösségeinek Horváth szerint elemi érdeke, hogy „az újnáci pogrom ne ismétlődjön meg, útját kell állni a gyűlölet pusztító folyamatainak.”

A Mi Hazánk keddre tervezett rasszista demonstrációjának betiltását vagy korlátozását több emberjogi és roma szervezet is követeli. Az 1Magyarország Kezdeményezés a Helsinki Bizottság segítségével szintén levélben kereste meg a Budapesti Rendőrfőkapitányságot, hogy állítsa meg a Mi Hazánk Mozgalom által szervezendő demonstrációt. Emellett személyes találkozót is kértek a rendőrfőkapitánytól, melynek keretében a megfélemlítő, rasszista tartalmú demonstrációk mérlegelési lehetőségeit vitatnák meg – derül ki az 1Magyarország Facebook-posztjából.

A legnagyobb hazai jogvédő szervezeteket tömörítő Gyűlölet-bűncselekmény Ellenes Munkacsoport (GYEM) pedig a devecseri uszításra emlékeztetve figyelmeztet a hasonló rasszista események eszkalációs potenciájára: a GYEM felelőtlenségnek tartja, hogy a rendőrség nem tiltotta meg a demonstrációt, de legalábbis nem írt elő korlátozásokat. A jogvédők arra hívják fel a rendőrséget, hogy a nyilvánvalóan rasszista indíttatású gyűlések esetében fokozott alapossággal járjon el a gyűlölet-bűncselekmények megelőzése és üldözése érdekében.

Hogy miért nem létezik a szélsőjobb által oly sokat emlegetett „cigánybűnözés”, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás