Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemeztelenített, megsebzett menekülteket, köztük gyermekeket találtak a görög határszélen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) menekültügyi intézménye azonnali vizsgálatot követel annak kapcsán, hogy a hétvégén 92 meztelen embert találtak Görögország Törökországgal közös szárazföldi határán. A szervezet az esetet „megdöbbentőnek” nevezte, adja tudtul a Guardian.

A görög rendőrség ma arról számolt be, hogy a zömmel Afganisztánból és Szíriából származó férfiakat és gyermekeket a görög határszél közelében találták meg, miután gumicsónakokban átsodródtak az Evros folyón.

A hatóság azt állította, hogy egyes menekültek testén sérülések nyomai látszódnak.

A csoport tagjainak nyomban ruhát, élelmet és elsősegélyt biztosítottak, szombat óta pedig a feresi rendőrségi és határőrségi állomáson tartják fogva őket, ahonnan a napokban az Orestiada városhoz közeli menekülttáborba kerülnek.

Tanúvallomások alapján a hatóság azt vallja, hogy a menekülteket török katonai járművel szállították a határszélre, ott megfosztották őket a ruháiktól, majd gumicsónakokba terelték őket. A tanúvallomások – az állításuk szerint – a görög hatóságok és a Frontex, az Európai Unió határőrizeti ügynökségének tisztviselői által folytatott közös nyomozás során hangzottak el.

Arról, hogy rendkívül megalázó körülmények közt 92 emberre talált a görög határőrség, szombaton jelentek meg először hírek.

Nótisz Mitarákisz, a migrációs és menekültügyi politikáért felelős görög miniszter szombaton képeket tett közzé a nyílt terepen guggoló, megalázott helyzetben lévő férfiakról a Twitteren. A képekhez kísérőszövegként azt írta, hogy „Törökország viselkedése 92 migránssal szemben, akiket ma mentettünk meg a határon, szégyen a civilizációra nézve”.

Mitarákisz hétfőn azt mondta, hogy Törökország szándékosan csempészi az Európai Unió területére a „bevándorlókat”, mivel a migráció egyre érzékenyebb kérdéssé válik Recep Tayyip Erdoğan elnök számára a jövő évi választások előtt.

„Törökország nehéz helyzetben van, mert a menekülteket a Frontex találta meg, amely szervezet igazolta a gyanúnkat”. Majd pedig hozzáfűzte, hogy a jövő héten Kőrösi Csabának, az ENSZ közgyűlése vezetőjének bizonyítékul fényképeket és egyéb anyagokat, köztük videókat is átad majd.

Eközben Törökország azt állítja, hogy Görögország Ankarát kívánja lejáratni a fényképekkel. Fahrettin Altun, Erdoğan szóvivője vasárnap késő este közzétett tweetsorozatában „alaptalannak és megalapozatlannak” minősítette a vádakat.

A nézete szerint Görögország álhíreket terjeszt. Azt írta: „Görögország ismét megmutatta az egész világnak, hogy még csak nem is tiszteli ezeknek az elnyomott embereknek a méltóságát, amikor fényképeket oszt meg azokról a kitoloncoltakról, akiket a görög hatóságok megfosztottak a személyes tárgyaiktól.”

Ankara azzal vádolja Athént, hogy erőszakkal toloncolja ki a menekülteket a határon túlra, anélkül, hogy lehetőséget adna a menekültkérelmeik átadására. Ezzel szemben pedig Athén úgy vélekedik, hogy Ankara erőszakkal „tolja át” a határon a „migránsokat”, hogy ezzel destabilizálja Görögországot és az Európai Uniót.

Az Európai Unió 2016-ban döntött úgy, hogy Törökországba szervezi ki a „menekültkérdést”. Ankara azért, hogy feltartóztassa a menedékkérőket, több milliárd eurós támogatást kapott. Azóta 3,8 millió szíriai menekültnek ad otthont a hatalmas gazdasági nehézségekkel szembesülő ország.

A görögországi jobboldali kormány júniusban jelentette be, hogy  meghosszabbítja a szárazföldi határon lévő, szögesdróttal borított kerítést, hogy megakadályozza az „illegális bevándorlást”.

(Guardian, Euronews, BBC)