Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU mindent megtett annak érdekében, hogy olyan rettenetes hajóbalesetek történhessenek, mint a görögországi

Legkevesebb 78 ember elhunyt, több tucatnyian pedig eltűntek a görög partoknál azután, hogy felborult egy menekülteket szállító hajó a Jón-tengeren – írja a The Guardian híroldal.

Az áldozatok, akiknek a zöme Afganisztánból és Pakisztánból származott, megfulladtak, amikor a hajójuk, melyen Olaszországba reméltek eljutni, felborult a Peloponnészosz déli részénél.

Több hírforrás is arról számolt be, hogy akár hatszázan is utazhattak a hajón, közülük szerdán délutánig 104 személyt sikerült megmenteni.

A görög hatóságokat és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség tisztviselőit kedden késő este riasztották a bajba jutott hajóhoz. Ugyanakkor a mentést nehezítette az erős szél és a hullámverés.

A Guardian arról ír, hogy az utóbbi időszakban a líbiai embercsempészek egyre nagyobb kockázatot vállalnak, hogy elkerüljék az őrjáratokat. Így a nyugalmasabb tengerrészek helyett a forgalmasabb kereskedelmi útvonalakat választják, Görögország helyett pedig Olaszországot célozzák meg, amely ugyan távolabb esik Líbia keleti partjaitól, de kevésbé ellenőrzött.

Ugyanakkor mindkét állam rendszeresen megsérti a menedékjogot.

Görögországgal kapcsolatban például a múlt hónapban újra felvetődött, hogy erőszakkal toloncolja ki a menekülteket. Egy nyilvánosságra hozott videón látható, amint a Leszbosz szigetére érkező menekülteket erőszakkal a görög parti őrség egyik hajójára ültetik, majd a török parti őrség gondjaira bízták őket.

2022 októberében arról szóltak a hírek, hogy a görög–török határrészen 92 lemeztelenített, sérülésnyomokat viselő embert találtak. Az általuk tett vallomások szerint a török határőrség megfosztotta őket a ruháiktól, majd a határőrök gumicsónakokba terelték őket.

Nem jártak el emberségesebben az uniós határvédelmi szervek sem. Ahogyan arról korábban már mi is többször beszámoltunk, a Frontex nem védte a menekültek vagy menedékkérők alapvető jogait, és híradások szerint 2020 márciusa és 2021 szeptembere között legalább 957 menekült illegális visszatoloncolásában vett részt.

Nemzetközi megfigyelők régóta arról számolnak be, hogy az Európába igyekvő embereket, akiket visszavisznek Líbiába, meggyilkolják, megkínozzák, megerőszakolják és áruba bocsátják állami fogdákban. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készült jelentés 2021-ben arra a következtetésre jutott, hogy a líbiai bevándorlók fogva tartási központjaiban uralkodó állapotok emberiség elleni bűncselekménynek minősülhetnek.

Európa felelőssége azonban nem merül ki abban, hogy közömbösen eltekint attól, mi zajlik a Földközi-tengeren. Az EU finanszírozza a líbiai parti őrséget, hogy felderítői és mentési műveleteket hajtson végre Afrika partjainál. Azok a menekültek, akiket visszakényszerítettek Líbiába, arról számoltak be az Amnesty Internationalnek, hogy a líbiai parti őrség szándékosan kárt okoz a hajóikban, amitől azok felborulhatnak az erős szélben.

(The Guardian, Deutsche Welle, Al-Jazeera, France 24)
Címlapkép: Flickr – creative commons.