Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvosok ötöde túl van a nyugdíjkorhatáron, a kormány stratégiája kérdéses

A KSH 2022-es adataiból derült ki, hogy az idős, 65 éves, vagy annál öregebb orvosok aránya a pandémia alatti visszaesést követően újra növekszik. A járvány alatti „fiatalodás” ráadásul nagyrészt mesterséges volt, hiszen rengeteg idősödő orvos függesztette fel átmenetileg a praxisát, egészsége védelme érdekében.

A Pénzcentrum által elemzett adatokból kiderül, hogy a magas életkorú hazai orvosok 2020-as 17,6 százalékos aránya 2022-re 20,8 százalékra szökött fel.

Ezzel egy időben a 30 év alatti orvosok aránya csökkenésnek indult: 2020-ban 14 százalékot tett ki ez a csoport a teljes orvostársadalomban, 2022-re már csak 12,7 százalékot. A Pénzcentrum arra is felhívja a figyelmet, hogy egy kutatás szerint  a háziorvosok körében már több a 60 év feletti, mint az annál fiatalabb orvos.

2022-ben az adatok szerint ráadásul közel 800 fiatal orvos kért engedélyt a hatóságoktól külföldi munkavégzéshez, ez 2020 óta folyamatos emelkedő tendenciát mutat.

Miközben ilyen arányú a fiatal orvosok elvándorlása és a szakma elöregedése, a kormány folytatja a befolyása alól kikerült Magyar Orvosi Kamara elleni hadjáratot, váltakozó sikerrel. Mint arról mi is beszámoltunk, a kormány február végén mindössze két nap alatt nyomta végig a kormány az Magyar Orvosi Kamara szétverésére szánt törvényt – nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón tűrhetetlennek nevezte, hogy az Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat, akik részt vennének a kormány átszervezésében, amelyben összevonnák az alapellátást és az ügyeleti ellátást.

A Belügyminiszter által kezdeményezett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

Mindezek ellenére az eredeti tagságból mintegy 33 ezren döntöttek a kamarai tagságuk folytatása mellett, vagyis a törvény előtti létszám öntő többsége.

Az sem feltétlenül járul hozzá az orvosellátottság biztosításához, hogy a kormányzat egyre szigorítja a munkavégzést is: arról is beszámoltunk nemrég, hogy a kormány év végéig valamennyi kórházban új beléptető rendszert vezetne be, az orvosok teljesítményének ellenőrzése céljából. Az eszköz videófelvételt is készít a személyről, hogy a kártyákkal ne lehessen visszaélni – derült ki Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának előadásából.

(Pénzcentrum; Napi.hu)
Címlapkép: MTI/Vajda János