Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU határőrsége rutinszerűen tussolta el a görög partiőrség illegális visszatoloncolásait

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF egy újabb jelentése szerint az e az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, azaz a Frontex, rutinszerűen tussolta el a görög partiőrség illegális visszatoloncolásait.

A 129 oldalas nyomozati anyag szerint a Frontex és annak volt ügyvezető igazgatója, Fabrice Leggeri is bűnrészes az Égei-tengeren átkelő menedékkérők Törökországba való visszatoloncolásában, melyet a görög partiőrség hajtott végre. A jelentés szerint a Frontex szemet hunyt az egyértelműen jogszabályellenes visszatoloncolások sorozata felett.

„Ahelyett, hogy megakadályozták volna a kitoloncolásokat, Leggeri és emberei eltussolták azokat. Hazudtak az EU Parlamentjének, ráadásul az ügynökség még azt is eltitkolta, hogy néhány visszatoloncolást európai adófizetők pénzéből támogattak”

– írta a Der Spiegel nevű német lap. Az OLAF szerint legalább hat visszatoloncolást a Frontex-el közösen finanszírozott a görög partiőrség. Egy 2020. augusztusi incidens során a Frontex megfigyelő repülőgépe lefilmezte, amint a görög parti őrség egy csónakot vontat mintegy 30 menekülttel a fedélzetén a török vizek felé, miközben a menedékkérőket Görögországba kellett volna vinniük. Ahelyett hogy a görög hatóságokhoz fordultak a volna, a Frontex leállította a légi járőrözést az Égei-tengeren, mondván, hogy a gépekre máshol van szükség. Az OLAF nyomozati anyagában egy kézzel írt üzenet is szerepel, amelyben a Frontex vezetősége megmagyarázta, azért vonta ki a légi járőrözést a tengeren, hogy „ne maradjanak szemtanúk”.

A görög kormány tagadja a vádakat, Notis Mitarachi menekültügyi miniszter a sajtónak elmondta, nem olvasta a teljes jelentést, csupán az összefoglalóját.

„Az összefoglaló nem vádolja közvetlenül Görögországot semmilyen hibáért. Jogunk van megvédeni a határainkat. Az EU-nak joga van megvédeni a külső határokat”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter meglátogatta a Frontex Athéni irodáját, mely után megerősítette, Görögországban olyan visszatoloncolások történtek, melyek ellentétesek az uniós jogszabályokkal. Felhívta a figyelmet a azonnali lépések megtételére, többek között emberi jogi megfigyelők kihelyezésére az Égei-tengeren.

Az OLAF-jelentés kiszivárogtatására reagálva az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy „egy sor intézkedést” már bevezettek „a Frontex irányítási problémájának megoldására”, amelyet július eleje óta Aija Kalnaja ideiglenes ügyvezető igazgató vezet.

Fabrice Leggeri még áprilisban mondott le a Frontex vezetéséről, miután az OLAF számos visszaélésre fényt derített a határőrséggel kapcsolatban, többek között illegális visszatoloncolások sorozatáról számoltak be. Fabrice , a francia belügyminisztérium illegális migrációért felelős volt vezető tisztviselőjét több kritika is érte, egyrészt azért mert vezetése alatt a Frontex nem vizsgálta felül a menekültekkel szemben elkövetett jogsértéseket, másrészt pedig azért, mert centralizálta hatalmát a cégen belül.

Egy nemzetközi tényfeltáró vizsgálatból kiderült, hogy az Európai Unió 758 millió eurós büdzsével rendelkező határ-együttműködési ügynöksége, a Frontex, Görögország kormányával konspirálva legalább 957 menedékkérőt toloncolt vissza az Égei-tengerről 2020 márciusa és 2021 januárja között. Legalább 22 olyan eset is volt, amikor a görög hatóságok hajókról mentőcsónakokba pakoltak a menekülteket, majd pedig magukra hagyják őket az Égei-tengeren, de olyan is előfordult, hogy a Frontex egy háborús övezetbe, Líbiába toloncolta vissza a Földközi tengeren bajbajutott menekülteket. A szervezet 2020 évre vonatkozó elszámolását később nem is hagyta jóvá az Európai Parlament, mivel számos súlyos kétely merült fel a szervezet működésével kapcsolatban.

(Euractiv)