Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végre megtudtuk, mit gondol Orbán Viktor a diáktüntetéseken történt rendőri erőszakról

Könnygáz, tonfa, Gyorskocsi utca: a múlt hét szerdai diáktüntetés rég nem látott rendőri erőszakkal zárult. A hétfői parlamenti ülésen a napirend előtti felszólalások, és az azonnali kérdések órája – utóbbin Orbán Viktor is részt vett – lehetőséget adott az ellenzéknek, hogy kérdőre vonják a kormánypártot a Várban történt rendőri agresszió miatt.

A kormánypárti média már megrajzolta az erőszakos, rendőröket provokáló baloldali tüntetők képét, akik „törtek-zúztak” és „jelentős károkat okoztak” (egy építkezési kordonban) valamint „vasrudakkal inzultálták” és „sörrel dobálták” a „jogos önvédelmet” (könnygázzal és gumibottal) gyakorló rendőröket. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy maguk a fideszes politikusok nyilvánosan hogyan értékelik a szerdán történteket, tekintve, hogy a rendőri erőszak a NER-ben tabunak számít 2006 szimbolikus emléke miatt. Ezt a tabut a rabszolgatörvény ellenes tüntetések óta meg-megszegi a magyar rendőrség, ha szükség van rá, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a kormánypárt mostanra annyira bízik saját médiafölényében, hogy már egyáltalán nem félnek az esetleges számonkéréstől, azaz pontosan tudják, hogy azzal sem veszítenek szavazókat, ha a rendőrség erőszakos eszközöket vet be a tüntetőkkel szemben.

Rendőrsorfal várta a tüntető diákokat a karmelitánál, könnygázt is bevetettek a rendőrök
Fotó: Dián Ákos

„A diákok nem gyújtották fel a székházat és nem lopták el a túrórudit”

A hétfői napirend előtti ellenzéki felszólalásokban végül sok mindenről szó esett, attól kezdve, hogy a Párbeszéd-frakció tagjai körbefutották a Balatont, a magas államháztartási hiányon át (a momentumos Gelencsér Ferenc felszólalása) addig, hogy az MSZP a strandbelépők árának kormányzati csökkentését javasolja, de azért szóba kerültek a szerdai történések is. Délelőtt az oktatás helyzetét és a diáktüntetéseket Csárdi Antal (LMP) és Arató Gergely (DK) tematizálta felszólalásában.

Csárdi a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének hétvégi közleményét olvasta fel. A szakszervezetek közös nyilatkozatukban kiemelték, hogy az erőszakos cselekményekért a felelősség a kormányt terheli, továbbá rámutattak, hogy a pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás, szemben Rétvári Bence és a kormány állításaival, hisz a kormánynak már eleve feladata lenne a közoktatásban dolgozók tisztességes megfizetése, a különleges Uniós források ebben csak segíthetnének.

Rétvári Bence államtitkár válaszában a mostani diáktüntetéseket elintézte annyival, hogy felidézte Ungár Péter Facebook-posztját, amelyben a felszólaló pártjának (LMP) elnöke üres médiaszereplésnek nevezte a diákok kordonbontását. Csakhogy fontos megjegyezni, hogy Ungár Péter posztja az első diákoktüntetéses kordonbontásra vonatkozott, és nem a most szerdai történésekre, utóbbiról a pártelnök még nem nyilatkozott. Az államtitkár ezután a szakszervezeteket ostorozta csökkenő taglétszámuk és érdekérvényesítő képességük gyengesége miatt, majd kiemelte, hogy egyébként mennyi egyeztetés folyik az oktatási szereplők és a kormány között, végezetül még egyszer megismételte eredeti állítását, amely szerint Brüsszelben a baloldal akadályozza a tanárok fizetésének emeléséhez szükséges források folyósítását.

A délelőtt második témába vágó felszólalója, Arató Gergely kemény hangú beszédében a rendőri erőszakért a Fidesz kormányzásképtelenségét hibáztatta.

„Ha egy országban a rendőrminisztériumra bízzák az oktatás kezelését, akkor előbb utóbb a gumibot, a könnygáz és a bilincs válik a diákok nevelésének eszközévé” kezdte meg a felszólalását az ellenzéki képviselő.

Arató szerint az erőszak az Orbán-rendszer utolsó mentsvára, miközben az egészségügytől az oktatásig minden terület helyzete a kormányzat válságára figyelmeztet.

Kiemelte továbbá, hogy a diákok békésen tüntettek. Miután a tanároktól a kormány elvette a valódi sztrájk lehetőségét, a diákok Arató értelmezésében házhoz mentek a követeléseikkel a Várba. „Választ nem kaptak, csak könnygázt, gumibotot, bilincset”. Arató értékelése szerint „sem szükséges, sem arányos” nem volt a rendőrség fellépése. A képviselő bejelentette, hogy a DK átfogó vizsgálatot kezdeményez a diákok elleni fellépés miatt.

Arató szerint a tüntetőket nem szabad megalázni azzal, hogy 2006-al hozzuk párhuzamba a mostani eseményeket, hisz a „diákok nem gyújtották fel a székházat és nem lopták el a túrórudit”, nem sebesítettek meg senkit és nem fegyverkeztek fel. Sőt T-34-es tank sem volt náluk – idézte fel a 2006-os események egyik legvirálisabb mozzanatát a képviselő. Továbbá nem lőttek rá kománypárti politikusok házaira sem, „pedig az Orbán-kormány szerint ez is bocsánatos bűn”.

Arató Gergely szerint ami szerdán a Várban történt, csupán annak beismerése, hogy a kormánypárt elveszítette az irányítást.

„De van remény, mert van árnyékkormány, amely alternatívát kínál”- fűzte hozzá a DK-s politikus, de felszólalásából nem derült ki, mi lenne az az alternatíva.

Rétvári Bence válaszában először az érettségi-bojkottra pazarolt néhány mondatot, amely az államtitkár szerint sikertelen volt, mert bőven elég tanár jelentkezett emelt szinten érettségiztetni a bojkott ellenére. Rátérve Arató felszólalásának tartalmára az államtitkár emlékeztetett rá, hogy 2006-ban a diákok, a szülők és a tanárok is tiltakoztak és kiemelte, hogy akkor tényleg békések voltak a tüntetők, senki nem jelentett veszélyt az épületre – a „veszélyt” ezek szerint néhány építkezési kordon ledöntése jelenti. Sőt, Arató Gergelyt is idézte 2006-ból, aki akkor kormánypárti politikus volt, és azt mondta az akkori oktatási tiltakozásról Rétvári tolmácsolásában: „a tüntetés nem jó válasz a problémákra, a tárcát pedig a demonstráció nem tántorítja el eredeti szándékáról”.

Mindezek után a mostani diáktüntetőket az ellenzékkel összemosva Rétvári a DK-s felszólaló érvelésének fonákját adva arra mutatott rá, hogy az ellenzéknek tömegtámogatás híján csak az erőszak maradt. Szó esett még a „guruló dollárokról” és az EP-választásról is, de a rendőrségi erőszakról csupán annyi, hogy

a drónfelvételekből az államtitkár szerint világosan látszik, hogy „ki volt agresszív és ki lépett fel törvényesen”.

Rendőrsorfal várta a tüntető diákokat a karmelitánál, könnygázt is bevetettek a rendőrök
Fotó: Dián Ákos

„A törvényeket betartjuk és betartatjuk”

Hétfő délután, az azonnali kérdések órájában ezúttal Orbán Viktort is kérdezhették az ellenzéki politikusok. Habár délelőtt nem sikerült érdemben rávenni a kormánypárti politikusokat, hogy a rendőrség fellépéséről nyilatkozzanak, délután Orbán Viktor állást foglalt a témában.

A miniszterelnököt először Gelencsér Ferenc kérdezte arról, hogy elítéli-e, hogy a magyar rendőrség gumibotokkal ver ártatlan fiatalokat. Orbán válaszában a képviselői esküre hivatkozott:

„a törvényeket betartjuk és mindenkivel betartatjuk”.

Orbán szerint az ellenzék ennek ellenkezőjét teszi, arra „bujtogatják” az embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket. A kormányfő szerint Magyarországon lehet tüntetni, de nem lehet „építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni és rendőröket sem lehet megdobálni”. Orbán arra kérte a Momentum elnökét, hogy ő is tartsa be képviselői esküjét.

Gelencsér viszontválaszában arra kérte a kormányfőt, hogy ne sértegesse a tanárokat és a diákokat, majd újra feltette a rendőri erőszakra vonatkozó eredeti kérdését.

„Megismétlem, tehát arra kérem a szülőket, arra kérem a diákokat, arra kérem a tanárokat, és arra kérem önt is, hogy tartsák be a törvényeket és a törvények keretei között fejezzék ki nemtetszésüket és tiltakozásukat”

– válaszolt tömören a miniszterelnök.

Kunhalmi Ágnes felszólalásában a törvények kereteinél vette fel a fonalat, arra mutatott rá, hogy a tervezett státusztörvény bevezetése után a tanárok nem fejezhetik ki a törvények keretei között nemtetszésüket a köznevelési rendszerről, nem sztrájkolhatnak és polgári engedetlenség formájában sem tiltakozhatnak. Orbán Viktor a kérdés elől kitérő válaszában elmondta, hogy a kormány értelmezésében a tanár hivatásszakma, és így saját jogi szabályozást igényel.

„A pedagógusok megérdemlik, hogy legyen nekik egy külön életpályamodellt szabályozó törvényük” – fogalmazott.

Hogy a miniszterelnök ezt úgy értette, hogy a pedagógusok megérdemelnek egy valódi megélhetést és megbecsülést biztosító életpályamodellt, vagy úgy, hogy a lázadozó pedagógusok megérdemlik a maradék autonómiájukat is felszámoló bosszútörvényt, nem derült ki.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd