Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kényszermunka és kínzás vár azokra a menekültekre, akiket Európa visszatoloncol Líbiába

Ez a cikk több mint 1 éves.

Federico Soda, a Nemzetközi Migrációs Szervezet líbiai missziójának vezetője vádolja Európát, amiért beletörődött azoknak a líbiai menekülteknek a helyzetébe, akiket fogságban tartanak „sajnálatos körülmények között”.

A tisztségviselő szerint a külső szereplők nem tesznek eleget annak érdekében, hogy a háború sújtotta ország „önkényes fogva tartási” gyakorlatait és „siralmas körülményeit” megváltoztassák a menekültek számára.

Nemzetközi megfigyelők régóta arról számolnak be, hogy az Európába igyekvő embereket, akiket visszavisznek Líbiába, meggyilkolják, megkínozzák, megerőszakolják és áruba bocsátják állami fogdákban.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készült jelentés tavaly arra a következtetésre jutott, hogy a líbiai bevándorlók fogva tartási központjaiban uralkodó állapotok emberiség elleni bűncselekménynek minősülhetnek.

„Ami engem leginkább aggaszt, az a belenyugvás” – mondta Federico Soda újságíróknak Brüsszelben, majd így jellemezte az európai hozzáállást: „A probléma nem a mi partunkon van, úgyhogy tartsuk csak ott.”

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legutóbbi jelentése szerint rekordszámú, 32 425 Európába utazni akaró ember került vissza Líbiába 2021-ben, miután elfogták vagy kimentették őket a Földközi-tengerről.

Európa felelőssége nem csak a közömbösségben merül ki. Az EU finanszírozza a líbiai parti őrséget, hogy felderítői és mentési műveleteket hajtson végre a Földközi-tengeren. A menekültek, akiket elfogtak, amikor megpróbálták elérni Európát, arról számoltak be az Amnesty Internationalnek, hogy a líbiai parti őrség hanyag, meggondolatlan és szándékosan károsítja a hajóikat, amitől azok fel is borulhatnak.

Az Amnesty International szerint 2021 júniusában 6100 ember tartózkodott a Líbia illegális migráció elleni küzdelemmel foglalkozó szervezete által fenntartott fogva tartási központokban. A civil szervezet szerint milíciák által ellenőrzött, informális fogolytáborokba zárhatták azokat, akikről nincsen róluk hivatalos adat.

Arról, hogy kik az elsőszámú felelősök, Federico Soda azt mondta:

„Nem választott emberekről van szó; Úgy gondolom, hogy az egész közösség felelősséggel tartozik, mert amikor a társadalmak annyira polarizálódnak a migrációs kérdésekben, mint mi, úgy gondolom, hogy mindannyiunknak tükörbe kell néznünk, és talán át kéne éreznünk ezeknek az embereknek a helyzetét és a körülményeket, ahonnan ezek az emberek jönnek.”

via Guardian

Címlapkép: CBNews, Twitter